You are here

Απειλείται η οικονομία από έλλειψη εργατών

25/08/2021 11:00

Με σημαντική δυσλειτουργία απειλείται η οικονομία, λόγω του τεράστιου προβλήματος της έλλειψης εργατικού δυναμικού στις επιχειρήσεις, προειδοποιούν οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες παράλληλα κρούουν τον κώδωνα για επερχόμενο κύμα αναστολής εργασιών μη βιώσιμων μικρών κυρίως επιχειρήσεων.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, μιλώντας στη StockWatch είπε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού εντοπίζεται κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, στον κατασκευαστικό τομέα, το λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση.

Τόνισε ότι αυτό που ζητούν από την κυβέρνηση οι εργοδοτικές οργανώσεις, είναι τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την απασχόληση από τρίτες χώρες και σε δεύτερο στάδιο τη χαλάρωση των προδιαγραφών εργοδότησης των φοιτητών και αιτητών πολιτικού ασύλου.

Μεγάλο βαρίδι για τις επιχειρήσεις αποτελεί και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και εισαγόμενων αγαθών τα οποία οδηγούν σε συνθήκες υπερπληθωρισμού, ανέφερε ο κ. Αντωνίου.

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της ΟΕΒ οι κυπριακές επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση, παραμένουν εύρωστες και ανταγωνιστικές, αν και ένας σημαντικός αριθμός μικρών κυρίως επιχειρήσεων, ενδεχομένως να μην τα καταφέρει να επιβιώσει μετά τη λήξη των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

«Οι επιχειρήσεις που είναι προβληματικές και δεν αντέχουν στο πέρασμα του χρόνου, δεν θα θέλαμε το κράτος να παρατείνει την επιβίωση τους με τεχνητά μέσα, αλλά να επικεντρωθεί στη στήριξη των εύρωστων επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν και την απασχόληση».

Η μπάλα στην υπουργό Εργασίας

Στο πρόβλημα της έλλειψης κατάλληλου εργατικού δυναμικού σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις, αναφέρθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής με δηλώσεις στη StockWatch, τονίζοντας ότι το επιμελητήριο ήγειρε το θέμα στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία ανέλαβε να επιλύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις γι’ αυτό θα πρέπει είπε, να προωθηθεί προς έγκριση το νομοσχέδιο που προνοεί νέα δάνεια σε επιχειρήσεις με κρατικές εγγυήσεις.  

Ο κ. Τσιακκής σχολίασε και τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημική κρίση στις επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «μετά τη λήξη των κυβερνητικών μέτρων στήριξης ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων θα βάλει οριστικά λουκέτο».

 «Όσον πιο σύντομα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, τόσο πιο λίγες θα είναι και οι απώλειες, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοεργοδοτούμενους που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα πρόβλημα επιβίωσης», επεσήμανε ο κ. Τσιακκής.

Της Ηρώς Ευθυμίου