You are here

Ρόλος χωροφύλακα υπ. εργασίας για 13ο

02/12/2020 14:34

Το τμήμα εργασιακών σχέσεων θα αναλάβει ενεργό ρόλο διαμεσολαβητή για την επίτευξη συναινετικών λύσεων σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή του συνόλου του 13ου μισθού στους εργαζομένους.

Αυτό προκύπτει από δηλώσεις της υπουργού εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο κρατικό κανάλι, με βάση τις οποίες η προσπάθεια που θα καταβληθεί θα είναι τέτοια ώστε οι εργαζόμενοι να μην χάσουν το δικαίωμά τους στον 13ο μισθό, αλλά και καμία επιχείρηση να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο επειδή δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα για καταβολή ολόκληρου του 13ου.

Η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι ο 13ος μισθός είναι μέρος του ετήσιου μισθού εκεί όπου δινόταν και προηγουμένως. Εάν δόθηκε 13ος το 2019, τότε υπάρχει υποχρέωση να καταβληθεί και το 2020, σημείωσε, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις ως προς το τι μπορεί να γίνει για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν εδώ και μήνες.

Σε ότι αφορά επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν από τον περασμένο Μάρτιο, ανέφερε ότι και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και αναγνωρίζεται η υποχρέωση για καταβολή 13ου μισθού. Ωστόσο, επεσήμανε πως κάποιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσανάλογο πρόβλημα στην καταβολή ολόκληρου του 13ου, μπορούν να αποτείνονται στο τμήμα εργασιακών σχέσεων.

Το τμήμα, σύμφωνα με την υπουργό, θα βλέπει τα δεδομένα σε κάθε περίπτωση, ώστε να μπορούν να προκύπτουν συμβιβαστικές λύσεις. Στο πλαίσιο των συμβιβαστικών λύσεων, ξεκαθάρισε ότι δεν περιλαμβάνεται το να μην καταβληθεί ο 13ος μισθός.

«Ούτε οι εργαζόμενοι να χάσουν το δικαίωμα τους, ούτε να αναγκάσουμε μια επιχείρηση να κλείσει επειδή δεν έχει αυτή τη ρευστότητα», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Η υπουργός, η οποία αναμένεται να έχει επαφές με τους κοινωνιούς εταίρους σε σχέση με το θέμα του 13ου μισθού, επανέλαβε την έκκληση προς τους εργοδότες να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, αναφέροντας ότι από την στιγμή που επιχειρήσεις στηρίχθηκαν και άντεξαν, μπορούν να ενταχθούν ξανά στα σχέδια κρατικής ενίσχυσης ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Σημείωσε ότι τα σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας θα συνεχιστούν και το Δεκέμβριο, με επιδότηση του 100% του μισθολογίου για επιχειρήσεις με μέχρι 9 εργοδοτούμενους και του 97% για επιχειρήσεις με πέραν των 9 εργοδοτούμενων. Η επιδότηση θα καλύψει και αυτοτελώς εργαζόμενους.

Η κ. Αιμιλιανίδου εξήγησε πως οι επιχειρήσεις που με βάση τα διατάγματα που είναι σε ισχύ δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθόλου ή πρέπει να κλείνουν νωρίς, θα εξομοιώνονται με επιχειρήσεις σε πλήρη αναστολή εργασιών εάν έχουν μείωση του κύκλου εργασιών τους πέραν του 80%, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται με έκθεση ανεξάρτητου ελεγκτή, για όλες τις επιχειρήσεις πλην των αυτοτελώς εργαζομένως που δεν έχουν υπαλλήλους.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία διεκδίκησης οικονομικής στήριξης που δόθηκε σε επιχειρήσεις χωρίς να τη δικαιούνται, η υπουργός σημείωσε ότι έχουν αρχίσει οι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις της μείωσης του κύκλου εργασιών και της μη απόλυσης προσωπικού. Ανέφερε, εντούτοις, ότι δεν φαίνεται να προκύπτει σε όλες τις περιπτώσεις εκμετάλλευση των προγραμμάτων εν γνώσει των αιτούντων με σκοπό να ξεγελάσουν το κράτος, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις υποβλήθηκαν αιτήσεις που δεν έπρεπε λόγω λάθους.

M.X.