You are here

ΕΠΑ: Εμπόδια στην πώληση της Christis

01/02/2007 13:45
Εμπόδια στην εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Christis Dairies από την ελλαδική εταιρεία Δέλτα Συμμετοχών, φαίνεται να προβάλλει η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού. Με σημερινή ανακοίνωση της η ΕΠΑ, σημειώνει ότι η συγκέντρωση των εταιρειών CTC, Christis Dairies και Vivartia (Δέλτα Συμμετοχών) προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό της με την ανταγωνιστική αγορά. Ως γνωστό η ελλαδική εταιρεία έχει ήδη εξαγοράσει το 74,9% της γαλακτοβιομηχανία Χαραλαμπίδης.

Η εταιρεία Δέλτα πριν από επτά περίπου μήνες είχε ανακοινώσει συμφωνία με τη Cyprus Trading Corporation και τον όμιλο Σιακόλα, για την πώληση του ποσοστού που κατέχει η τελευταία στη γαλακτοβιομηχανία Christis. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε μη δεσμευτική συμφωνία επί της αρχής για την πώληση 25 εκ. μετοχών ποσοστού 45,8% περίπου της εισηγμένης στο ΧΑΚ εταιρείας Christis Dairies Public Ltd, έναντι 30 σεντ ανά μετοχή.

Στις 14/12/2006, η CTC με ανακοίνωση της είχε τονίσει ότι στα 29 σεντ ανά μετοχή διαμορφώνεται τελικά η τιμή πώλησης του μεριδίου που κατέχει στην Christis Dairies. Επιπρόσθετα κοινοποίησε ότι υπογράφτηκε οριστική συμφωνία για την πώληση του 46% των μετοχών που κατείχε στη CDL, στην εταιρεία Δέλτα. Η δημόσια πρόταση τελούσε υπό την αίρεση της ΕΠΑ.

Η γαλακτοβιομηχανία Christis είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Κύπρο με ετήσιο τζίρο £25 εκ. Εισήχθη στο ΧΑΚ τον Απρίλιο του 2001. Η Δέλτα Συμμετοχών ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα, με ηγετικά μερίδια στους τομείς των φρέσκων γαλακτοκομικών προϊόντων, των φρέσκων χυμών, των καταψυγμένων τροφίμων, της παραγωγής έτοιμων φαγητών και των υπηρεσιών μαζικής εστίασης, με παράλληλη ισχυρή παρουσία σε πολλές αγορές της Ν.Α. Ευρώπης. Είναι μέλος τους ΧΑ από το 1990.

Του Σωκράτη Ιωακείμ