You are here

Κινητοποιούνται για μειώσεις μισθών οι συντεχνίες

02/06/2020 12:13

Θέσεις μάχης για προστασία των μισθών που καλύπτονται από υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα κτίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, προειδοποιώντας με μετωπική σύγκρουση σε περίπτωση που πειραχτούν μονομερώς μισθοί και απολαβές.

Είναι αδιανόητο, το κράτος, οι φορολογούμενοι πολίτες, τα ταμεία συνοχής της ΕΕ να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να είμαστε μάρτυρες καταγγελιών παραβίασης όρων εργασίας εργαζομένων, τονίζουν στη StockWatch ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας και η βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Το νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας, σε ζωτικούς τομείς, με έμφαση στην τουριστική βιομηχανία και η μετεξέλιξη των σχεδίων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, θα αποτελέσουντην ερχόμενη Παρασκευή υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη αντικείμενο ευρείας σύσκεψης στο προεδρικό, με τη συμμετοχή εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στη σύσκεψη θα παραστούν οι υπουργοί οικονομικών και εργασίας.

Ήδη, η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου προήδρευσε την περασμένη βδομάδα σύσκεψης με τις ηγεσίες των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ κατά την οποία έγινε εκτενής αξιολόγηση των νέων συνθηκών στην αγορά εργασίας λόγω των δραματικών επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία η υγειονομική κρίση.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έθεσε μεταξύ άλλων ενώπιον της κ. Αιμιλιανίδου, καταγγελίες μελών τους για φαινόμενα παραβιάσεων των όρων εργασίας και κατέστησαν σαφές ότι η αντίδραση των εργαζομένων θα είναι δυναμική εκεί και όπου εκδηλώνονται μονομερείς αποφάσεις σε βάρος των συμφερόντων τους.

«Οι καταγγελίες αφορούν μειώσεις μισθών στον τομέα των υπηρεσιών, από 15% μέχρι 40%, μείωση του χρόνου εργασίας και μη καταβολή εισφορών στα ταμεία προνοίας του προσωπικού» ανέφερε ο κ. Μάτσας, ο οποίος διευκρίνισε ότι αν και μέχρι στιγμής το πρόβλημα αυτό δεν είναι τόσο διευρυμένο, εντούτοις, άρχισε, όπως είπε να καταγράφεται μία τάση.

Στη σύσκεψη με την ΥΠΕΡΓ έγινε ανταλλαγή απόψεων ως προς την μετεξέλιξη των σχεδίων για στήριξη των εργαζομένων μετά τις 12 Ιουνίου.

«Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να αποδεχθεί καταστρατηγήσεις συλλογικών συμβάσεων μετά την τεράστια στήριξη που δέχθηκαν και δέχονται οι επιχειρήσεις από το κράτος και την εξασφάλιση κονδυλίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ», παρατήρησε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Α. Μάτσας.

«Θα ήταν άτοπο οι εργοδότες να έρθουν να κάνουν παρεμβάσεις σε απολαβές και ωφελήματα των εργαζομένων όταν το κράτος και οι φορολογούμενοι πολίτες στηρίζουν τις επιχειρήσεις», τόνισε από την πλευρά της η βοηθός γενικός γραμματέας της ΠΕΟ Σ. Χαραλάμπους.

«Οι συλλογικές συμβάσεις συνομολογούνται για να εφαρμόζονται και όχι να παραβιάζονται κατά το δοκούν», σημείωσε.

Η κ. Χαραλάμπους υπέδειξε ότι στον κατασκευαστικό τομέα η ομαλότητα άρχισε να εδραιώνεται εδώ και σχεδόν ένα μήνα και η δραστηριότητα, είπε, είναι εμφανής.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας οικοδόμων της ΣΕΚ Γιαννάκη Ιωάννου, η ολομέλεια της βουλής ψήφισε στις 22 Μαΐου νόμο με τον οποίο καθίσταται υποχρεωτική για τους εργολήπτες και εργοδότες του κλάδου η τήρηση βασικών όρων υπηρεσίας που αφορούν τις ώρες εργασίας και τις υπερωρίες, τις γιορτές και αργίες, το ταμείο προνοίας και το φιλοδώρημα .

Η κατοχύρωση βασικών όρων εργασίας των περίπου 20 χιλ. οικοδόμων, έγινε στο πλαίσιο της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης το περασμένο καλοκαίρι βάσει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα έπρεπε να περάσει από τη βουλή.

