You are here

Ζ. Αιμιλιανίδου: Επίδομα υπό τον όρο να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

30/03/2020 10:31

Τα διατάγματα για όλα τα σχέδια έχουν ήδη εκδοθεί δήλωσε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορεί κανένας να ενταχθεί στα σχέδια εκτός εάν τηρεί τον όρο ότι δεν θα απολυθεί οποιοσδήποτε εργαζόμενος.

Εξήγησε επίσης ότι «η ισχύ είναι για τέσσερις εβδομάδες», τονίζοντας ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να αποτρέψουμε απολύσεις εργαζομένων».

Μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, σημείωσε ακόμη ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για τα σχέδια είναι πέραν των €235 εκ. σημειώνοντας ότι «ανάλογα από το αποτέλεσμα αυτών των σχεδίων θα δούμε πως θα προχωρήσουμε».

Πρόσθεσε ότι «υπάρχει ρητή πρόνοια ότι όσες επιχειρήσεις υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο σχέδιο δεν μπορούν να απολύσουν οποιοδήποτε εργαζόμενο για την χρονική περίοδο κατά την οποία θα λαμβάνουν τα επιδόματα. Δηλαδή μια επιχείρηση που  θα λάβει τα επιδόματα για δύο μήνες τότε τους δύο μήνες που λαμβάνει επιδόματα συν ακόμη τρεις μήνες σύνολο πέντε μήνες δεν θα μπορεί να απολύσει οποιοδήποτε εργαζόμενο».

Επανέλαβε ότι «όλες οι προσπάθειες μας είναι να μην αυξηθεί η ανεργία, να μην προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε απολύσεις εργατικού δυναμικού διότι όλοι μαζί θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη κατάσταση για να μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας όταν περάσει η κρίση».

Όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων εργαζομένων, διευκρίνισε ότι ξεπερνούν τις 230 χιλ. και ότι την αίτηση θα πρέπει να την υποβάλλουν οι εργοδότες εκ μέρους των εργαζομένων για την πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών μιας επιχείρησης. 

Η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι το νομοσχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη βουλή παρέχει το δικαίωμα στην υπουργό εργασίας να εκδίδει διατάγματα τα οποία δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου