You are here

Άδεια της ΚΤ σε Αυστριακή Τράπεζα

18/07/2002 16:06
Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενεργώντας σύμφωνα με τις πρόνοιες του Nόμου περί Τραπεζικών Εργασιών, παραχώρησε σήμερα άδεια λειτουργίας στην Αυστριακή Kommunalkredit International Bank Ltd θυγατρική τράπεζα της Komuunalkredit Austria AG η οποία της επιτρέπει την άσκηση τραπεζικών εργασιών στην και από την Κύπρο υπό τη μορφή Διεθνούς Τραπεζικής Μονάδας(International Banking Unit).

Η Kommunalkredit International Bank Ltd θα υπόκειται στον έλεγχο και εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και των τραπεζικών εποπτικών αρχών της Αυστρίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η «Kommunalkredit Austria AG ιδρύθηκε στην Αυστρία το 1958 ως τράπεζα με ειδικό σκοπό την παροχή χαμηλότοκων μακροπρόθεσμων δανείων σε Αυστριακές αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Kommunalkredit Austria AG θεωρείται, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, υψηλής ποιότητας τράπεζα και οι υπηρεσίες που προσφέρει σήμερα περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση Αυστριακών και ξένων αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με έργα υποδομής και περιβαλλοντικά έργα».

Η Διεθνής Τραπεζική Μονάδα Kommunalkredit International Bank Ltd θα συναλλάσσεται κυρίως σε ξένα νομίσματα με μη μόνιμους κάτοικους Κύπρου που εδρεύουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. Εξαίρεση θα αποτελεί η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δανειοδότηση κατοίκων Κύπρου σε ξένα νομίσματα η οποία έχει επιτραπεί, στα πλαίσια φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου, από την 1 Ιανουαρίου, 2001. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, «κύριος σκοπός της θα είναι η χρηματοδότηση οντοτήτων του δημόσιου τομέα στην Αυστρία, Ελβετία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αναφορικά με περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα.

Χαρακτηρίζει επίσης την παραχώρηση της άδειας προς την Kommunalkredit Austria AG, την πρώτη τράπεζα από την Αυστρία στην οποία παραχωρήθηκε άδεια για εγκαθίδρυση Διεθνούς Τραπεζικής Μονάδας στην Κύπρο, ως «ακόμη μία ένδειξη της επιτυχίας της Κύπρου στον τομέα προσέλκυσης ξένων τραπεζικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών ως αποτέλεσμα της διεθνούς αναγνώρισης που τυγχάνει η Κύπρος ως ένα ευυπόληπτο περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο και των επιχειρηματικών ευκαιριών που αναμένονται να δημιουργηθούν με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σήμερα λειτουργούν 29 Διεθνείς Τραπεζικές Μονάδες στην Κύπρο και 3 γραφεία αντιπροσωπείας ξένων τραπεζών. Ενδιαφέρον για λειτουργία στην Κύπρο ως Διεθνείς Τραπεζικές Μονάδες έχει επιδειχθεί και από άλλες ξένες τράπεζες, καταλήγει η ανακοίνωση.