You are here

Οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία στην αγορά εργασίας

06/06/2022 06:30

Σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού καθώς αναδύθηκαν εναλλακτικοί τρόποι στη διεκπεραίωση των εργασιών των επιχειρήσεων ενώ η αξιοποίηση της τεχνολογίας αναμένεται να συνεχίσει με μεγαλύτερη έκταση και ένταση μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιχειρηματικοί σύνδεσμοι και μεγάλοι οργανισμοί στην Κύπρο σταχυολογούν τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η ανάγκη για τηλεργασία τονίζοντας ότι έχουν αλλάξει οι παραδοσιακοί τρόποι εργασίας προς όφελος τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζομένων.

Ο γενικός γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής σημειώνει ότι «καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Υπάρχει μια σοβαρή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που μας επιτρέπει να χαλαρώσουμε, ωστόσο τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να εξακολουθήσουν να τηρούνται», τονίζει.

Σημειώνει ότι η πανδημία έφερε στην επιφάνεια εναλλακτικούς τρόπους εργασίας όπως η τηλεργασία.

«Η εμπειρία δείχνει ότι το μοντέλο της τηλεργασίας μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με την επιχείρηση και την οικονομική δραστηριότητα και επαφίεται στην κάθε επιχείρηση να συνεχίζει την τηλεργασία σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους της».

Ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου σημειώνει ότι λόγω της πανδημίας η χρήση της τεχνολογίας γίνεται με μεγαλύτερη έκταση και ένταση και θα αξιοποιηθεί από τις επιχειρήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι εάν δεν υπήρχε η πανδημία.

«Τηλεδιασκέψεις, zoom meetings αλλά και η τηλεργασία θα αξιοποιηθούν και στο μέλλον» τονίζει, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι ένα από τα καλά της πανδημίας.

Σημειώνει ότι εκεί που υπήρξε αύξηση της παραγωγικότητας, οι επιχειρήσεις μπορεί να συνεχίσουν το μοντέλο της τηλεργασίας. «Αποδείχθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει η τηλεργασία εάν η επιλογή είναι ότι τα κλείνω όλα».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις έχουν επικαιροποιήσει τα σχέδια ασφάλειας και υγείας για να προστατευθούν από ενδεχόμενα προβλήματα στο μέλλον.

Άλλαξαν οι τρόποι εργασίας προς το καλύτερο

Τη βελτίωση των τρόπων λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και την ευελιξία που δίνεται στους εργαζομένους, διαπιστώνουν και μεγάλοι ιδιωτικοί οργανισμοί που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους.

Η Διοικητική Σύμβουλος και Head of People στην ΚPMG Kύπρου Μαρία Καραντώνη αναφέρει στη StockWatch ότι «όπως αποδείχτηκε τελικά, η πανδημία έχει αλλάξει τους παραδοσιακούς τρόπους εργασίας ίσως προς το καλύτερο. Αν και είχε βρει πολλούς από εμάς απροετοίμαστους, ιδιαίτερα όσον αφορά τις διαστάσεις και το εύρος της, έγιναν προσαρμογές και επαναξιολογήσεις, με κύριο στόχο την προστασία και την υγεία του προσωπικού καθώς και την ομαλή διεκπεραίωση και συνέχιση των εργασιών».

Σύμφωνα με την κ. Καραντώνη, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαφάνηκε η αναγκαιότητα και η σημαντικότητα της ύπαρξης ευελιξίας στο χώρο και στις ώρες εργασίας καθώς επίσης και προσήλωση στο wellbeing των εργαζομένων.

«Αυτές οι αλλαγές φαίνεται πλέον ότι θα πρέπει να διατηρηθούν από τις επιχειρήσεις, έστω και αν έχουμε προχωρήσει πλέον στην «κανονικότητα», για να μπορέσουν να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές», τονίζει.

«Βλέποντας τις εξελίξεις στον επιχειρηματικό τομέα, διαφαίνεται ότι πολλές πλέον επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει την υβριδική εργασία, δίνοντας έτσι στους εργαζομένους τους την ευελιξία να επιλέξουν το χώρο εργασίας τους ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μέρας», επισημαίνει.

