You are here

ΠΑΣΥΔΥ: Όχι σε μονομερείς αποφάσεις για συνταξιοδοτικό

10/01/2020 14:12

Διάλογο ζητά η ΠΑΣΥΔΥ με το υπουργείο οικονομικών για τη δημιουργία επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης και καλεί το υπουργείο οικονομικών να μην προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις.

Μετά από νέα κοινή σύσκεψη της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), με θέμα το συνταξιοδοτικό ζήτημα, που αφορά τους εκπαιδευτικούς και γενικά τους κρατικούς υπαλλήλους, ο γενικός γραμματέας Γλαύκος Χατζηπέτρου σε δηλώσεις του κάλεσε σε διάλογο το υπουργείο οικονομικών τονίζοντας ότι «η ΠΑΣΥΔΥ δεν ζητούσε την επαναφορά του σχεδίου που έχει καταργηθεί».

«Αναμένουμε», τόνισε, ότι «θα κληθούμενα συζητήσουμε την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου σύνταξης για τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα με παραμέτρους που ισχύουν σε άλλες χώρες».

Επανέλαβε ότι δεν ζητήσαμε και δεν ζητούμε επαναφορά του παλιού σχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι «το παλιό σχέδιο ήταν ένας συνδυασμός σύνταξης και εφάπαξ, ζητούμε και πάλι να διασφαλίζεται και η σύνταξη και το εφάπαξ αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις από το παλιό σχέδιο».

Πρόσθεσε ότι «στο μεταξύ αναμένουμε και την απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με όσους υπηρετούσαν πριν το 2012».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θεωρούν πως όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2011 θα καλυφθούν από το νέο σχέδιο που θα περάσει.
 
«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί έχουν μια ιδιαιτερότητα, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αφυπηρέτησαν ή και αφυπηρετούν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα, το οποίο είναι άδικο», είπε. Αλλά, πρόσθεσε, «θυμάμαι ότι και ο προηγούμενος Υπουργός προτού φύγει είχε αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα και είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα πρέπει να το εξετάσει το κράτος και να δώσει λύση, δηλαδή ακόμα και μια χαριστική αποζημίωση».
 
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα τους βήματα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι τα επόμενα βήματα είναι ο διάλογος.

«Εμείς στην ΜΕΠ ή μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός σε μια συνάντηση ΜΕΠ και ΜΕΠΕΥ να βρούμε την λύση. Ήδη η ΠΑΣΥΔΥ έχει αναλάβει να ετοιμάσει αναλογιστική μελέτη, διότι είναι κάτι που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές», ενημέρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου «μιλούμε για κάτι το οποίο νομίζω δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα είναι παραπλήσιο, διότι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν και αναλογικό. Εκείνοι που υπηρετούσαν πριν από το 2011 δεν πλήρωναν αναλογικό».


«Άλλαξαν πολλά πράγματα και νομίζω ότι φτάνει να υπάρχει διάθεση. Εμείς θέλουμε το κράτος εργοδότης να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον του και την συμμετοχή του στην συνεισφορά του», πρόσθεσε.

Της Ηρώς Ευθυμίου