You are here

Στο τραπέζι πλήρης κατάργηση της ΑΤΑ

12/12/2019 11:39

Μάχη για την ΑΤΑ αναμένεται να δοθεί το 2020 με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων να απαιτεί την πλήρη κατάργηση της, την ίδια ώρα που οι συντεχνίες θα απαιτήσουν την πλήρη επαναφορά της.

Σε δηλώσεις του στη StockWatch, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου αναφέρει ότι «τέλος του έτους τελειώνει η μεταβατική συμφωνία και η ομοσπονδία θα επιδιώξει πλήρη, οριστική και μόνιμη κατάργηση του αναχρονιστικού θεσμού της ΑΤΑ».

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που συνομολογήθηκε στις 28 Ιουλίου 2017 μεταξύ της υπουργού εργασίας και των κοινωνικών εταίρων προνοεί όπως η ΑΤΑ καταβάλλεται για την περίοδο 2018, 2019 και 2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Προνοεί επίσης ότι θα καταβάλλεται μία φορά το χρόνο και θα ανέρχεται σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή όπως αυτός υπολογίζεται από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τη συντριπτική πλειοψηφία των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα, συνομολογούν η ΟΕΒ από τη μία και η ΣΕΚ και ΠΕΟ από την άλλη.

Σε αντίθεση κατεύθυνση κινούνται οι διεκδικήσεις των συντεχνιών για το 2020. Οι συντεχνίες θα διεκδικήσουν το 2020 την πλήρη επαναφορά του θεσμού της ΑΤΑ, αλλά και την θέσπιση και προστασία του κατώτατου μισθού.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία και τη συμφωνία που έγινε, η ΑΤΑ περιορίζεται φέτος στο 0,16%.

Της Γεωργίας Χαννή