You are here

Τράπεζες: Αυξημένες δαπάνες λόγω Σύμβασης

09/09/2002 15:18
Επαναξιολογούν τα κόστα προσωπικού

«Σιγή ιχθύος» τηρούν οι τράπεζες για το τελικό κόστος που θα επωμιστούν στους οικονομικούς τους λογαριασμούς αναφορικά με τις δαπάνες προσωπικού ως αποτέλεσμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης. Η τελετή για την υπογραφή της σύμβασης θα γίνει αμέσως μετά την επιστροφή του υπουργού Εργασίας Αντρέα Μουσιούττα από το εξωτερικό (αναχωρεί αύριο).

Ενδεικτικές, για αυξημένο κόστος στις δαπάνες προσωπικού των τραπεζών λόγω της αναδρομικότητας της ισχύς της τριετούς σύμβασης (από 1/1/2002) είναι οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, Γιάννη Κυπρή κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, ότι έχουν γίνει κάποιες προβλέψεις για το επιπρόσθετο βάρος που θα επωμιστούν οι τράπεζες από την αναδρομικότητα της συλλογικής σύμβασης. Εντούτοις, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Κυπρής απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο ύψος του κόστους, συνδέοντας την μεγάλη αύξηση 17% που παρουσίαζαν οι δαπάνες προσωπικού στην Κύπρο, με έκτακτη εισφορά στο ταμείο αφυπηρέτησης. Από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας, σε ανύποπτο χρόνο ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Κωνσταντίνος Λοϊζίδης δήλωσε στη SW ότι η Τράπεζα πρόβλεψε πρόσθετο κόστος 10% στις δαπάνες προσωπικού λόγω της σύμβασης.

Ωστόσο, θα πρέπει να θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» ότι θα είναι αυξημένο το κόστος για τις δαπάνες προσωπικού των Τραπεζών σε σύγκριση με τους λογαριασμούς των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων. Όπως πληροφορείται η SW ο Όμιλος Λαϊκής είχε προβλέψει αύξηση 2% στις δαπάνες προσωπικού ενόψει της αναδρομικότητας της συλλογικής σύμβασης, ενώ ο Οικονομικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Γιώργος Άππιος ανέφερε στην SW ότι «επαναξιολογούνται μία προς μία» οι πρόνοιες της συμφωνίας προκειμένου να υπολογισθεί με ασφάλεια και να εξαχθεί το συνολικό κόστος των δαπανών.

Όπως δήλωσε στη Stockwatch, η Επικεφαλής των Επενδυτικών Σχέσεων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Μαριάννα Παντελίδου, οι πλείστοι όροι για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης έχουν ληφθεί υπόψη στους λογαριασμούς του Συγκροτήματος για το πρώτο εξάμηνο του 2002, αλλά δεν ήταν σε θέση να αναφερθεί στο τελικό ύψος της αύξησης λόγω διαφοροποίηση του κόστους στους τελικούς όρους που έχουν συμφωνηθεί.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι δαπάνες προσωπικού της Τράπεζας είναι αυξημένες κατά 17,2% για το πρώτο εξάμηνο του 2002, έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2001. Σε αριθμούς, το κόστος για το πρώτο εξάμηνο 2002 ανήλθε στα 38 εκ. λίρες έναντι 32,7 εκ. λίρες το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001.

Για την Ελλάδα, οι δαπάνες προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου είναι αυξημένες κατά 31,2% για το πρώτο εξάμηνο του 2002 έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2001 ή ανέρχονται σε 10,8 εκ. λίρες έναντι 8,2 εκ. λίρες το 2001, που αφορά ως επί το πλείστον προσλήψεις νέου προσωπικού για την επάνδρωση του δικτύου καταστημάτων το οποίο επεκτείνεται ραγδαία. Για το Ηνωμένο Βασίλειο, παρουσιάζεται αύξηση 24,4% στις δαπάνες προσωπικού ή 4,5 εκ. λίρες έναντι 3,6 εκ λίρες το 2001, ενώ για την Αυστραλία αύξηση στα 0,9 εκ. λίρες από 0,6 εκ. λίρες το 2001.

Στα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Λαϊκής Τράπεζας, οι δαπάνες προσωπικού για το 2002 ανέρχονται στα 34,8 εκατ. λίρες έναντι 30,2 εκατ. λίρες το αντίστοιχο εξάμηνο του 2001, ή ποσοστό αύξησης 15,2%.

Για την Ελληνική Τράπεζα οι δαπάνες προσωπικού ανέρχονται στα 17,7 εκ. λίρες για το πρώτο εξάμηνο του 2002, έναντι 15, 05 εκ. λιρών την αντίστοιχη περίοδο του 2001 ή ποσοστό 12%, αλλά με τον συμψηφισμό της αύξησης των δαπανών προσωπικού για την γεωγραφική περιφέρεια Ελλάδας όπου οι δαπάνες ανέρχονται σε ποσοστό 73%, το συνολικό ποσοστό δαπανών προσωπικού για την Ελληνική, αυξάνεται στο 17%.

Υπενθυμίζεται ότι η συλλογική σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

- Μισθολογικές αυξήσεις ύψους 6% οι οποίες κατανέμονται ως εξής: από την 1.1.2002, 2% επί του συνολικού μισθού και ισόποση αύξηση θα παραχωρηθεί από την 1.1.2003 και την 1.1.2004.

- Βελτίωση των συντελεστών φιλοδωρήματος, κατά τρεις μηνιαίους μισθούς σε περιπτώσεις αφυπηρέτησης. Επίσης η δοκιμαστική περίοδος εργασίας θα αναγνωρίζεται για σκοπούς υπολογισμού των συντελεστών αφυπηρέτησης, νοουμένου ότι ο υπάλληλος έχει συμπληρώσει ή θα συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας μετά τη μονιμοποίηση.

- Οι υπάλληλοι των Κέντρων Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης θα διενεργούν εξερχόμενες κλήσεις για εξυπηρέτηση πελατών και μετά τις 2.30 μ.μ.

- Εισαγωγή συστήματος ελέγχου προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού.

- Η κάθε τράπεζα θα εισφέρει στο Ταμείο Κοινωνικών Παροχών, καταβάλλοντας τον Μάρτιο κάθε χρόνου ποσό ίσο με 0,3% του συνόλου του μισθολογίου της, του προηγούμενου χρόνου.

- Το ατομικό όριο για στεγαστικό δάνειο αυξάνεται από £30.000 στις £35.000.

Του Κυριάκου Κυριακίδη