You are here

Ζ. Αιμιλιανίδου: Επιχειρήσεις θα επιστρέψουν χρήματα στο κράτος

04/09/2020 12:09

Επιχειρήσεις που υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τη συρρίκνωση του κύκλου εργασιών της θα αναγκαστούν να επιστρέψουν χρήματα πίσω στο κράτος, ανέφερε η υπουργός εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε παρέμβαση της στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha η κ. Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι το υπουργείο έχει αρχίσει τους ελέγχους για την ορθότητα των στοιχείων που υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις και ήδη ζητήθηκε από 1000 επιχειρήσεις η υποβολή επιπρόσθετων στοιχείων ώστε η μονάδα ελέγχου του υπουργείου να επιβεβαιώσει το ύψος τη μείωσης του κύκλου εργασιών και ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν προβεί σε απολύσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό, από τους ελέγχους διαφαίνεται ότι θα επιστραφούν χρήματα στο κράτος.

Με τη δεύτερη δέσμη μέτρων του υπουργείου, είναι υποχρεωτική για ένταξη στα σχέδια η προσκόμιση επιβεβαίωσης από ανεξάρτητο ελεγκτή για τη μείωση του κύκλου εργασιών.

Η υπουργός επεσήμανε ότι μια επιχείρηση υποχρεούται να επιστρέψει χρήματα στο κράτος και είναι ποινικό αδίκημα εάν έχει προβεί σε ψευδή δήλωση.

Σημείωσε ακόμη ότι το υπουργείο δεν προχώρησε σε έγκριση αιτήσεων επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε απολύσεις.

Αναφορικά με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χθες αλλά και όλα τα προηγούμενα που εφαρμόζονται η υπουργός είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της αγοράς εργασίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, αλλά και η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υφίσταται με την πανδημία.

Κληθείς να απαντήσει για τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις, η υπουργός σημείωσε ότι τόσο οι κοινωνικοί εταίροι αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις βλέπουν τα μέτρα ως προς τη σωστή κατεύθυνση.

Της Γεωργίας Χαννή