You are here

Κορυφώνεται η αγωνία για Κύπρου

20/12/2006 10:27

• ...αναμένοντας την πρόταση Πειραιώς

• Η κρίση στο ΔΣ της Κύπρου


Κορυφώνεται η αγωνία για την πρόταση συνεργασίας που αναμένεται να καταθέσει σήμερα αξιωματούχος της Τράπεζας Πειραιώς προς την ηγεσία της Τράπεζας Κύπρου. Η 24ωρη αναβολή που πήρε η παράδοση του πλαισίου συνεργασίας από την ελληνική τράπεζα που κατέχει το 8,2%, οφειλόταν σε κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες όσον αφορά τη τελική διαμόρφωση της πρότασης. Το πλαίσιο συνεργασίας θα στηρίζεται όπως τονίζει η Τράπεζα Πειραιώς σε προηγούμενες αναφορές στο μοντέλο της φιλικής συνεργασίας το οποίο συνεπάγεται αλληλοσυμπληρωματικότητα των δύο τραπεζών στις αγορές που δραστηριοποιούνται, κοινή συμπόρευση στον ανταγωνισμό και δημιουργία μεγέθους με στόχο την αξία προς τους μετόχους. Η πρόταση της Πειραιώς θα απευθύνεται στο σύνολο των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου. Ήδη έχει καθοριστεί το όνομα του νέου σχήματος - που θα συμπεριλαμβάνει τα ονόματα των δύο τραπεζών.

Στην Τράπεζα Κύπρου επικρατεί ανήσυχη ηρεμία όσον αφορά το χρόνο παράδοσης της πρότασης και κυρίως το περιεχόμενο της. Η προχθεσινή παρέμβαση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, δίνει την κατεύθυνση για τις επιλογές της Τράπεζας Κύπρου. Ο Διοικητής με έμμεσο τρόπο στηρίζει την αυτόνομη ανάπτυξη της τράπεζας, αναφέροντας στη γραπτή δήλωσή του ότι «κάποιες δηλώσεις ή και δημοσιεύματα τείνουν να δημιουργήσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Τράπεζα Κύπρου, μια αξιόλογη, κερδοφόρα και με καλές προοπτικές αυτοδύναμης ανάπτυξης τράπεζα, προσφέρεται για εκποίηση ή βρίσκεται σε δημοπρασία».

Θέλουμε φιλική συνεργασία…

Οι αξιωματούχοι της Πειραιώς τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι αυτό που επιδιώκουν είναι φιλική συνεργασία. Ο αντιπρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Κολακίδης, δήλωσε στις 14 Δεκεμβρίου ότι η πρόταση της Πειραιώς θα έχει στόχο τα αμοιβαία οφέλη των μετόχων των δύο τραπεζών.

Εάν η φιλική συνεργασία των δύο τραπεζών δεν ευοδωθεί, τότε η Πειραιώς θα πωλήσει το πακέτο μετοχών που κατέχει στην BOCY, γεγονός που θα της επιφέρει κέρδη περίπου €130 εκ.

Μετοχή

Εν αναμονή της πρότασης από την Πειραιώς, η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε χθες στο ΧΑΚ αμετάβλητη στα €10,34 ή £5,97 και στο ΧΑ με πτώση 0,95% στα €10,38.

Της Γεωργίας Χαννή