You are here

Προσωπικό τρίτων χωρών σε όλους τους τομείς

23/01/2023 06:45

Προς οριστική επίλυση οδεύει το φλέγον πρόβλημα της εισαγωγής προσωπικού από τρίτες χώρες, με νέα στρατηγική την οποία προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και που αναμένεται να επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Όπως πληροφορείται η StockWatch, η νέα πρόταση θα προνοεί την αύξηση του ορίου του μόνιμου προσωπικού από 30% που ισχύει σήμερα στο 50%, δηλαδή το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να εισαχθεί από τρίτες χώρες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, διευρύνεται ο κατάλογος των επαγγελμάτων που θα μπορούν να εισάγουν ανθρώπινο δυναμικό, με τρόπο που να λύνονται τα χέρια επιχειρηματιών, όταν δεν μπορούν να εξεύρουν προσωπικό στην εγχώρια αγορά.

Φορείς της αγοράς, εκφράζουν ικανοποίηση καθότι ο αρμόδιος Υπουργός στην τελευταία συνάντηση που είχαν, δεσμεύτηκε να επιλύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα πριν τη λήξη της θητείας της παρούσας διακυβέρνησης.

Για όλους τους τομείς της οικονομίας

Ο διευθυντής του τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ Αιμίλιος Μιχαήλ, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έτυχαν οι αρμόδιοι φορείς από τον υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής για εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση θα είναι ενιαία και θα αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως είπε, ο υπουργός Εργασίας θα μεταβιβάσει τη νέα πολιτική πρόταση της κυβέρνησης την οποία θα μελετήσουν και όπως έχουν δεσμευθεί, θα αποστείλουν γραπτώς τις απόψεις τους το αργότερο σε μια εβδομάδα, ώστε να ενσωματωθούν τυχόν νέες εισηγήσεις, με απώτερο στόχο την πρώτη εβδομάδα Φεβρουαρίου η πρόταση να τεθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο θέμα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού για στελέχωση των ξενοδοχειακών μονάδων ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, εξέφρασε ικανοποίηση διότι η πολιτική της κυβέρνησης θα εδράζεται πλέον σε νέα δεδομένα, όπως είπε.

«Η νέα στρατηγική που προωθεί ο υπουργός Εργασίας καταργεί το προηγούμενο διάταγμα το οποίο περιόριζε σε τρία-τέσσερα επαγγέλματα που θα μπορούσε ένας επιχειρηματίας να εισάγει ανθρώπινο προσωπικό από τρίτες χώρες».

Πήραν πράσινο φως για αιτήσεις οι επιχειρηματίες

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Ρουσουνίδης διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εργασίας άναψε το πράσινο για να υποβληθούν αιτήσεις για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες, ενώ στο μεταξύ βρίσκεται στα σκαριά η εκπόνηση νέας συνολικής στρατηγικής για το προσωπικό από τρίτες χώρες.

Η διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου, είπε στη StockWatch ότι «δόθηκε το σήμα στους ξενοδόχους και στους επιχειρηματίες εστίασης να τρέξουν τις αιτήσεις τους σχετικά με τις ανάγκες που έχουν για εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες έτσι ώστε μόλις το Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει τη νέα πολιτική, να προχωρήσει η επικύρωση των αιτήσεων τους».

Ικανοποίηση εξέφρασε και η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψυλογένη, η οποία μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι επιτέλους η κυβέρνηση αποφάσισε να εκσυγχρονίσει την πολιτική της και να ανοίξει τη διαδικασία για όλα τα επαγγέλματα.

Χαιρέτισε και την απόφαση του αρμόδιου υπουργού να ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων οι οποίες θα εγκριθούν στο πλαίσιο της νέας πολιτικής, μόλις εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν.

Της Ηρώς Ευθυμίου