You are here

Πτωχεύουμε από το ΤΚΑ

19/11/2001 15:40
Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Μαρία Κυριακού, απεκάλυψε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών ότι το 97% των εταιρειών και φυσικών προσώπων που πτωχεύουν είναι λόγω της μη καταβολής των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Το μεγάλο αυτό ποσοστό ετέθη από την κα Κυριακού ενώπιον του αρμόδιου υπουργού για την Εργασία Ανδρέα Μουσιούττα, ο οποίος επεξηγούσε στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Η κα Κυριακού εξήγησε ότι το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται περισσότερο στην Κύπρο και εξέφρασε την έκπληξή της γιατί μέχρι σήμερα εκτελεστική και νομοθετική εξουσία δεν προβληματίστηκαν για να δώσουν λύση στο όλο πρόβλημα.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού είπε ότι 200 επιχειρήσεις και αντίστοιχος αριθμός ατόμων πτωχεύουν πάνω σε ετήσια βάση διότι αδυνατούν να πληρώσουν τις κοινωνικές τους ασφαλίσεις. Ο υπουργός Εργασίας από την πλευρά του διευκρίνισε ότι η νομοθεσία δεν μπορεί να συμπεριφερθεί διαφορετικά γι’ αυτό ουδείς έχει τη διακριτική εξουσία, περιλαμβανομένου και του προέδρου της Δημοκρατίας, να χαρίσει οφειλόμενες προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων εισφορές.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μουσιούττας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, όχι για να χαρίζονται οι εισφορές στον οποιοδήποτε πολίτη, αλλά όπως επεσήμανε για να εξευρεθούν μηχανισμοί ώστε η κάθε επιχείρηση και ο κάθε πολίτης άμεσα και με εύκολο τρόπο να καταβάλλει τις εισφορές του χωρίς αυτές να στοιβάζονται με την πάροδο του χρόνου και να δημιουργούνται περαιτέρω προβλήματα.