You are here

Βροχή οι αιτήσεις για εισαγωγή προσωπικού

01/03/2023 06:44

Βροχή αιτήσεων δέχεται το υπουργείο Εργασίας από επιχειρηματίες που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη νέα πολιτική απασχόλησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες.

Αρμόδιοι φορείς δηλώνουν ότι οι ανάγκες έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στην τουριστική βιομηχανία.

Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστές εμμένουν στη θέση τους ότι θα πρέπει να αποσυρθεί η στρατηγική που ενέκρινε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο μια εβδομάδα πριν παραδώσει τα ηνία του κράτους, εξετάζοντας το ενδεχόμενο συντονισμένης αντίδρασης.

Η νέα πολιτική που εξαγγέλθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον τέως υπουργό Εργασίας Κυριάκο Κούσιο, προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων για διαφορετικούς λόγους στην κάθε πλευρά.

Ο νέος υπουργός που παραλαμβάνει σήμερα τα ηνία του υπουργείου Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, δήλωσε χθες ετοιμότητα για τη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε ζητήματα που είναι ανοικτά να τύχουν διαχείρισης και η εργασιακή ειρήνη να αναβαθμιστεί, όπως είπε.

Μαζικές οι αιτήσεις – Πέραν των 6 χιλ. οι ανάγκες

Ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, δήλωσε στη StockWatch ότι «οι αιτήσεις είναι μαζικές καθώς θα πρέπει να εισαχθεί έγκαιρα το προσωπικό από τρίτες χώρες, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης του στις επιχειρήσεις».

Όσον αφορά τον αριθμό των εργαζομένων από τρίτες χώρες που ζητά η ξενοδοχειακή βιομηχανία είπε ότι ξεπερνά τις 6.000 καθώς με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, εκτιμάται ότι οι πληρότητες στα ξενοδοχεία θα ανέλθουν στο επίπεδο του 2019».

Διπλασιάστηκαν οι ανάγκες σε προσωπικό

Για αυξημένες ανάγκες κάνει λόγο και η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, η οποία μιλώντας στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «αιτήσεις άρχισαν να υποβάλλονται πριν την έγκριση της νέας στρατηγικής, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκρισης τους το συντομότερο δυνατόν ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν».

Υποστήριξε ότι «φέτος έχουν διπλασιαστεί οι ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό από τρίτες χώρες διότι θα λειτουργήσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, σε αντίθεση με τα τρία προηγούμενα χρόνια, ενώ η αγορά θα εμπλουτιστεί και με νέες μονάδες».

Πολλές οι αιτήσεις λόγω ανάκαμψης

Ο διευθυντής του τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕΑιμίλιος Μιχαήλ, σε δηλώσεις στη StockWatch, επεσήμανε ότι η νέα στρατηγική τέθηκε σε ισχύ από την πρώτη ημέρα που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο (22 Φεβρουαρίου 2023).

Συνεπώς, ήδη έχει υποβληθεί ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων, καθώς όπως είπε, αναμένεται πλήρης ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας.

Ο κ. Μιχαήλ, διευκρίνισε ότι «στη βάση της νέας στρατηγικής, σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης οι επιχειρηματίες θα λαμβάνουν απάντηση διότι θα συντρέχουν ταυτόχρονα η δημοσίευση της κενής θέσης και η υποβολή ενδιαφέροντος από ξένους εργαζόμενους».

Εξήγησε επίσης, ότι «η στρατηγική θα εφαρμοσθεί όπως έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως έγινε και με τη στρατηγική που εγκρίθηκε το 2007 από την κυβέρνηση Χριστόφια και την οποία εφάρμοζε μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση Αναστασιάδη».

Ο κ. Μιχαήλ ξεκαθάρισε ότι μόνο με νέα υπουργική απόφαση μπορεί να αποσυρθεί η νέα στρατηγική, σημειώνοντας πως «είναι κάτι που δεν βλέπω να είναι διατεθειμένη να πράξει η νέα κυβέρνηση, διότι θα δημιουργηθεί τεράστια εργατική αναταραχή».

Από ξενοδοχεία και εστίαση ο όγκος των αιτήσεων

Για τεράστιες ανάγκες ανθρώπινου δυναμικού στην τουριστική βιομηχανία μίλησε η διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ, Λένα Παναγιώτου.

Η κ. Παναγιώτου ανέφερε στη StockWatch ότι «οι επιχειρήσεις ήδη άρχισαν να υποβάλλουν αιτήσεις στη βάση της προηγούμενης στρατηγικής και τώρα συνεχίζουν να υποβάλλουν αιτήσεις, ώστε να αξιολογηθούν στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής η οποία προνοεί ότι πρέπει να δίνεται απάντηση στον ένα μήνα, ενώ εάν οι αιτήσεις είναι πάνω από πέντε, σε έξι εβδομάδες».

Διευκρίνισε ότι «σοβαρότατες ανάγκες εντοπίζονται στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στον κλάδο εστίασης, καθώς επίσης για τεχνίτες και εξειδικευμένα επαγγέλματα στη βιομηχανία».

Δεν υποχωρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι εμμένουν στη θέση τους και ζητούν από τον νέο υπουργό Εργασίας την απόσυρση της νέας στρατηγικής διότι λήφθηκε μονομερώς χωρίς κοινωνικό διάλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Μάτσα, η άμεση ανταπόκριση των επιχειρηματιών στην υποβολή αίτησης, επιβεβαιώνει ότι έτρεξαν τα γεγονότα με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρξει εκμετάλλευση των κενών που υπάρχουν στη νέα στρατηγική, με την οποία όπως είπε, θα δημιουργηθεί στρέβλωση στην αγορά.

Σημείωσε ότι «αναγνωρίζουμε την ανάγκη εισαγωγής ανθρώπινου δυναμικού, εκεί όμως όπου υπάρχει καταγεγραμμένη και επιβεβαιωμένη ανάγκη και όχι ανεξέλεγκτα, όπως ευνοείται μέσα από τη νέα στρατηγική».

Συντονισμένη αντίδραση συνδικαλιστικού κινήματος

Η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε στη StockWatch ότι η απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος για απόσυρση της νέας στρατηγικής θα πρέπει να ενισχυθεί και με κάποιας μορφής αντίδραση συντονισμένα από όλο το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Δεν πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε πίστωση χρόνου στον νέο υπουργό Εργασίας διότι οι αιτήσεις εξετάζονται ήδη με συνοπτικές διαδικασίες», τόνισε.

Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωση, η ΠΕΟ καταγράφει τα σημεία διαφωνίας της με τη νέα στρατηγική, ζητώντας την απόσυρσή της και καλώντας σε έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για το θέμα.

Βλέπουν άμεσα τον νέο ΥΠΕΡΓ 

Ο πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου, ανέφερε στη StockWatch ότι θα κινηθούν άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου υπουργού Εργασίας, με στόχο την απόσυρση της στρατηγικής και την έναρξη κοινωνικού διαλόγου.

Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να συντονιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα για τρόπους αντίδρασης ως ένα επιπρόσθετος μοχλός πίεσης για απόσυρση της νέας στρατηγικής.

Της Ηρώς Ευθυμίου