You are here

Λογιστικό μπουμ δημιουργεί κενά στελέχωσης

04/02/2008 08:07

• Στενότητα στην αγορά εργασίας

• Η στελέχωση κορυφαίο θέμα στρατηγικής

• Ποια τα όπλα των big four


Εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας θα πρέπει δημιουργήσουν τα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία επέκταση των εργασιών τους. Η μεγάλη διεύρυνση της πελατειακής και εισοδηματικής βάσης των ελεγκτικών οίκων την τελευταία τριετία δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών τους, ενισχύει όμως τη στενότητα που υπάρχει στην αγορά εργασίας. Ενώ οι ρυθμοί μεγέθυνσης των ελεγκτικών γραφείων ξεπερνούν το 15% ο αριθμός προσοντούχων λογιστών αυξάνεται με σαφώς μικρότερους ρυθμούς. Με λίγα λόγια, τα ελεγκτικά γραφεία βρίσκουν ευκολότερα πελάτες από ότι προσωπικό.

«Υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ της ζήτησης προσοντούχων λογιστών και διαθέσιμων ατόμων», ανέφερε στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Θεόδωρος Φιλίππου. Ο ΣΕΛΚ έχει γύρω στα 2,350 μέλη και σύμφωνα με το κ. Φιλίππου, ο αριθμός των μελών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά 170 άτομα ετησίως, δηλαδή με ρυθμό γύρω στο 7%. Τα τέσσερα μεγάλα ελεγκτικά γραφεία – η PWC, η KPMG, η Ernst & Young και η Deloitte – εργοδοτούν γύρω στο ένα τρίτο των μελών του ΣΕΛΚ.

Λογιστές έτοιμοι για όλα

Η αύξηση δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ελεγκτικών οίκων, που μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Μάιο του 2004, παρουσιάζουν ιδιαίτερα ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, τα εισοδήματα τους αυξήθηκαν το 2007 κατά 15%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η αύξηση ξεπέρασε το 30%.

Η αύξηση στον όγκο εργασιών των ελεγκτικών οίκων προέρχεται κυρίως από εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων. Αντανακλάται, εν μέρει, στην αύξηση που παρουσιάζουν οι νέες εγγραφές εταιρειών. Ενώ μέχρι το 2003 περιορίζονταν στις 9 χιλ. το χρόνο, το 2006 ο αριθμός τους έφτασε τις 20 χιλ. και τους πρώτους 11 μήνες του 2007, τις 23 χιλ.

Πέραν όμως της ραγδαίας ανάπτυξης των ελεγκτικών οίκων, η στενότητα της αγοράς οφείλεται επίσης στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, όσο οι κυπριακές επιχειρήσεις μεγαλώνουν, αρχίζουν να ξεφεύγουν από το μοντέλο της οικογενειακής επιχειρήσεις και ζητούν να προσλάβουν προσοντούχους λογιστές για ορθολογισμό των διαδικασιών τους και επίβλεψη της ανάπτυξης τους. «Δημιουργούνται ανάγκες όπως ο εσωτερικός έλεγχος ή θέματα συμβουλευτικών υπηρεσιών για την κάλυψη των οποίων χρειάζεται προσοντούχο προσωπικό», ανέφερε ο Διευθύνων Συνέταιρος της Ernst & Young, Γιώργος Κουρής.

Η ραγδαία επέκταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων επίσης ενισχύει τη ζήτηση για προσοντούχους λογιστές. Τόσο η επέκταση των τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσο και η δραστηριοποίηση ελληνικών τραπεζών στο νησί δημιούργησαν αυξημένο ανταγωνισμό για προσέλκυση λογιστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τράπεζες πέτυχαν προσλήψεις έμπειρων επαγγελματιών από ελεγκτικά γραφεία. Οι τράπεζες προτάσσουν ως όπλο για προσέλκυση λογιστών, το ευνοϊκό ωράριο και τις προοπτικές ανέλιξης.

Τα νέα όπλα των big four

Ο ανταγωνισμός από τράπεζες προβληματίζει έντονα τα ελεγκτικά γραφεία, που απαντούν με την προσφορά πιο ευέλικτων ωραρίων (π.χ. για μητέρες), ψηλότερων μισθών και ταχύτερης ανέλιξης. «Σαν Deloitte, βλέπουμε αυτό το θέμα», μας ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Συνέταιρος του ελεγκτικού οίκου, Χρίστης Χριστοφόρου. «Από πέρσι, έχουμε εισαγάγει κάποια σχέδια, που δίνουν “work - life balance”. Περιλαμβάνουν ευέλικτο ωράριο και μείωση στις ώρες εργασίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε 30 - 40 άτομα που εργάζονται σε αυτή τη βάση», πρόσθεσε.

Πέραν της βελτίωσης στους όρους απασχόλησης, τα ελεγκτικά γραφεία προχωρούν επίσης σε πιο έντονες προσπάθειες προσέλκυσης εκπαιδευόμενων λογιστών, που θα αποτελέσουν τις μελλοντικές στρατιές των στελεχών τους. Κάποια ελεγκτικά γραφεία, για παράδειγμα, κάνουν παρουσιάσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επιχορηγούν σχετικά προγράμματα.

«Το talent agenda, δηλαδή η ανεύρεση ταλαντούχου προσωπικού, είναι κορυφαίο θέμα στρατηγικής. Έχει πάψει να αποτελεί θέμα ανθρωπίνου δυναμικού (HR function), και έχει μπει στο CEO’s agenda», κατέληξε ο κ. Χριστοφόρου.

αε