You are here

Νέο αδιέξοδο για ωράριο

29/11/2016 12:53
Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αλλά και το δύσκολο έργο που έχουν οι δύο πλευρές αναφορικά με την κατάληξη σε μια κοινώς αποδεκτή λύση, διαπιστώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας.

Η επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχιστούν οι άτυπες διαβουλεύσεις με την υπουργό εργασίας για τον επόμενο 1-1,5 μήνα καταβάλλοντας μια τελευταία προσπάθεια κατάληξης σε συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους.

«Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα κηρύξω επίσημα αδιέξοδο και η κάθε πλευρά θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της» υπέδειξε ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Φακοντής.

Οι άτυπες διαβουλεύσεις μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας εξελίχθηκαν τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς ωστόσο, οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να φτάσουν σε μια κοινή πρόταση για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Οποιαδήποτε ρύθμιση για τα ωράρια των καταστημάτων δεν πρέπει να καταλήγει σε απολύσεις υπαλλήλων ή σε μείωση των εισοδημάτων τους, υποστήριξε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Αυτό έθεσα ως όρο από την αρχή των άτυπων συζητήσεων για το θέμα» είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

«Δυστυχώς τα σενάρια που προκρίνονταν από τη νομοθετική εξουσία κατέληγαν σε απολύσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» πρόσθεσε, σημειώνοντας ως απαράβατη υπόσχεση τη μη αύξηση της ανεργίας και την κατάληξη ανθρώπων σε επιδόματα.

Μετά από τη συζήτηση διαφάνηκε επίσης, το χάσμα απόψεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, καταστηματαρχών, εκπροσώπων των εργοδοτών, των εργαζομένων και άλλων γεγονός που καταδεικνύει ότι η οποιαδήποτε λύση στην οποία καταλήξουν οι δύο πλευρές, ενδεχομένως να μην ικανοποιήσει όλες τις πλευρές.

Συγκλίσεις και διαφωνίες

Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το αρρύθμιστο ωράριο των καταστημάτων καθώς προκαλεί αναρχία στον κλάδο.

Συμφωνούν επίσης στο ότι το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μέσω της δικαστικής οδού αλλά μόνο μέσω της συνεργασίας εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, που είναι και η άποψη του δικαστηρίου, όπως αναφέρθηκε.

Οι δύο πλευρές τονίζουν ότι η όποια λύση πρέπει να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τη συνέχιση της απασχόλησής τους και συναινούν στο ότι πρέπει η νέα ρύθμιση να είναι καθολική καλύπτοντας ολόκληρη την Κύπρο. Τέλος συμφωνούν στην παράδοση των καπνικών ειδών στα περίπτερα και αφαίρεσή τους από τις υπεραγορές.

Η κ. Αιμιλιανίδου διαφώνησε με την πρόθεση του κ. Φακοντή να προβεί σε ενημέρωση της επιτροπής και των παρευρισκομένων για τα σενάρια που απασχόλησαν τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων λέγοντας ότι δεν ωφελεί η συζήτηση σεναρίων σε άτυπες διαβουλεύσεις που δεν κατέληξαν.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο λόγος που υπάρχει αρρύθμιστο ωράριο είναι επειδή καταργήθηκε το δικαίωμα της υπουργού για έκδοση διαταγμάτων με τα οποία ρυθμίζονταν τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων.

Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε σε οφέλη που επήλθαν, όπως υποστήριξε, από τη διεύρυνση του ωραρίου, λέγοντας ότι η πλειοψηφία των όσων προσλήφθηκαν δεν είναι με μισθούς των €500-€600.

