You are here

Εβδομάδα εξελίξεων στις τράπεζες

10/07/2006 09:16
Ως μια από τις σημαντικότερες εβδομάδες στο θέμα της εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας χαρακτηρίζεται η εβδομάδα που διανύουμε, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες για τη διεκδίκηση της Εμπορικής Τράπεζας από τις τράπεζες Κύπρου και Credit Agricole.

Η Τράπεζα Κύπρου, από την οποία η κυπριακή Νομισματική Αρχή ζήτησε την προσκόμιση κάποιων οικονομικών στοιχείων που ενδεχομένως να επηρεάζουν το Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της, επιδίδεται σε μάχη, προκειμένου να πείσει τους μετόχους της για τα θετικά της Δημόσιας Πρότασης. Αναλυτές θεωρούν ότι σημαντική μερίδα των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου εκφράζει κάποιο προβληματισμό για τα «πρωτόγνωρα ανοίγματα» της τράπεζας παρά τη διακηρυγμένη της θέση για οργανική ανάπτυξη.

Παράλληλα, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, στην επικείμενη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου στις 28 Ιουλίου, αναμένεται να διεξαχθεί «αγώνας» μεταξύ της Κύπρου και της Πειραιώς για την αποδοχή ή όχι της ΔΠ για εξαγορά της Εμπορικής. Η Πειραιώς κατέχει μέχρι στιγμής το 8,19% του μετοχικού κεφαλαίου της BOC, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τις 28 του μήνα μπορεί να ελέγξει έμμεσα (μέσω ξένων θεσμικών) το 15%.

Δεν φαίνεται τρίτη πρόταση....

Τρίτη πρόταση για την Εμπορική δε διαφαίνεται προς το παρόν στάδιο, όμως το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί απομακρυσμένο, καθώς η προθεσμία υποβολής ΔΠ λήγει στις 25 Ιουλίου.

Αποφασίζει η Εμπορική

Αυτή την εβδομάδα, με πιθανότερες ημερομηνίες μεταξύ 11 και 13 Ιουλίου, αναμένεται να συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο της Εμπορικής για να τοποθετηθεί επί των δύο Δημόσιων Προτάσεων. Πληροφορίες που επικαλούνται ελλαδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση της τράπεζας έχει στο συρτάρι της την εισήγηση του συμβούλου της, της JP Morgan. «O δικός μας ρόλος δεν θα είναι να πούμε στους μετόχους μας να δεχθούν τη μία ή την άλλη προσφορά, αλλά να παραθέσουμε τα υπέρ και τα κατά της κάθε μιας και κατόπιν οι ίδιοι να αποφασίσουν». Σύμφωνα με τα ελλαδικά δημοσιεύματα, η πρωτοβουλία της διοίκησης της Eμπορικής να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια θεωρήθηκε από την ίδια ως καθήκον της, καθώς, όπως τονίζουν τα κορυφαία στελέχη της, «μέτοχος της τράπεζας μας δεν είναι μόνο το δημόσιο, το οποίο πουλάει τη συμμετοχή του αλλά και μερικές χιλιάδες ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών, Eλλήνων και ξένων, στους οποίους επίσης απευθύνεται η δημόσια προσφορά».

Της Γεωργίας Χαννή