You are here

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για ανεργία

16/07/2020 07:07

Με μελανά χρώματα περιέγραψαν τόσο το υπουργείο, όσο και εμπλεκόμενοι φορείς, τις προσδοκίες τους για την κατάσταση στην οποία αναμένεται να βρεθεί η αγορά εργασίας και η οικονομία ευρύτερα, τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα προς το τέλος του χρόνου.

Από πλευράς της καθ’ ύλην αρμόδιας υπουργού, των μελών της επιτροπής και εκπροσώπων των συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, εκφράστηκαν ιδιαίτερες ανησυχίες κατά την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εργασίας, για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει η ανεργία μετά τον Οκτώβριο και την ολοκλήρωση των σχεδίων που εφαρμόζει το υπουργείο για στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Το υπουργείο φαίνεται να προβαίνει σε κινήσεις με σκοπό να παρατείνει όσο το δυνατό περισσότερο τη μεταβατική περίοδο επαναφοράς της οικονομικής δραστηριότητας στα κανονικά επίπεδα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα απότομο κύμα απολύσεων αμέσως μετά το τέλος των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης.

Τέτοιες κινήσεις περιλαμβάνουν εγκύκλιο του υπουργείου με βάση την οποία μετατίθεται η δυνατότητα προειδοποίησης για απόλυση υπαλλήλων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, καθώς και πλάνα για την εφαρμογή νέων σχεδίων στήριξης της απασχόλησης και προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, για επιχειρήσεις που θέλουν να προβούν σε προσλήψεις.

Με το πρώτο εργαλείο που αφορά τις προειδοποιήσεις απόλυσης, το κύμα των απολύσεων το οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς βλέπουν να έρχεται μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων στήριξης, μετατίθεται στις αρχές του χειμώνα, με το υπουργείο να ελπίζει ότι η χριστουγεννιάτικη περίοδος θα αποτελέσει ανάχωμα για την αναχαίτιση της τάσης για απολύσεις.

Στο μεταξύ, μέχρι τον Νοέμβριο που οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αρχίσουν να επιδίδουν προειδοποιήσεις απόλυσης στους υπαλλήλους τους, το υπουργείο ευελπιστεί να είναι σε θέση να λειτουργήσει νέα εργαλεία που περιλαμβάνουν σχέδια στήριξης της απασχόλησης με πόρους από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο και προγράμματα κατάρτισης ανέργων μέσω πόρων της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Τα δύο αυτά εργαλεία έχουν προϋπολογισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι τα €17 εκ. (€5 εκ. για σχέδια στήριξης απασχόλησης μέσω ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείο και άλλα €12 εκ.-€15 εκ. για τα σχέδια της ΑΑνΑΔ) και στοχεύουν τόσο στη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όσο και στην πρόσληψη νέου προσωπικού από επιχειρήσεις που το επιθυμούν.

Πέραν των πιο πάνω προσπάθειες καταβάλλονται έτσι ώστε να μην παραμείνουν χωρίς εισόδημα κατηγορίες εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνοι των οποίων η απασχόληση σχετίζεται με την ξενοδοχειακή βιομηχανία ή και την τουριστική βιομηχανία ευρύτερα, καθώς αναμένεται να παραμείνουν χωρίς εργασία πέραν της περιόδου για την οποία δικαιούνται να λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα.

Με τα δεδομένα όπως προδιαγράφονται, ακόμα και χωρίς να προκύψει νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας που να επηρεάσει εκ νέου την οικονομική δραστηριότητα, το υπουργείο φαίνεται ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε πολλά επίπεδα έτσι ώστε να μετριαστεί όσο το δυνατό περισσότερο η αναμενόμενη άνοδος της ανεργίας.

Της Μαρίας Χαμπή