You are here

ΟΕΒ – ΚΕΒΕ, ΣΕΚ – ΠΕΟ: Καλά τα μέτρα, αλλά...

11/01/2021 06:00

Δύσκολη εξίσωση φαίνεται ότι είναι ο υπολογισμός της χορηγίας προς τις επιχειρήσεις μέσω του αλγόριθμου, σύμφωνα με τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, οι οποίες θα ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην αντίπερα όχθη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ στέλλουν σαφές μήνυμα προς τις επιχειρήσεις να σεβαστούν τους εργαζόμενους υπογραμμίζοντας ότι τα σχέδια διασυνδέονται με τη διατήρηση της απασχόλησης.

Η λειτουργία του αλγόριθμου

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντώνιου, στην πρώτη αντίδραση του μετά την εξαγγελία του νέου πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, δήλωσε στη StockWatch, ότι «θα εξετάσουμε στη λεπτομέρεια τους τα νέα σχέδια ώστε να δούμε τι δίνει ο αλγόριθμος για απευθείας στήριξη στις επιχειρήσεις».

Δηλαδή, «θα μελετήσουμε τον τρόπο λειτουργίας του και σε ποιο βαθμό καλύπτει τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης ξεχωριστά. Εκεί και όπου υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να τα επανεξετάσουμε με τον υπουργό Οικονομικών, θα ζητήσουμε να τα συζητήσουμε μαζί του. Είμαστε σίγουροι ότι έχουμε πολύ καλό κανάλι επικοινωνίας με τον Υπουργό γι’ αυτό θα βρούμε τη λύση».

Ο κ. Αντώνιου, πρόσθεσε εντούτοις ότι «η γενική εικόνα του πακέτου μέτρων είναι θετική διότι έγινε προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες στο μέγιστο βαθμό».

Εξέφρασε τη θέση ότι είναι βελτιωμένα τα σχέδια της Υπουργού Εργασίας σημειώνοντας όμως ότι «το μόνο πράγμα που μπορεί να στηρίξει πραγματικά τις επιχειρήσεις είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Όλα τα άλλα είναι για να μας διατηρούν εν ζωή στον αναπνευστήρα».

Ζητούμε διευκρινίσεις και για αναστολή ενοικίων

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, συμφώνησε με το γενικό διευθυντή της ΟΕΒ, ότι χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις στο θέμα των χορηγιών για το πως δηλαδή υπολογίζεται το ύψος της επιδότησης, μέσω του ειδικού αλγόριθμου.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι «για κάποιες επιχειρήσεις η χορηγία για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών είναι χαμηλή σε σχέση με τη ζημιά που θα υποστεί».

Πρόσθεσε ότι το ΚΕΒΕ εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων γενικά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση διότι υιοθετήθηκαν και δικές τους εισηγήσεις.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου για το μέτρο ρύθμισης της αναστολής των δόσεων για όσους δικαιούνται με βάση τους περιορισμούς που έθεσε η ευρωπαϊκή αρχή τραπεζών.

Χαρακτήρισε ακόμη πολύ σημαντική τη διευθέτηση για δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις προς βιώσιμες επιχειρήσεις και κάλεσε τη Βουλή να ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο».

Διευκρινίσεις είπε θα ζητήσουν και όσον αφορά το σχέδιο των ενοικίων. «Εμείς ζητούμε να μπει ρήτρα ότι μετά τη δίμηνη αναστολή της καταβολής των ενοικίων, δηλαδή τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ότι θα καταβληθούν σταδιακά τα ενοίκια ώστε να μην προκύψουν προβλήματα και προσφυγές στα δικαστήρια».

Όσον αφορά τη μη καταβολή ενοικίων προς το Κράτος και τους Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου από τους ιδιώτες ενοικιαστές ακινήτων του ποσού του ενοικίου που αντιστοιχεί στο μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, είπε ότι «θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν θα χαριστούν αυτά τα ενοίκια ή θα καταβληθούν μελλοντικά».

Να σεβαστούν τους εργαζόμενους

Αυστηρό μήνυμα προς επιχειρήσεις έστειλε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, υποδεικνύοντας ότι «απαιτούμε να σεβαστούν τους εργαζόμενους και να μη δούμε την τάση του προηγούμενου διαστήματος που παραπέμπει σε μείωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Είναι ξεκάθαρο ότι και αυτά τα μέτρα διασυνδέονται με τη διατήρηση της απασχόλησης γι’ αυτό δεν θα πρέπει να υπάρξουν απολύσεις. Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό».

Ο κ. Μάτσας, χαιρέτισε το γεγονός ότι συνεχίζεται η στήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, ένα αίτημα, όπως είπε που είχαν θέσει και οι κοινωνικοί εταίροι.

Τόνισε ότι προϋπόθεση αυτή τη στιγμή είναι να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός για να μπορέσουν να εφαρμοσθούν στην πράξη τα μέτρα.

Πρόβλημα κοινωνικής συνοχής

Προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε τα μέτρα των δυο υπουργών και ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, είπε ότι «τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι σε θετική κατεύθυνση. Ουσιαστικά ακολουθείται ή ίδια διαδικασία που είχαμε συμφωνήσει εξαρχής, δηλαδή όσοι επηρεάζονται από την πανδημική κρίση πρέπει να τυγχάνουν της στήριξης της κυβέρνησης».

Υπέδειξε ότι «εκείνο που αλλάζει ολοένα σήμερα είναι η παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης η οποία συσσωρεύει τεράστια οικονομικά προβλήματα και διευρύνει την κοινωνική ανισότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Τόνισε ότι «είναι ώρα η κυβέρνηση να εξετάσει από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους ζητήματα που αφορούν το κοινωνικό κράτος».

Της Ηρώς Ευθυμίου