Προσθέτει ακόμη ότι ο πολύ μικρός αριθμός των επιχειρήσεων στην Κύπρο που αποφάσισαν να εφαρμόσουν κατά αποκλειστικότητα την εργασία από το σπίτι υποδεικνύει ότι τα γραφεία είναι ακόμη σημαντικά και χρήσιμα για τις επιχειρήσεις.

«Αυτό που είναι υπό αξιολόγηση για κάποιους οργανισμούς που εφάρμοσαν την υβριδική εργασία, είναι το μέγεθος των κτιρίων τους», συμπληρώνει.

«Η επιστροφή στην εργασιακή κανονικότητα, εννοώντας την επιστροφή ενός μεγάλου ποσοστού εργαζομένων πίσω στα γραφεία, έχει πολλά οφέλη τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τις επιχειρήσεις. Η συναναστροφή πρόσωπο με πρόσωπο είναι κάτι που μας έλειψε τα προηγούμενα χρόνια και είναι κάτι που φυσικά θα δώσει μεγάλη χαρά και ανανέωση σε όλο τον κόσμο. Η εξάλειψη όλων των περιοριστικών μέτρων δίνει το αίσθημα ελευθερίας στους ανθρώπους ενισχύοντας έτσι όχι μόνο την ποιότητα ζωής τους αλλά και την απόδοσή τους στην εργασία. Το να μπορεί ο άνθρωπος να δρα ελεύθερος χωρίς περιορισμούς είναι σίγουρα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν τη δημιουργικότητα του», τονίζει.

Αιφνίδια μετάβαση στην εργασία από σπίτι

Η Συνέταιρος και Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC Kύπρου Άννα Λοϊζου, αναφέρει στη StockWatch ότι η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή μας και κατά συνέπεια και την εργασία, επηρεάζοντας τα σχήματα εργασίας, τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε, το επαγγελματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούμε αλλά και τις προτεραιότητες μας. 

«Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές που επέφερε η πανδημία ήταν η αιφνίδια μετάβαση από την εργασία στο γραφείο σε αυτήν από το σπίτι. Όλες οι επιχειρήσεις έπρεπε να λειτουργήσουν με τηλεργασία μέσα σε μια νύχτα και οι περισσότερες το κατάφεραν», τονίζει.

«Η PwC είναι ένας οργανισμός που είχε προετοιμαστεί καιρό πριν υιοθετώντας ένα νέο πλαίσιο ευέλικτης εργασίας δίνοντας στο προσωπικό του οργανισμού τη δυνατότητα να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο του χρόνου του. Δύο χρόνια μετά τα γραφεία δεν έχουν τον ίδιο κόσμο όπως παλαιότερα αφού είναι πολλοί εκείνοι που επιλέγουν να εργαστούν από το σπίτι σε μια πιο σταθερή βάση. Το σταθερό ωράριο γραφείου 9 – 5 τείνει να ξεπεραστεί, καθώς οι ευέλικτες μορφές εργασίας διαφοροποιούνται και γίνονται η νέα κανονικότητα τόσο στην παγκόσμια αγορά εργασίας, όσο και στην Κύπρο», επισημαίνει.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως το μέλλον της εργασίας βρίσκεται ήδη εδώ, δημιουργώντας νέες προκλήσεις και βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η νέα κανονικότητα μας βρίσκει να δίνουμε μεγάλη έμφαση στην εργασιακή ευελιξία, η οποία ιεραρχείται ως καθοριστικός παράγοντας δίνοντας στους εργοδότες την ευκαιρία να αυξήσουν την παραγωγικότητα, να προσελκύσουν κορυφαία στελέχη και να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς», υπογραμμίζει

Στην εξίσωση αυτή, συμπληρώνει, προστίθενται οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η ψηφιακή μεταμόρφωση που κάνουν πιο εύκολη την πρακτική της ευέλικτης εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η PwC ανακοίνωσε ότι υιοθετεί την τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ώστε να βελτιώσει την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και στην προσωπική ζωή των ανθρώπων της.

Της Γεωργίας Χαννή