You are here

Πιο αυστηρός έλεγχος για Ταμεία Προνοίας

31/03/2005 14:41
Πιο αυστηρός θα γίνει ο έλεγχος στα ταμεία προνοίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο απασχόλησε σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Νομικών και Εργασίας έπειτα από πρόταση του βουλευτή της ΕΥΡΩΔΗ Χριστόδουλου Ταραμουντά. Σύμφωνα με τον κ. Ταραμοντάν, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία το δικαστήριο επιβάλλει πρόστιμο μέχρι £300 αλλά δεν υπάρχει ο μηχανισμός για να εισπραχθούν τα χρήματα που κατακρατεί ο εργοδότης.

Ο βουλευτής προτείνει σε όσους κατακρατούν χρήματα των Ταμείων Προνοίας να επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 3 χρόνια ή πρόστιμο μέχρι £3 χιλ. ή και οι δύο ποινές μαζί. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που εταιρείες δεν καταθέτουν στους λογαριασμούς των ταμείων τις οφειλές τους και κατακρατούν τα χρήματα παρά και τις δικαστικές αποφάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας είπε ότι η Κύπρος μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου θα εφαρμόσει Ευρωπαϊκή Οδηγία η οποία προβλέπει τη σύσταση εποπτικής αρχής. Η αρχή αυτή θα ελέγχει τους καταλόγους που θα της στέλνουν όλα τα ταμεία προνοίας όπως επίσης και τις συνεισφορές εργοδοτών και εργαζομένων σ’ αυτά.

Γ.Α.