You are here

Προς αδιέξοδο η μεσολάβηση στις Τράπεζες;

09/07/2002 15:44
Έδωσαν τις τελικές θέσεις τους ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ

Επίθεση Χ¨Κωστή στις Διοικήσεις για ΧΑΚ


«Έχει σμικρυνθεί το χάσμα που χώριζε τις δύο πλευρές, αλλά οι διαφορές παραμένουν σε κάποιο βαθμό μεγάλες» δήλωσε στη Stockwatch η μεσολαβητής του υπουργείου Εργασίας Μαρίνα Ιωάννου αναφορικά με τη διαφορά ΕΤΥΚ - ΚΕΣΤ (Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου - Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών) ως προς την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που αφορά 10.000 περίπου τραπεζικούς υπαλλήλους.

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Κωστής Χατζηκωστής, δηλώνει στη «SW» ότι έχει ζητήσει από τη μεσολαβητή του υπουργείου Εργασίας να αποφασίσει άμεσα , είτε αυτή την εβδομάδα είτε αυτό το μήνα, οπωσδήποτε όμως πριν από το τέλος των θερινών διακοπών. Τονίζει μάλιστα, την αποφασιστικότητα του συνδέσμου να προχωρήσει σε δυναμικά μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει αδιέξοδο. «Δεν υπάρχει περιορισμός, τα πάντα είναι ανοικτά» δηλώνει αναφορικά με το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων διαρκείας.

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κυπριακού Εργοδοτικού Συνδέσμου Τραπεζών (ΚΕΣΤ) αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις Χατζηκωστή αλλά εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη του στην μεσολάβηση του υπουργείου Εργασίας και δηλώνει ότι οι θέσεις του συνδέσμου διαπνέονται από εποικοδομητικό πνεύμα.

Επαφές στο παρασκήνιο

Η μεσολαβητής του Υπουργείου Εργασίας δήλωσε στη «SW» ότι τόσο η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου όσο και ο Κυπριακός Εργοδοτικός Σύνδεσμος Τραπεζών υπέβαλαν γραπτώς τις τελικές τους θέσεις την περασμένη εβδομάδα, σε κατ’ ιδίαν συσκέψεις που είχε μαζί τους.

Ωστόσο, η μεσολαβητής του υπουργείου Εργασίας απέφυγε για ευνόητους λόγους να αναφέρει είτε, κατά πόσον υπάρχουν τα περιθώρια και αν προτίθεται να υποβάλει σχετική πρόταση μεσολάβησης, είτε να προχωρήσει με βάση τις πρόνοιες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων κηρύσσοντας αδιέξοδο στη διαφορά.

Πάντως, όπως πληροφορείται η «SW» αναμένεται να ενταθούν οι επαφές στο παρασκήνιο προτού εκδώσει την οριστική απόφαση του το υπουργείο Εργασίας.

Ευθύνες για ΧΑΚ

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΕΤΥΚ, Κωστής Χατζηκωστής, επέρριψε σοβαρότατες ευθύνες στις ηγεσίες των Εμπορικών Τραπεζών για τις αρνητικές εξελίξεις που διανύει ο τραπεζικός τομέας ιδιαίτερα λόγω της πορείας του ΧΑΚ. Κληθείς από τη «SW» να πει κατά πόσον η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων λαμβάνει υπόψη της τις παρούσες δύσκολες συνθήκες που διανύει ο τραπεζικός τομέας – δραματική μείωση στη ζήτηση δανείων, πτώση του τουρισμού – που τις οδηγεί αναγκαστικά σε μείωση και των λειτουργικών τους εξόδων, ο κ. Χατζηκωστής ήταν αρκούντως σαφής αντιστρέφοντας το ερώτημα.

«Πολύ λογικό ερώτημα, ωστόσο, με την ίδια λογική όταν το 1999-2000 οι τράπεζες ανακοίνωναν υπερκέρδη εκατομμυρίων λιρών το τότε θα έπρεπε να έδιναν και τις ανάλογες αυξήσεις και στους υπαλλήλους» είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΤΥΚ αυτό που ζητά τώρα είναι ένα μικρό μόνο μερίδιο από τη περίοδο των «παχιών αγελάδων» - 1999-2000, τότε που οι τράπεζες ανακοίνωναν κέρδη 200 εκ. λιρών.

Τα πράγματα έχουν μια διαχρονικότητα, ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής και δεν μπορούν να κρίνονται μεμονωμένα είτε το 1999 είτε σήμερα. «Με την ίδια λογική, με την μείωση του τουριστικού ρεύματος φέτος αυτό σημαίνει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν θα πρέπει να ζητήσουν αυξήσεις;» διερωτήθηκε.

Ο ΓΓ της ΕΤΥΚ δεν έμεινε όμως εδώ. Επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στις ηγεσίες των εμπορικών τραπεζών για τις αρνητικές εξελίξεις και τη πορεία του ΧΑΚ. «Εμείς πιστεύουμε ότι αν οι Διοικήσεις των Τραπεζών άφηναν περιθώρια να μετέχουμε στα Διοικητικά Συμβούλια, δεν θα φτάναμε στα σημερινά τραγικά επίπεδα», υποστήριξε λέγοντας ευθέως ότι το αποτέλεσμα των αρνητικών εξελίξεων εν σχέση με τον τραπεζικό τομέα στο χρηματιστήριο «είναι αποτέλεσμα των χειρισμών των Διοικήσεων».

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηκωστής επεσήμανε ότι η ΕΤΥΚ ως συνδικαλιστικό Κίνημα έχει «καθαρές θέσεις» με τις οποίες όπως είπε, «επιχειρούμε να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα».

Ο διευθυντής του ΚΕΣΤ, Χρίστος Ταλιαδώρος, δήλωσε στην “SW” ότι οι θέσεις που κατέθεσε γραπτώς ο σύνδεσμός στις 3 Ιουλίου, διαπνέονται από θετικό πνεύμα, προσθέτοντας ότι εναπόκειται πλέον στην μεσολαβητή του υπουργείου Εργασίας να αξιολογήσει τις θέσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές και να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις της.

Ο κύριος Ταλιαδώρος δεν θέλησε να σχολιάσει τις θέσεις Χατζηκωστή, υποστηρίζοντας ότι από την στιγμή που η διαφορά εκκρεμεί ενώπιον του υπουργείου Εργασίας οποιαδήποτε άλλα σχόλια «δεν συμβάλλουν στην απόδοση των προσπαθειών της μεσολαβητού».

Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του συνδέσμου στην μεσολαβητή, τόσο για την απόφαση που θα πάρει εν σχέσει με τα επόμενα βήματα, όσο και για τον χρόνο δημοσιοποίησης των αποφάσεων της.

Του Κυριάκου Κυριακίδη