You are here

Διορίζεται συντονιστής για αερογραμμές

07/09/2010 12:40
• Αβέρωφ: Σκάνδαλο τα €35 εκ. που δόθηκαν στη Eurocypria

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να διοριστεί ο συντονιστής για το θέμα της ενοποίησης των αερογραμμών ΚΑ και Eurocypria, με τους εργαζόμενους στη δεύτερη να δηλώνουν σήμερα ότι έχουν λάβει δεσμεύσεις για μεταφορά τους στις ΚΑ με τους σημερινούς όρους απασχόλησης τους.

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ΟΥΙΚ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ είχαν σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κατά την οποία συζήτησαν τα της κυοφορούμενης συγχώνευσης.

Μετά τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος της ΟΥΙΚ ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ, ανέφερε ότι «υπάρχει πολιτική απόφαση από το κράτος για ενοποίηση των δύο εταιρειών και να διοριστεί κάποιος ο οποίος θα αποτελέσει το συντονιστή, τον πρόεδρο αυτού του νέου σχήματος με τον οποίο θα κάνουμε το διάλογο για το μέλλον στις αερομεταφορές της Κύπρου, για να γίνει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο να μεταφερθεί στις Βρυξέλλες για να παρθούν εγκρίσεις και αποφάσεις για το πώς προχωρούμε». Με την έγκριση από τις Βρυξέλλες τότε μιλούμε για ένα νέο σχήμα αερομεταφορών στην Κύπρο».

«Μας έχει ενημερώσει ο κ. Σταυράκης ότι τις επόμενες 3-4 μέρες θα υπάρχει αυτό το άτομο. Θα είναι ο πρόεδρος του Συντονιστικού Σώματος μεταξύ των δύο εταιρειών όπου θα γίνει η διαβούλευση τόσο με τη Cyprus Airways όσο και με τη Eurocypria για τον τρόπο θα χειριστεί το θέμα», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου ερωτηθείς για το νέο συντονιστή, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τα γεγονότα είναι τέτοια που η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στη σύσταση αυτού του νέου σχήματος και επομένως να διορίσει το νέο πρόεδρο ή και το συμβούλιο του νέου σχήματος για να μπορέσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες με όλους τους εμπλεκόμενους για να προχωρήσει σε αυτό το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Πρόσθεσε ότι ο «διορισμός του νέου προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου του σχήματος, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, θα σηματοδοτήσει την έναρξη της συγχώνευσης των δύο εταιρειών».

Οι εκπρόσωποι των συντεχνιών ζήτησαν εκ νέου σήμερα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων και των ωφελημάτων του προσωπικού.

«Έχουμε πάρει διαβεβαίωση ότι οι εργαζόμενοι στη Eurocypria θα μεταφερθούν στο νέο σχήμα με τους όρους εργασίας και τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν σήμερα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου

Νέες επικρίσεις

Το θέμα της συγχώνευσης των δύο αερογραμμών και η πολιτική της κυβέρνησης για τη Eurocypria στάθηκε σήμερα η αφορμή για νέες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, που κακίζει την απόφαση της κυβέρνηση να στηρίξει την πρώην θυγατρική των ΚΑ με €35 εκ. το Φεβρουάριο του 2010.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σημερινή γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι πριν έξι μήνες η κυβέρνηση με τις τοποθετήσεις αλλά και δεσμεύσεις της έναντι της βουλής και των εργαζομένων στη Eurocypria «απέσπασε €35 εκ. από τους φορολογούμενους».

Η κυβέρνηση, προσθέτει, δήλωσε ότι δεν μπορούσε να γίνει συγχώνευση των δύο εταιρειών, ότι με τα €35 εκ. η Eurocypria θα γινόταν και βιώσιμη και κερδοφόρα, ενώ δεσμεύτηκαν στη βουλή ότι το 2010 με τα €35 εκ. η εταιρεία θα πραγματοποιούσε και μερικά εκατομμύρια ευρώ κέρδη και ότι με τα €35 εκ. θα διασφάλιζαν όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους.

«Σήμερα, έξι μήνες μετά, και αφού πήραν τα €35 εκ. και εξόφλησαν τις τράπεζες δίνοντας τα €28 εκ., μας λένε τα ακόλουθα: Δεν σηκώνει δύο αεροπορικές εταιρείες ο τόπος, θα πρέπει να γίνει συγχώνευση, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν θυσίες και να είναι προετοιμασμένοι για πρόωρες αφυπηρετήσεις», δηλώνει ο κ. Νεοφύτου.

Ο Κύπριος πολίτης, συνεχίζει, «ας συγκρίνει ακόμα μια φορά τις αντιφάσεις των κυβερνώντων. Το σκάνδαλο των €35 εκ. έχει υπεύθυνους. Κάποιοι κορόιδεψαν τη βουλή, εργαζομένους στη Eurocypria, αλλά και τους φορολογούμενους».

«Και δεν είναι ορθό η πολιτεία και η βουλή πιο συγκεκριμένα, να προσπεράσει και αυτό το σκάνδαλο ως μη γενόμενο», καταλήγει η ανακοίνωση.