You are here

Πιλότοι ΚΑ: Καταδίκη αντί αντιπρόταση

28/01/2005 17:54
Οι πιλότοι καταδικάζουν τη μονομερή εφαρμογή του σχεδίου δράσης για επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από μαραθώνια σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Συντεχνίας των Πιλότων ΠΑΣΥΠΙ που κράτησε 7 ώρες και διεξήχθη μέσα σε έντονο κλίμα θέσεων και αντιθέσεων. Η νέα ηγεσία της συντεχνίας είχε ετοιμάσει προσχέδιο αντιπρότασης το οποίο τελικά δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των πιλότων με αποτέλεσμα να κατατεθεί σύντομη δήλωση καταδίκης της πρότασης του Υπουργού Εργασίας.

Μετά τη συνέλευση ο νέος πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ Χρύσανθος Χατζηχρυσάνθου δήλωσε ότι, τα μέλη της συντεχνίας απορρίπτουν την απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή της υπουργικής πρότασης θεωρώντας ότι μονομερής εφαρμογή του σχεδίου δράσης θα καταστρατηγεί τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις. Ο κ Χατζηχυσάνθου που δεν απέκλεισε την λήψη και δυναμικών μέτρων. Τόνισε, πάντως, πως οι πιλότοι δεν αντιτίθενται στην παραχώρηση κεκτημένων για μείωση του εργατικού και λειτουργικού κόστους της εταιρείας σημειώνοντας πως η ΠΑΣΥΠΙ είναι η τρίτη φορά που καλεί τα μέλη της να προβούν σε παραχωρήσεις για την επιβίωση της εταιρείας. Και πρόσθεσε: «η πρόταση του Υπουργού Εργασίας σε ότι αφορά το σχέδιο δράσης δεν έχει όραμα και ούτε διασφαλίζει την επιβίωση της εταιρείας ούτε και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων. Θέλουμε το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών να δώσει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα αλλά να απαντήσει επίσης και για την συμπεριφορά της έναντι της Hellas Jet αλλά και για το χρόνιο αίτημα μας για ενοποίηση όλων των εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών».

Ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΠΙ είπε ότι θα ζητήσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνο Λοϊζίδη προς τον οποίο θα θέσει τα εν λόγω ερωτήματα αλλά, επιπρόσθετα, θα καταθέσει και τις αντιπροτάσεις της συντεχνίας που είναι πολύ θετικές, κατά την έκφρασή του, και βοηθητικές σε σχέση με τον κοινό στόχο για επιβίωση των ΚΑ.

Η ηγεσία της ΠΑΣΥΠΙ θα συγκαλέσει και νέα Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να καθορίσει τις τελικές της θέσεις και η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Του Λεύκου Χρίστου