You are here

Oλοταχώς βαδίζει η Ασπίς

25/08/2006 16:50

• ...για απόκτηση Universal

• Δεν την πτοούν οι αντιδράσεις UL

• Κατέθεσε σήμερα τη ΔΠ


Με όπλο την υψηλή τιμή των 90 σεντ ανά μετοχή που προσφέρουν προς τους μετόχους της Universal Bank, οι συνδεδεμένες εταιρείες Ασπίς ΑΕΓΑ και Commercial Value, συμφερόντων του ελλαδίτη επιχειρηματία Παύλου Ψωμιάδη, τροχοδρομούν τα σχέδια τους για την απόκτηση της Universal Savings Bank (USB). Οι δύο εταιρείες, κατέθεσαν σήμερα στο ΧΑΚ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την USB, το έγγραφο της Δημόσιας Πρότασης για την απόκτηση του 50% συν μία μετοχή μέχρι 60% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της Universal Bank.

Οι προθέσεις της Ασπίς προσκρούουν στην αρνητική τοποθέτηση της Universal Life, που κατέχει το 61% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής τράπεζας. Ως γνωστό, το ΔΣ της UL με ανακοίνωσή του ημερομηνίας 11 Αυγούστου υπογράμμισε ότι η απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη Universal Bank από τις εν λόγω εταιρείες δεν συνάδει με τους στρατηγικούς στόχους του ομίλου Universal.

Ο Όμιλος Ασπίς όμως δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν καθώς όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στη StockWatch ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ασπίς ΑΕΓΑ, Βασίλειος Αδαμόπουλος, λόγω του ψηλού τιμήματος που προσφέρει ο ελλαδικός όμιλος, το ΔΣ της Universal Bank θα είναι δύσκολο να κάνει αρνητική εισήγηση προς τους μετόχους για τη ΔΠ της Ασπίς. «Το ΔΣ της USB θα δυσκολευτεί να απορρίψει μια πρόταση του δικού μας μεγέθους, τη στιγμή που αποδέχτηκε πρόταση των Scholler-Path Holdings με πολύ χαμηλότερο εύρος τιμής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αδαμόπουλος.

Για την επιτυχία της πρότασης όμως χρειάζεται η θετική τοποθέτηση του κ. Γεωργίου και η λήψη άδειας από την ΚΤ, που εξετάζει από τα τέλη Ιουλίου την αίτηση της Ασπίς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται ενδιαφέρον για εξαγορά της USB. Στις αρχές του έτους οι ναυτιλιακοί όμιλοι Schoeller και Path Holdings εκδήλωσαν πρόθεση να εξαγοράσουν την τράπεζα προσφέροντας £0,74 με £0,86 ανά μετοχή. Τα σχέδια όμως των δύο ομίλων δεν καρποφόρησαν καθώς δεν έδωσε την απαιτούμενη άδεια η Κεντρική Τράπεζα. Είχε προηγηθεί το ενδιαφέρον της Λιθουανικής Snoras, η οποία επίσης δεν εγκρίθηκε από την ΚΤ.

Στρατηγική του Ομίλου

Η δημόσια πρόταση για τη Universal Bank αποτελεί τη στρατηγική ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανάπτυξης του συγκροτήματος Ασπίς στην Κύπρο και σε μετέπειτα στάδιο στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Πρόσφατα η Ασπίς εξαγόρασε πλειοψηφικό πακέτο στη MarkeTrends, μητρική εταιρεία της επίσης εισηγμένης, Liberty Life.

Της Γεωργίας Χαννή