You are here

Αλλαγές στα σχέδια υπουργείου εργασίας προτείνει η ΟΕΒ

27/03/2020 22:14

Αλλαγές στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για στήριξη των εργαζομένων, προτείνει η ΟΕΒ σε επιστολή της προς την Υπουργό Ζέτα Αμιλιανίδου, την οποία δίνει στη δημοσιότητα.

«Θεωρούμε ότι η πρόταση του Υπουργείου Εργασίας ως έχει, αν δεν προσαρμοστεί στις διαμορφωθείσες συνθήκες, θα δημιουργήσει σοβαρές επιφυλάξεις και απροθυμία στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα Σχέδια», αναφέρεται στην επιστολή.

Περαιτέρω, προστίθεται, «οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα σχέδια θα έχουν δυσκολίες στην ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των προνοιών τους».

Αναφορικά με το Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών, εισηγείται, όπως «για το 10% του προσωπικού που θα υποχρεωθεί κάθε  επιχείρηση να διατηρήσει, να μπορεί να ενταχθεί στο σχέδιο και να λαμβάνει το ειδικό ανεργιακό επίδομα και η επιχείρηση να υποχρεούται να συμπληρώνει το υπόλοιπο του μισθού και να καταβάλλει όλες τις ανάλογες εισφορές στα διάφορα Ταμεία».

Εκτιμά ότι η απαγόρευση συμπερίληψης σε Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών υψηλόβαθμων Διευθυντικών Στελεχών των επιχειρήσεων «δύναται να προκαλέσει ασάφεια ως προς τις κατηγορίες εκείνων των στελεχών που πρέπει να εξαιρεθούν» και εισηγείται τον καθορισμό ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος ύψους €60.000.

Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η επέκταση των μέτρων για περίοδο πέραν των υφιστάμενων διαταγμάτων, εισηγείται, «την συμπερίληψη στα Σχέδια Πλήρους Αναστολής Εργασιών του 100% του προσωπικού για την πρόσθετη περίοδο που θα αποφασιστεί».

Εκφράζεται η θέση ότι «οι απολύσεις που έχουν γίνει σε χρονική περίοδο πριν την έκδοση των Διαταγμάτων, δεν θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αντίστοιχη προϋπόθεση των Σχεδίων. Εισηγούμαστε όπως η απαγόρευση των απολύσεων για σκοπούς ένταξης στα Σχέδια Αναστολής Εργασιών ισχύσει από τις 16 Μαρτίου 2020, ημερομηνία κατά την οποία εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα».
 
Σύμφωνα με την ΟΕΒ ο όρος να μην απολυθεί κανένας για 6 μήνες είναι «εξαιρετικά επικίνδυνος». Ως έχει, αναφέρεται στην επιστολή, «θα αναγκάσει πολλές εταιρείες (πχ τουρισμό, εστίαση) σε άμεσες μαζικές απολύσεις/πλεονασμούς».

Η προϋπόθεση αυτή πρέπει να αφαιρεθεί και να δοθεί χρόνος μελέτης μιας πιο ρεαλιστικής πρακτικής που θα λαμβάνει υπόψη την βιωσιμότητα της επιχείρησης και την αναλογικότητα των παροχών με το κόστος στην επιχείρηση.

Σε περίπτωση που η απαγόρευση απόλυσης για 6 μήνες παραμείνει ως προϋπόθεση στα Σχέδια, προστίθεται, «θα πρέπει να εξαιρεθούν οι τερματισμοί απασχόλησης εποχιακών εργαζόμενων, εργαζομένων τακτής περιόδου και εργαζομένων που τελούν σε δοκιμαστική περίοδο».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΟΕΒ, «μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν πληροί τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας για να αποκτήσει δικαίωμα στα διάφορα ειδικά επιδόματα και κατά συνέπεια θα παραμείνει χωρίς εισοδήματα». Προς αυτό εισηγείται τον καθορισμό ενός ελάχιστου εφάπαξ ποσού για όλους όσοι επηρεάζονται.

Σε ότι αφορά το Σχέδιο Μερικής Αναστολής Εργασιών, η περίοδος σύγκρισης για σκοπούς εξακρίβωσης της μείωσης του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, αναφέρεται στην επιστολή, θα πρέπει να είναι η περίοδος ισχύος των Διαταγμάτων με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Για επιχειρήσεις που δεν είχαν δραστηριότητες κατά το 2019 η σύγκριση να γίνεται με τους αμέσως προηγούμενους μήνες.

Ο εξαναγκασμός επιχειρήσεων να κλείσουν υποχρεωτικά με τα Διατάγματα, τους δίνει το δικαίωμα στο 90% των εργαζομένων να καλύπτεται από επίδομα ανεργίας, συνεχίζει η επιστολή της ΟΕΒ.  Ωστόσο, σημειώνεται, άλλες επιχειρήσεις που εξαρτιούνται σχεδόν αποκλειστικά από τις επιχειρήσεις αυτές, δεν είναι σαφές αν δικαιούνται το 60% (ή 75%) ή αν εντάσσονται στο 90% κι αυτές.

Καλεί την Υπουργό Εργασίας, «να μας δοθεί ένα 24ώρο για διαβουλεύσεις με στόχο να αναπτύξουμε λύσεις που θα είναι λειτουργικές για να πετύχουμε το κοινό μας στόχο, όπως εξάλλου έχει αναβληθεί και η ψήφιση από την Βουλή του πακέτου που αφορά την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις».

Κατ’ ελάχιστο, καταλήγει η επιστολή, αν το πιο πάνω δεν είναι εφικτό, «πρέπει οι ρυθμίσεις αυτές να περιορίζονται για την ελάχιστη περίοδο, μέχρι 12 Απριλίου, σαν έκτακτο μέτρο χωρίς χρονική δέσμευση ή περιορισμούς ώστε να μπορέσουμε να διαβουλευθούμε για εξεύρεση των καλυτέρων δυνατών ρυθμίσεων για την περίοδο μετά τον πρώτο μήνα».