You are here

Απεργία στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού

27/10/2017 11:24
Απεργιακά μέτρα στο τσιμεντοποιείο Βασιλικού πραγματοποιούν από σήμερα οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ.

Ανακοίνωση των συντεχνιών οικοδόμων ΣΕΚ-ΠΕΟ-ΔΕΟΚ, αναφέρει ότι από τις 6 σήμερα το πρωί, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού πραγματοποιούν επ’ αόριστον απεργία. Οι συντεχνίες καλούν το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει κατά τρόπον που να επιβληθεί η τάξη και η νομιμότητα, αποτρέποντας περιπέτειες στην οικονομία του τόπου

Οι απεργοί διαμαρτύρονται για συστηματική παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης και της νομοθεσίας για Ίση Μεταχείριση στην Εργασία, αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η απόφαση για την επ' αόριστον απεργία στην Τσιμεντοποιία Βασιλικού λήφθηκε ομόφωνα από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση του προσωπικού.

«Οι συντεχνίες κατηγορούν την εταιρεία ότι εδώ και αρκετούς μήνες προσλαμβάνει προσωπικό με χαμηλούς μισθούς και υποδεέστερα ωφελήματα, σε σχέση με τις πρόνοιες της Συλλογικής Σύμβασης, ενεργώντας μάλιστα κατά τρόπο που προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων», συνεχίζουν, προσθέτοντας ότι «η συντεχνιακή πλευρά στην προσπάθεια της να μην προκληθούν προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα, χειρίζεται το θέμα με πολλή υπομονή και υπέρτατη ευθύνη, τηρώντας πλήρως τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για ειρηνική επίλυση της διαφοράς».

Η μηδενική ανταπόκριση και η προκλητική στάση της εργοδοτικής πλευράς ανάγκασαν τους εργαζόμενους να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων ως έσχατου όπλου, αναφέρουν περαιτέρω οι συντεχνίες, προσθέτοντας ότι «οι συντεχνίες καλούν το Υπουργείο Εργασίας να παρέμβει κατά τρόπον που να επιβληθεί η τάξη και η νομιμότητα, αποτρέποντας περιπέτειες στην οικονομία του τόπου, σε μια περίοδο που η εν λόγω εταιρεία αυξάνει τα κέρδη της, μάλιστα σε συνθήκες μονοπωλιακού καθεστώτος».

Καταδικάζει η ΟΕΒ

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα απεργιακά μέτρα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΟΕΒ, τα μέτρα λαμβάνονται κατά παράβαση του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων και των εργασιακών θεσμίων του τόπου, σε μια προσπάθεια των συντεχνιών να επιβάλουν ετσιθελικά τη συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης σε εταιρεία που εκτελεί εργασίες στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού.

«Χωρίς να υφίσταται η παραμικρή εργατική διαφορά μεταξύ των συντεχνιών και του Τσιμεντοποιείου, οι συντεχνίες επιχειρούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση έναντι μιας τρίτης εταιρείας, προκαλώντας ασφυξία στον κατασκευαστικό κλάδο αφού μια απεργία στο μοναδικό τσιμεντοποιείο του τόπου, πλήττει ευθέως τις κατασκευές. Και αυτό συμβαίνει ενώ οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες για ανάκαμψη μετά μια μακρά περίοδο πρωτόγνωρης ύφεσης», σημειώνεται.

Η ΟΕΒ καλεί τις συντεχνίες να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα. «Καλούμε επίσης την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εργασίας, πρόνοιας & κοινωνικών ασφαλίσεων να επέμβει έτσι ώστε να ακυρωθούν αμέσως τα απεργιακά μέτρα και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων», καταλήγει. Έκκληση απευθύνουν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ προς το Υπουργείο Εργασίας ώστε να παρέμβει για να επιβληθεί η τάξη και η νομιμότητα στο τσιμεντοποιίο Βασιλικού.