You are here

…και εγένετο Marfin CLR

05/10/2007 13:33
Ολοκληρώθηκε το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών Λαϊκή Επενδυτική και CLR Capital, με στόχο τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού ομίλου στην Κύπρο που θα ξεπερνά σε κεφαλαιοποίηση τα €160 εκ. Η συγχώνευση των εταιρειών θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της Marfin CLR. Σήμερα ανακοινώθηκε η έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης της Λαϊκής Επενδυτικής με απορρόφηση της CLR Capital.

Η CLR Capital θα συμμετέχει στο νέο σχήμα κατά 30% και η Λαϊκή Επενδυτική κατά 70%. Η απόφαση τελεί υπό την προϋπόθεση της έγκρισης κάθε αρμόδιας αρχής καθώς και της διενέργειας συνήθους για συναλλαγές αυτού του είδους νομικού – λογιστικού - φορολογικού ελέγχου.

Παράλληλα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η συγχώνευση των χρηματιστηριακών εταιρειών των δύο Ομίλων, δηλαδή της Λαϊκής Χρηματιστηριακής, της CLR Securities & Financial Services Ltd και της Egnatia Financial Services (Cyprus). Το νέο σχήμα που θα προκύψει από τους παραπάνω εταιρικούς μετασχηματισμούς προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος παροχέας επενδυτικών υπηρεσιών στη Κύπρο.

Η CLR και η Λαϊκή Επενδυτική κατέχουν η κάθε μία, στο παρόν στάδιο, το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της άλλης. Τα προηγούμενα χρόνια οι σχέσεις των δύο εταιρειών είχαν διαταραχθεί και η ομαλοποίηση ήλθε τον Απρίλιο, όταν ανακοινώθηκε η μεταξύ τους συμφωνία για το διακανονισμό των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων και ανταπαιτήσεων των δυο πλευρών.

Η επικείμενη συγχώνευση της Λαϊκής Επενδυτικής με τη CLR αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το χρηματιστηριακό χάρτη, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των συναλλαγών του ΧΑΚ θα γίνεται από ΕΠΕΥ, οι οποίες είναι θυγατρικές της Marfin Popular. Συνολικά, το πρώτο επτάμηνο του 2007, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΧΑΚ, η Λαϊκή Επενδυτική είχε μερίδιο αγοράς 10,17%, η Egnatia 8,17% και η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος 3,33%. Όσον αφορά τη CLR, είχε το 14,23% της συνολικής πίττας των €4,43 δισ. Αυτό δείχνει ότι σε περίπτωση θετικής κατάληξης του deal LI – CLR, ο Όμιλος MPB θα ελέγχει ποσοστό πέραν του 35% στις χρηματιστηριακές συναλλαγές του ΧΑΚ.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της CLR ανέρχεται στα €55,2 εκ. και της Λαϊκής Επενδυτικής στα €98 εκ. To 2006 h Λαϊκή Επενδυτική σημείωσε καθαρά κέρδη £4,2 εκ. και η CLR κέρδη £1,8 εκ.

Η CLR από το 2002 μέχρι και το 2005 κατέγραφε ζημιές. Η LI από το 2002 κατέγραφε ζημιές, ωστόσο από το 2005 επέστρεψε σε κερδοφορία.

Γ.Χ.