You are here

Θέσεις για λίγους στις τράπεζες

21/10/2009 06:44

• Τέρμα στις μαζικές προσλήψεις

• Θέσεις… κρίσης και στρατηγικές άπνοιας


Με το σταγονόμετρο γίνονται πλέον οι προσλήψεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς η μειωμένη ζήτηση για δάνεια και η ευρύτερη κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας περιορίζουν τις ανάγκες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ανθρώπινο δυναμικό. Η οικονομική κρίση έχει θέσει τέρμα στις μαζικές προσλήψεις χαμηλόβαθμων στελεχών από τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των τραπεζών, που στρέφουν πλέον την προσοχή τους σε άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις δραστηριότητες των τραπεζών στο εξωτερικό ή να διαχειριστούν τους αυξημένους πιστωτικούς κινδύνους που φέρνει η κρίση.

Οι λιγοστές θέσεις που ανοίγουν φέτος στις τράπεζες – που εργοδοτούν συνολικά γύρω στα 10 χιλ. άτομα στην Κύπρο – σχετίζονται εν μέρει με την υποστήριξη της δραστηριοποίησης των τραπεζών στο εξωτερικό.

«Λόγω της επέκτασης στο εξωτερικό, δημιουργήθηκαν θέσεις στην Κύπρο για την επέκταση», ανέφερε στη StockWatch εκπρόσωπος της Τρ. Κύπρου.

Άλλες ανάγκες των τραπεζών αφορούν εξειδικευμένα τμήματα που χειρίζονται τους πιστωτικούς κινδύνους. Οι μισόκλειστες πόρτες των τραπεζών παραμένουν ανοικτές για άτομα με λογιστικές ή μαθηματικές γνώσεις και με επιχειρηματική εμπειρία.


«Η τράπεζα προχωρεί σε επιλεκτικές προσλήψεις που αφορούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας με εξειδίκευση και σημαντική αξία για τον Όμιλο ειδικότερα σε κρίσιμες θέσεις εργασίας όπως αξιολόγηση πιστωτικών διευκολύνσεων, συμμόρφωσης, διαχείρισης κινδύνων και δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων», ανέφερε εκπρόσωπος της Marfin Popular Bank.

«Οι προσλήψεις του χρόνου αυτού είναι μεμονωμένες και αφορούν συγκεκριμένες θέσεις για τις οποίες χρειάζονται εξειδικευμένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα, είτε αφορούν αντικαταστάσεις προσωπικού που αφυπηρετούν», πρόσθεσε εκπρόσωπος της Ελληνικής Τράπεζας.


Στρατηγικές άπνοιας

Υπό το σκιά της οικονομικής κρίσης και της κάμψης της δραστηριότητας στα τραπεζικά ταμεία, τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των τραπεζών στρέφουν την προσοχή τους στη βελτίωση της κατάρτισης του προσωπικού.

Βασικός άξονας της στρατηγικής που ακολουθείται φέτος είναι η «αύξηση της απόδοσης και παραγωγικότητας του προσωπικού μέσω σχεδιασμένων προγραμμάτων και δράσεων». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε στελέχη που ηγούνται ομάδων. Στόχος είναι η «βελτίωση των διευθυντικών ικανοτήτων του προσωπικού» αλλά και η «στοχευμένη εκπαίδευση με καθιέρωση τρόπου μέτρησης της απόδοσης της επένδυσης και μέτρησης του επιχειρηματικού αποτελέσματος», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Marfin.

Η άπνοια στα ταμεία ενθαρρύνει επίσης τις μετατάξεις υπαλλήλων σε τομείς όπου υπάρχει περισσότερη ανάγκη, όπως στα recoveries.

«Πάγια πολιτική της Τράπεζας μας είναι η αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων σε τομείς όπου υπάρχει αύξηση του όγκου εργασιών μέσω εσωτερικών μετακινήσεων και αποσπάσεων», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΗΒ.

Της Γεωργίας Χαννή