You are here

Οφέλη από πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων

25/09/2021 06:00

Θετικά κρίνονται για τον τομέα της απασχόλησης τα αποτελέσματα του Συστήματος Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΕΠ) στα άτομα που πιστοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2019.

Σύμφωνα με μελέτη της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το ΣΕΠ φαίνεται να επιτυγχάνει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο της αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των ατόμων και να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Η μελέτη αφορά στην αξιολόγηση των επιδράσεων του ΣΕΠ στα άτομα που πιστοποιήθηκαν κατά την περίοδο 2013-2019, συλλέγοντας παράλληλα τις απόψεις των επιχειρήσεων των οποίων εργοδοτούμενοι τους έχουν πιστοποιηθεί και των Κέντρων Αξιολόγησης Επαγγελματικών Προσόντων (ΚΑΕΠ)/Εξεταστικών Κέντρων που έχουν πιστοποιήσει άτομα.

Σκοπός του ΣΕΠ είναι η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αξιολόγησης και πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων των υποψηφίων. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή» κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Επίδραση του ΣΕΠ στην απασχολησιμότητα

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, κατά μέσο όρο 3,6 χρόνια μετά την πιστοποίησή τους, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (93,7%) εργάζονταν. Κατά την πιστοποίηση, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (93,3%) εργάζονταν. Από τους συμμετέχοντες που ήταν εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης, το 95,9% παρέμειναν εργαζόμενοι κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, ενώ 2,2% ήταν άνεργοι και 1,9% αδρανείς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων απασχολούνταν ως Πτυχιούχοι (38,3%) και ακολουθούν οι Υπάλληλοι υπηρεσιών και Πωλητές (20,9%). Κατά επαγγελματική ομάδα, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων απασχολούνταν ως Λογιστές και σύμβουλοι επιχειρήσεων και διοίκησης (14,6%) και ακολουθούν οι Εκπαιδευτικοί με ποσοστό 13,4%.

Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (92,1%) παρέμειναν στο επάγγελμα που πιστοποιήθηκαν.

Κατά μέσο όρο οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των απασχολουμένων ήταν €1.514.

Πάνω από 8 στους 10 συμμετέχοντες (83,5%) εργάζονταν με καθεστώς πλήρους και μόνιμης απασχόλησης, με το ποσοστό να είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε όσους πιστοποιήθηκαν σε τεχνικά επαγγέλματα (98,4%) και συγκριτικά μικρότερο σε όσους πιστοποιήθηκαν στα ξενοδοχειακά επαγγέλματα (77,6%).

Η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων (80,0%) συνέχισαν να εργάζονται στην ίδια επιχείρηση που εργάζονταν όταν πιστοποιήθηκαν μέσω του ΣΕΠ.

Πάνω από 8 στους 10 απασχολούμενους συμμετέχοντες (81,1%) ανέφεραν ότι οι επιχειρήσεις αναγνώρισαν θετικά την απόκτηση επαγγελματικού προσόντος μέσω του ΣΕΠ.

Στην πλειονότητά τους (77,8%) ανέφεραν ότι το ΣΕΠ βελτίωσε σε πολύ καλό ή καλό βαθμό την επαγγελματική τους πορεία και τo 84,9% θεωρούν ότι ο βαθμός σύνδεσης των καθηκόντων/τομέων εργασίας τους με τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στο ΣΕΠ είναι πολύ καλός ή καλός.

Σχεδόν 7 στους 10 συμμετέχοντες που ήταν άνεργοι/αδρανείς κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης και εξακολουθούσαν να είναι και κατά τη διάρκεια της έρευνας (68,7%), ανέφεραν ότι δεν εργάστηκαν μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής τους στο ΣΕΠ.

Οι κυριότεροι λόγοι παραμονής στην ανεργία είναι οι «δυσκολίες στην εξεύρεση οποιασδήποτε μορφής εργασίας» (26,4%) και η «ηλικία» (14,0%).

Πάνω από 5 στους 10 αδρανείς συμμετέχοντες (52,9%) ανέφεραν ότι ο κυριότερος λόγος αποχώρησής τους από την αγορά εργασίας είναι η «συνταξιοδότηση».

Οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες από την πιστοποίηση

Οι εργαζόμενοι συμμετέχοντες ανέφεραν τη «βελτίωση των επαγγελματικών τους γνώσεων και δεξιοτήτων» (45,8%) ως το κυριότερο όφελος. Οι συμμετέχοντες, στο σύνολό τους, ανέφεραν τη «βελτίωση των προσωπικών τους γνώσεων και δεξιοτήτων» (23,7%) και τη «βελτίωση της προσωπικής τους ανάπτυξης» (22,7%) ως τα κυριότερα οφέλη από την πιστοποίηση. Σχεδόν 9 στους 10 συμμετέχοντες (88,6%), ανέφεραν ότι θεωρούν από πολύ χρήσιμες μέχρι χρήσιμες τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήθηκαν από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΠ. Σχεδόν 8 στους 10 (76,4%) ανέφεραν ότι οι προοπτικές απασχόλησής τους βελτιώθηκαν σε πολύ καλό ή καλό βαθμό από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΠ.

Ικανοποίηση συμμετεχόντων από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΠ

Το 93,2% των συμμετεχόντων ήταν είτε πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΠ και το 92,9% θα παρότρυναν τρίτους για να συμμετάσχουν. Οι συμμετέχοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα έμειναν είτε πολύ ικανοποιημένοι ή ικανοποιημένοι από τη συνεργασία που είχαν με τους Αξιολογητές (93,3%), την ΑνΑΔ (86,7%) και το ΚΑΕΠ (88,6%) στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο ΣΕΠ.

Αναφορικά με τον βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με διάφορες πτυχές του ΣΕΠ, φαίνεται ότι οι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι σε όλες.

Η συλλογή των στοιχείων έγινε μέσω της χρήσης κατάλληλα διαμορφωμένων ερωτηματολογίων στους συμμετέχοντες, στις επιχειρήσεις όπου εργάζονταν και στα ΚΑΕΠ/Εξεταστικά Κέντρα.

Ο πληθυσμός των συμμετεχόντων αφορά 2.692 άτομα και το δείγμα που καλύφθηκε στο πλαίσιο της τηλεφωνικής έρευνας ανέρχεται στα 1.954 άτομα με στατιστικό λάθος 1,0%.

Τα στοιχεία αναλύονται με βάση ομαδοποιημένα πρότυπα στα οποία πιστοποιήθηκαν, που αφορούν ξενοδοχειακά επαγγέλματα, τεχνικά επαγγέλματα, λειτουργίες λιανικών πωλήσεων και τον εκπαιδευτή επαγγελματικής κατάρτισης.

Η έρευνα στις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν πάνω από 5 εργοδοτουμένους που έχουν πιστοποιηθεί, έγινε σε 21 από τις 33 επιχειρήσεις και στα ΚΑΕΠ/Εξεταστικά Κέντρα σε 39 από τα 47 που έχουν πιστοποιήσει άτομα κατά την περίοδο 2013-2019.

Σημειώνεται ότι η επέκταση του ΣΕΠ θα επιτευχθεί εάν, μεταξύ άλλων, σε όλα τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα συμπεριληφθούν τα πιστοποιητικά επαγγελματικών προσόντων που εκδίδει η ΑνΑΔ στα κριτήρια για χορήγηση άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος.

Η αξιολόγηση και πιστοποίηση στο πλαίσιο του ΣΕΠ όλων των αποφοίτων των Τεχνικών Σχολών και των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που προσφέρουν σχετικούς κλάδους σπουδών, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην περαιτέρω προώθηση του ΣΕΠ.

Σημαντικό κρίνεται επίσης, τα Πρότυπα Επαγγελματικών Προσόντων να γίνουν σημείο αναφοράς για τα επιχορηγούμενα από την ΑνΑΔ προγράμματα κατάρτισης. Παράλληλα, θεωρείται απαραίτητο να δοθεί περαιτέρω προβολή και δημοσιότητα του προγράμματος.

Της Γεωργίας Χαννή