You are here

Έρχονται σχέδια για άνεργους ξενοδοχειακής βιομηχανίας

17/01/2022 16:21

Σχέδια για τους εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία οι οποίοι δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας, προγραμματίζει για τον ερχόμενο Φεβρουάριο η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ).

Ο πρόεδρος της Αρχής Δημήτρης Κιττένης, συμμετείχε σήμερα σε συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για την εξέταση του προϋπολογισμού της για το 2022. Κατά τη συνεδρία, κλήθηκε να αναφερθεί σε σχέδια που αφορούν την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναφέροντας ότι έχουν εισαχθεί στον προϋπολογισμό νέα και υφιστάμενα σχέδια τα οποία απευθύνονται σε εργαζόμενους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Ο κ. Κιττένης ανέφερε συγκεκριμένα, ότι συνεχίζεται σχέδιο για στήριξη εργαζόμενων στην ξενοδοχειακή οι οποίοι βρίσκονται εκτός εργασίας λόγω πανδημίας και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς δεν έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο χρόνο εργασίας.

Ο κ. Κιττένης υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο σχέδιο προσφέρει από την μία πλευρά, επιμόρφωση στους ανέργους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και από την άλλη, κάποια εισοδήματα την περίοδο αυτή που τα πλείστα ξενοδοχεία είναι κλειστά.

Ο πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε επίσης  σε τρία προγράμματα που προσφέρθηκαν πέρσι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία (ξένες γλώσσες, τραπεζοκομία, οροφοκομεία), δηλώνοντας ότι δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένα. Πρόσθεσε όμως, ότι τα προγράμματα αυτά θα αναβαθμιστούν και θα συνεχιστούν.

Περαιτέρω, σημείωσε ότι θα προσφερθούν μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών όπως ρωσικά και γερμανικά. Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδιαφέρον για τα προγράμματα γλωσσών είπε ότι το ενδιαφέρον δεν είναι το αναμενόμενο για το πρόγραμμα γερμανικών, ενώ χαρακτήρισε μικρό το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εκμάθησης ρωσικών.

Πετυχημένο το σχέδιο για άνεργους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τους 28 χιλ. άνεργους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Κιττένης είπε ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα για την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Επεσήμανε ότι από έρευνες που γίνονται για λογαριασμό της Αρχής έχει διαπιστωθεί ότι πέραν του 90% των ανέργων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι εργοδοτούνται μέσω των σχεδίων της ΑνΑΔ, συνεχίζουν να απασχολούνται και μετά την ολοκλήρωση των Σχεδίων, προσθέτοντας ότι στις πλείστες περιπτώσεις η εργοδότηση συνεχίζεται στον ίδιο εργοδότη.

Ο κ. Κιττένης ανέφερε περαιτέρω, ότι βάσει του προγραμματισμού για το 2022 θα προσφερθούν προγράμματα ύψους €30 εκατ., νοουμένου ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το σύνολό του Προϋπολογισμού της ΑνΑΔ για το έτος 2022, ο κ. Κιττένης είπε ότι προβλέπει έσοδα ύψους €36.510.000 και έξοδα ύψους €40.531.000.

Πρόσθεσε ότι το υπολογιζόμενο έλλειμμα ύψους €4.021.000 θα καλυφθεί από τα πλεονάσματα του Ταμείου Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ όσο αφορά τα Σχέδια ανέφερε ότι θα διατεθεί ποσό ύψους €27.995.000 για επιχορήγηση 66.400 συμμετοχών εργοδοτουμένων και ανέργων. 

Της Ελένης Χαραλάμπους