You are here

MFS: Πρόταση στην Κύπρου για UL

02/02/2007 11:03

• Το παιχνίδι ελέγχου της Universal Bank

• Nέα δεδομένα από κίνηση Marketrends


Πρόταση στην Τράπεζα Κύπρου για εξαγορά του 28% που κατέχει στη Universal Life, υπέβαλε σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της StockWatch, η ασφαλιστική εταιρεία MFS. Συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ασπίς προσφέρει £11,3 εκ. για την εξαγορά του ποσοστού που κατέχει η BOCY στην UL. Το αντίτιμο ανέρχεται σε £3 ανά μετοχή. Τον περασμένο Ιούλιο, η Τρ. Κύπρου ανακοίνωσε τη συμφωνία πώλησης των μετοχών της UL στον κ. Γεωργίου, με τίμημα £2,10 ανά μετοχή. Ωστόσο, η συμφωνία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς απαιτείται άδεια από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας έδωσε το πράσινο φως στην MFS να προχωρήσει σε πρόταση προς την Τράπεζα Κύπρου για το ποσοστό που έχει στη Universal Life, προσφέροντας μεγαλύτερο τίμημα και ανατρέποντας με την κίνηση της την υφιστάμενη κατάσταση. Το τίμημα είναι μάλιστα αυξημένο κατά 45% από αυτό του κ. Γεωργίου.

H MFS είναι θυγατρική του Ομίλου Ασπίς. Οι εταιρείες του ομίλου, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value AAE, έχουν υποβάλλει από κοινού αναθεωρημένη Δημόσια Πρόταση εξαγοράς της θυγατρικής της Universal Life, Universal Bank στην τιμή των £1,35 ανά μετοχή. Για την εξαγορά της τράπεζας ενδιαφέρονται και οι εταιρείες Schoeller Holdings και Path Holdings, οι οποίες έχουν σύμμαχο τον Ανδρέα Γεωργίου μεγαλομέτοχο της Universal Life.

Με βάση τα νέα δεδομένα το παιχνίδι για τη διεκδίκηση της Universal Bank γίνεται ιδιαίτερα σκληρό και όλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να πετύχουν το στόχο τους. Η ΔΠ των Schoeller-Path που κοινοποιήθηκε στις 20/11 αφορούσε την απόκτηση κατ’ ελάχιστο του 41% και κατά μέγιστο του 50,99% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Universal Bank, με αντιπαροχή το ποσό των 90 σεντ για κάθε μετοχή σε μετρητά. Η αναθεωρημένη ΔΠ δεν περιέχει τον όρο σύμφωνα με τον οποίο η ΔΠ θα θεωρείτο επιτυχής μόνο εάν πλην των προτεινόντων και της Universal Life, δεν υπήρχε άλλος μέτοχος ο οποίος να ελέγχει άμεσα ή έμμεσα άνω του 19,99% της USB κατά τη λήξη αποδοχής της ΔΠ.

Με την αναθεωρημένη πρόταση οι εταιρείες Schoeller - Path Holdings δεν αποκλείουν τη συμμετοχή των εταιρειών του ομίλου Ασπίς στο μετοχικό κεφάλαιο της Universal Bank.

Τι σημαίνει η κίνηση MFS

Με την κίνηση της η ασφαλιστική εταιρεία MFS στοχεύει στον έλεγχο της Universal Bank, αφού εάν υλοποιηθεί η συμφωνία ο όμιλος Ασπίς μέσω της MFS θα ελέγχει τουλάχιστον το 62,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Universal Life.

Η Universal Life, μεγαλομέτοχος της USB έχει μερίδιο 17,7% στον κλάδο ζωής ενώ τα συνολικά ασφάλιστρα της για το 2005 (κλάδου ζωής και κλάδου ατυχημάτων και υγείας) έφθασαν τα £36,3 εκ. Η MFS είναι θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ασπίς.

Παρά τις προσπάθειες μας δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Γεωργίου. Εκπρόσωπος της Τράπεζας Κύπρου δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Εξέχουσα δύναμη στον ασφαλιστικό τομέα

Η MFS με σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι η συμφωνία εξαγοράς ποσοστού 35.012% της ασφαλιστικής εταιρείας Universal Life Insurance Public Co. Ltd, από την εταιρεία Marfin Laiki Bank, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου Ασπίς για να καταστεί η MFS εξέχουσα δύναμη στον ασφαλιστικό τομέα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Με την ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού ο Όμιλος Ασπίς μέσω της MFS Holdings PLC και των θυγατρικών της Liberty Life Insurance και Ασπίς Πρόνοια Κύπρου, αυξάνει το μερίδιο αγοράς του στο τομέα των ασφαλίσεων ζωής προς υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων.

Της Γεωργίας Χαννή