Σημείωσε ότι είναι αυταπόδεικτο το πόσο βοήθησε στην πρόσληψη υπαλλήλων η διεύρυνση ωραρίου καθώς αυτή τη στιγμή όπως είπε, εργοδοτούνται σε γενικά καταστήματα 31.858 υπάλληλοι ενώ 416 επιχειρήσεις με πέραν των 11 υπαλλήλων έχουν απασχολούν συνολικά 17.489 υπαλλήλους.
Απαντώντας σε τοποθετήσεις του εκπροσώπου μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων Γρηγόρη Σολομού περί κλεισίματος πολλών μικρών καταστημάτων λόγω της αναρχίας στα ωράρια καταστημάτων η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι το πρόβλημα δεν ξεκίνησε από το 2014 με τα διατάγματα αλλά προϋπήρχε.

Να επιστρέψει η ταυτότητα επιχειρήσεων

Κατά τη συζήτηση, μερίδα των παρευρισκομένων και αλλά και η υπουργός επεσήμαναν την ανάγκη επιστροφής της ταυτότητας των επιχειρήσεων ώστε να είναι καθορισμένη και να είναι διακριτά τα γενικά από τα ειδικά καταστήματα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόθεση βουλής και υπουργείου να επιστρέψουν τα καπνικά προϊόντα στα περίπτερα, προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων των υπεραγορών.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε επίσης, ότι κάποιες από τις ανησυχίες που ακούστηκαν ρυθμίζονται με νόμο προσθέτοντας ότι στο προσχέδιο του νέου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας προβλέπεται πρόστιμο 3,5 χιλ. για κάθε μέρα παραβίασης δικαιώματος των εργαζομένων καθώς και διοικητικά πρόστιμα που σήμερα δεν υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέτρα που εφαρμόζει το υπουργείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του διευρυμένου ωραρίου της Κυριακής είναι η επιδότηση του 75% του κόστους εργοδότησης υπαλλήλου για την Κυριακή για οποιαδήποτε μικρή επιχείρηση.

Η κ. Αιμιλιανίδου υπέδειξε σε έντονο ύφος ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται οι επιχειρήσεις που εργάζονται την Κυριακή καθώς πληρώνουν φόρους, κοινωνικές ασφαλίσεις και το σημαντικότερο, όπως είπε, προσλαμβάνουν υπαλλήλους.

«Όχι» σε προκαθορισμό θέσεων

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης έθεσε συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι υποστηρίζοντας ότι η χρυσή τομή θα μπορούσε να βρεθεί με μια φόρμουλα βάσει της οποίας τα μεγάλα καταστήματα να είναι ανοικτά τις μισές Κυριακές του χρόνου, δηλαδή εβδομάδα παρά εβδομάδα με ταυτόχρονη διεύρυνση των ωρών της Κυριακής όπως τις καθημερινές, ώστε να μην μειώνονται οι ανάγκες σε προσωπικό και τα μικρά καταστήματα να έχουν φιλελευθεροποιημένο ωράριο ώστε να μένουν ανοικτά όποτε θέλουν.

Πρόκειται για μια πολύ καλή λύση υπό τις περιστάσεις, όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να βγουν τα περίπτερα από τις υπεραγορές.

Σχολιάζοντας την πρόταση, η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι δίνει λύσεις για τις μικρές επιχειρήσεις αλλά δεν λύεται το πρόβλημα της καλοκαιρινής περιόδου κατά την οποία ο όγκος του λιανικού εμπορίου αυξάνεται, όπως είπε. «Εάν κλείσουμε τα καταστήματα δεν θα είναι ωφέλιμο για τους υπαλλήλους, το πρόβλημα είναι το καλοκαίρι και δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο» υποστήριξε η κ. Αιμιλιανίδου.

Ο κ. Φακοντής ζήτησε από τους παρευρισκόμενους φορείς να καταθέσουν γραπτώς τις όποιες προτάσεις τους και πρότεινε να συνεχιστεί η άτυπη διαβούλευση για τον επόμενο 1-1,5 μήνα ως μια τελευταία προσπάθεια. «Ή θα καταλήξουμε, ή θα κηρύξουμε αδιέξοδο» ανέφερε.
Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν διαφωνεί με τη συνέχιση του διαλόγου, ωστόσο διαφώνησε στον προκαθορισμό συγκεκριμένων θέσεων.

Της Μαρίας Χαμπή