You are here

ΕΤΥΚ: Νομικό γεγονός η πρακτική τραπεζών

16/01/2008 14:04
• …για αποσπάσεις εργαζομένων

Στην ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ τραπεζών και ΕΤΥΚ σε σχέση με την απόσπαση εργαζομένων αναφέρεται η τελευταία σε σημερινή εγκύκλιο της. Η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων αναφέρεται εκτενώς στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για την κρίση στην Εθνική Τράπεζα. Στο πόρισμα, σημειώνει η ΕΤΥΚ, η Επιτροπή αναφέρει ότι «μελέτησε με προσοχή όλα τα έγγραφα που τέθηκαν ενώπιον της και στάθμισε με προσοχή την επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε. Συναφώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη συμφωνίας, όχι υπό τη μορφή γραπτού κειμένου αλλά ως καθιερωμένη κοινά αποδεκτή πρακτική, αποτελεί πραγματικό και νομικό γεγονός».

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η ύπαρξη πρακτικής μεταξύ τραπεζών και ΕΤΥΚ συνάγεται, μεταξύ άλλων, από τις πολυάριθμες επιστολές που οι τράπεζες μέλη του ΚΕΣΤ απέστειλαν κατά καιρούς προς την ΕΤΥΚ την τελευταία τριακονταετία, με τις οποίες ζητούσαν είτε έγκριση για πρόσληψη είτε έγκριση για απόσπαση υπαλλήλων. Ακόμη, η ύπαρξη πρακτικής συνάγεται από την ανταλλαγή σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ ΕΤΥΚ – ΚΕΣΤ και την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ ΚΕΣΤ και ΕΤΥΚ για συζήτηση και τροποποίηση της υφιστάμενης συμφωνίας για τις προσλήψεις/αποσπάσεις υπαλλήλων.

Όπως τονίζει η ΕΤΥΚ, το περιεχόμενο του πορίσματος εκφράζει και τα τρία μέλη της Επιτροπής περιλαμβανομένου και του καθηγητή Εργατικού Δικαίου Ιωάννη Κουκιάδη, που υποδείχτηκε από τη διοίκηση της Εθνικής στην Κύπρο.

Γ.Χ.