You are here

Κλειστά τα χαρτιά ΑΗΚ για τα ταμεία υγείας

26/11/2019 16:48

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο πρόεδρος της αρχής ηλεκτρισμού  Μιχάλης Κωμοδρόμος σε ότι αφορά τη διαχείριση από πλευράς διοίκησης, της εργατικής κρίσης που υποβόσκει  για τη διατήρηση ή όχι του ταμείου υγείας .

Ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΑΗΚ, ο πρόεδρος της αρχής αρκέστηκε να σημειώσει ότι στο παρόν στάδιο είναι σε εξέλιξη διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες είναι οργανωμένες στην αρχή.

Σε παρατήρηση ότι η διατήρηση του ωφελήματος του ταμείου υγείας που λειτουργεί στην αρχή με βάση τη συλλογική σύμβαση, αποτελεί επιπρόσθετο κόστος για τον οργανισμό, τη στιγμή που οι υπάλληλοι καλύπτονται από το ΓεΣΥ ο κ. Κωμοδρόμος  είπε ότι οι διαβουλεύσεις με τις συντεχνίες διεξάγονται στη βάση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου.

Το υπουργικό συμβούλιο  αποφάσισε πρόσφατα να καταργηθούν τα υφιστάμενα ταμεία υγείας στους ημικρατικούς οργανισμούς και στους δήμους, μία απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων  και ειδικότερα στην αρχή ηλεκτρισμού.

Οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ κατήλθαν σε προειδοποιητική στάση εργασίας αξιώνοντας διατήρηση του κεκτημένου αυτού δικαιώματος.

Ωστόσο, οι εργοδοτικές οργανώσεις  θεωρούν ότι είναι ανεπίτρεπτο από τη στιγμή που έχει εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, οι ημικρατικοί οργανισμοί να συνεχίζουν να καταβάλλουν και να καλύπτουν το σύνολο των εισφορών του προσωπικού τους στα ταμεία υγείας, αγνοώντας το γεγονός ότι είναι οι φορολογούμενοι πολίτες που καλύπτουν, τις εισφορές αυτές.

«Το ταμείο υγείας  λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια καθώς είναι μέρος των συλλογικών συμβάσεων και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που επιδιώκουμε να βρούμε κοινό σημείο με τις οργανώσεις του προσωπικού», παρατήρησε ο πρόεδρος της αρχής. 

Η αρχή ηλεκτρισμού προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από το άνοιγμα της αγοράς στην ηλεκτρική ενέργεια και προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει μεταξύ άλλων το αναπτυξιακό πλάνο της αρχής, τόνισε ο πρόεδρος της ΑΗΚ.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κωμοδρόμος σημείωσε ότι η διοίκηση της ΑΗΚ έχει θέσει οράματα και στόχους όπως είναι η μεγιστοποίηση της αξίας του οργανισμού.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το μεταβατικό στάδιο που διέρχεται σήμερα ο οργανισμός, ενόψει του ανοίγματος της αγοράς, «θα γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται για να φτάσουμε στο ζητούμενο» με παράλληλη στόχευση τον εκσυγχρονισμό του.

Ερωτηθείς ποιοί κίνδυνοι ελλοχεύουν για την αρχή ο κ. Κωμοδρόμος αναφέρθηκε σε τεχνικούς αλλά και οικονομικούς κινδύνους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Λ. Χρ.