Σε ότι αφορά την δυσμενή εικόνα που παρουσιάζουν η τουριστική βιομηχανία και ειδικότερα οι ξενοδοχειακές μονάδες, το συνδικαλιστικό κίνημα δηλώνει ότι δεν αγνοεί τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο, θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο σημαντικός αυτός τομέας της οικονομίας τυγχάνει στήριξης από το κράτος, θα ήταν άτοπο, όπως λένε, να προκύψουν φαινόμενα απολύσεων ή μείωσης μισθών και ωφελημάτων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης ήταν σαφής στο διάγγελμα του την περασμένη βδομάδα, όταν παρουσίαζε το σχέδιο βήτα για στήριξη των επιχειρήσεων. Ότι δηλαδή, θα υπάρχει ρήτρα στα σχέδια με βάση την οποία θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας», επεσήμανε ο κ. Μάτσας.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είχε επί του θέματος μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΠτΔ στη διάρκεια της οποίας κατέστησε σαφές ότι η ΣΕΚ συναινεί και υπεραμύνεται της κρατικής στήριξης των επιχειρήσεων, νοουμένου, όπως διευκρίνισε, ότι θα τύχουν σεβασμού οι συλλογικές συμβάσεις και θα ρυθμιστεί η αγορά εργασίας για αποτροπή κάθε μορφής εργασιακής εκμετάλλευσης και χωρίς να θυματοποιούνται οι εργαζόμενοι.

Αν προκύψουν σοβαροί λόγοι για να υπάρξουν συλλογικές ή συγκροτημένες ρυθμίσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όπως συνέβη στο παρελθόν, είναι θέμα των κοινωνικών εταίρων, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι, υποδεικνύουν ΣΕΚ και ΠΕΟ, τονίζοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα μπει στη λογική μείωσης των μισθών.

Σε παρατήρηση ότι αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες ενδέχεται να μην λειτουργήσουν καν το 2020, οι συνδικαλιστές ηγέτες υπέδειξαν ότι υπάρχουν συντονισμένες διαδικασίες και εκεί και όπου προκύπτει ανάγκη ώστε να υπάρξουν ρυθμίσεις, αυτό θα γίνεται κατόπιν συλλογικών συνεννοήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν αποδεκτές οποιεσδήποτε μονομερείς αποφάσεις, διευκρίνισαν.

Στην ξενοδοχειακή βιομηχανία εργοδοτούνται περίπου 18 χιλ. άτομα. Μετά από δυστοκία έξι ετών ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 5,5% σε βάθος τεσσάρων χρόνων.

ΣΕΚ και ΠΕΟ θεωρούν δεδομένη τη στήριξη του κράτους στους ξενοδόχους όπως επίσης και την επιδότηση από πλευράς υπουργείου εργασίας της μερικής απασχόλησης και της παραχώρησης ανεργιακού επιδόματος σε εκείνους τους εργαζομένους των ξενοδοχείων που ενδεχομένως να μην λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, όπως ανέφεραν οι ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων, θεωρούν δεδομένη την τήρηση των προνοιών των σχεδίων για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων τα οποία προβλέπουν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

H διευθύντρια εργασιακών σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου ανέφερε στη StockWatch ότι προτεραιότητα των επιχειρήσεων είναι να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις από την υγειονομική κρίση, να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των σχεδίων του υπουργείου οικονομικών σε σχέση με την ενίσχυση της ρευστότητας τους και να εφαρμόζουν τα πρωτόκολλα υγείας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

 «Είναι της πάσης γνωστό το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων όλων των επιχειρήσεων. Ειδικότερα στην τουριστική βιομηχανία η εικόνα είναι δραματική. Πρέπει αυτήν την πρωτοφανή κρίση να την διαχειριστούμε σωστά με στόχο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», παρατήρησε η κ. Παναγιώτου.

Υπενθύμισε ότι οι εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως και στο παρελθόν κάθισαν γύρω από ένα τραπέζι και με πνεύμα καλής θέλησης έλαβαν, όπως είπε, συλλογικά μέτρα για αντιμετώπιση εξίσου σοβαρών οικονομικών προβλημάτων. 

Του Λεύκου Χρίστου