You are here

Μας εκβιάζουν λένε πρώην υπάλληλοι ΚΑ

21/09/2015 14:28
Για εκβιασμό από την κυβέρνηση κάνουν λόγο οι πρώην εργαζόμενοι στις Κυπριακές Αερογραμμές, αντιδρώντας στην αξίωση του κράτους να υπογράψουν έγγραφο, με το οποίο να τους δεσμεύει πως δεν θα διεκδικήσουν άλλα ωφελήματα και δεν θα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Το έγγραφο δόθηκε στους επηρεαζόμενους κατά την παραχώρηση των αποζημιώσεων και του ταμείου προνοίας.

Οι αποζημιώσεις, όπως αναφέρθηκε, αφορούν τρείς κατηγορίες και είναι ύψους περίπου €15 εκ.

-Έλλειμμα ταμείου που θα καλύψει η ΚΔ

-Χαριστικές αποζημιώσεις

-Οφειλόμενα για τερματισμό, άδειες κλπ

Τα μέλη της επιτροπής οικονομικών καλούν το υπουργείο να αποσύρει το σχετικό έγγραφο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου οικονομικών, το έγγραφο έχουν υπογράψει 549 εργαζόμενοι, δηλαδή το 60 % του συνόλου των εργαζομένων, λαμβάνοντας αποζημιώσεις €6,4 εκ.

Είπε πως στον προϋπολογισμό του 2016 δεν έχουν περιληφθεί σχετικές πρόνοιες.

Η επιτροπή οικονομικών απευθύνει έκκληση προς τον υπουργό οικονομικών για απόσυρση του εντύπου που ζητείται από τους πρώην υπαλλήλους των ΚΑ να υπογράψουν, προκειμένου να πάρουν το ταμείο προνοίας και άλλες αποζημιώσεις λόγω του τερματισμού των εργασιών τους στον αερομεταφορέα.

Η επιτροπή θεωρεί ότι το ταμείο προνοίας των υπαλλήλων πρέπει να αντικρύζεται ξεχωριστά από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση της εταιρείας και θα πρέπει να καταβληθεί άμεσα.

Ο Γιώργος Καλλή, πρώην ιδιώτης μέτοχος στις ΚΑ, υποστήριξε πως επί προεδρίας Τώνη Αντωνίου και του προηγούμενου συμβουλίου δεν υπήρχαν ελλείμματα στο ταμείο, επισημαίνοντας πως υπήρχαν στα ταμεία των ΚΑ πέραν των €30 εκ. τα οποία υπερκάλυπταν τα ταμεία προνοίας καθώς επίσης και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας.

Υποστήριξε πως μετά τον διορισμό του Μάκη Κωνσταντίνιδη στην προεδρία της εταιρείας, άρχισε αλόγιστη δαπάνη χρημάτων χωρίς εξουσιοδότηση του ΔΣ.

Ο τελευταίος πρόεδρος των ΚΑ, Μαρίνος Καλλής, σημείωσε πως η εταιρεία όταν έκλεισε είχε στα ταμεία της €9.5 εκ., προσθέτοντας πως τα χρήματα έφταναν για να καλυφθούν οι πιστωτές.

Είπε πως υπήρξε συμφωνία και μεταφέρθηκαν €6 εκ. από €16 εκ. μετρητά της εταιρείας που είχαν προκύψει από την πώληση των χρονοθυρίδων στο ταμείο προνοίας, επισημαίνοντας πως υπολογίστηκε ποσό €7 εκ. για τους πλεονασμούς.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου