You are here

Ψηλό το εργατικό κόστος στην Κύπρο

15/12/2006 11:47

• Το 8ο μεγαλύτερο στην ΕΕ

• Το μεγαλύτερο πρόβλημα των επιχειρήσεων


Ένα από τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα στην Κύπρο, είναι το ψηλό εργατικό κόστος που έχει αρνητικό αντίκτυπο σε θέματα ανταγωνιστικότητας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το εργατικό κόστος στην Κύπρο το τρίτο τρίμηνο του 2006 παρουσίασε την 8η μεγαλύτερη αύξηση στο σύνολο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το εργατικό κόστος στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 4,7% πολύ πιο πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο που ήταν 2,6%. Το εργατικό κόστος στον τομέα της βιομηχανίας αυξήθηκε κατά 5,8%, στις κατασκευές κατά 3,1% και στις υπηρεσίες κατά 4,6%. Όπως δήλωσε στη StockWatch, ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιμίλιος Μιχαήλ, το ψηλό εργατικό κόστος αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. «Το ψηλό εργατικό κόστος που διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις στους μισθούς είναι πολλαπλάσιες του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας», τόνισε ο κ. Μιχαήλ. «Το γεγονός οδηγεί σε αύξηση του εργατικού κόστους ανά μονάδα παραγωγής», συμπλήρωσε.


Ακόμη ένας λόγος, σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ που αυξάνει το εργατικό κόστος των επιχειρήσεων είναι ο θεσμός της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ). «Ο θεσμός της ΑΤΑ όπως είναι σήμερα διαμορφωμένος στην Κύπρο - δηλαδή να αυξάνονται οι μισθοί κάθε έξι μήνες ανάλογα με την πορεία των τιμών - αυξάνει ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος. «Εμείς ως Επιμελητήριο ζητούμε να συζητηθούν τρόποι διαμόρφωσης του τρόπου υπολογισμού της ΑΤΑ», τόνισε.

2% ο ρυθμός αύξησης στην ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το εργατικό κόστος στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2006 αυξήθηκε κατά 2%. Αναλυτικότερα κατά τομέα, στην Ευρώζωνη, το εργατικό κόστος αυξήθηκε κατά 2,6% στη βιομηχανία, κατά 1,4% στις κατασκευές και κατά 1,8% στις υπηρεσίες. Αντίστοιχα, στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αύξηση του εργατικού κόστους ήταν 3% στη βιομηχανία, 2,7% στις κατασκευές και 2,5% στις υπηρεσίες.

Το εργατικό κόστος αποτελείται από τους μισθούς και τα ημερομίσθια καθώς και το κόστος που αφορά κυρίως συνεισφορές των εργοδοτών στα διάφορα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.

Της Γεωργίας Χαννή