You are here

UBS: Πολύ θετική για κυπριακές τράπεζες

28/06/2006 15:46

• Επαναλαμβάνει σύσταση αγοράς για BOC

• Ξεκινά κάλυψη CPB, HB

• Οφέλη από χρηματιστηριακές ζυμώσεις

• Καταλύτης για τραπεζικό κλάδο η ΕΕ


Ιδιαίτερα ευμενή σχόλια για τις τρεις μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες (Κύπρου, Λαϊκή και Ελληνική) κάνει σε σημερινή της έκθεση η UBS. Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, (οι οποίοι για πρώτη φορά καλύπτουν τη Λαϊκή και Ελληνική Τράπεζα), οι τρεις κυπριακές τράπεζες είναι «ενδιαφέρουσες» καθώς συνδυάζουν βελτίωση των εσόδων και περιορισμό εξόδων. Τα έσοδα παρουσιάζουν αύξηση και τα κόστα εξακολουθούν να παραμένουν περιορισμένα, αντανακλώντας την επέκταση της τροχοδρομούμενης αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων τους, σημειώνεται στην έκθεση της UBS.

Στην έκθεση της UBS, που ως γνωστό έχει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, επαναλαμβάνεται η σύσταση αγοράς Buy 1 για τη μετοχή της με τιμή στόχο τις £7,20. Για τις μετοχές της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας, η UBS δίνει σύσταση αγοράς Buy 2. Για τη μεν Λαϊκή δίνει τιμή στόχο £4,30 και την Ελληνική £2,00. «Και οι δύο μετοχές θα “γευτούν” “ώριμη” απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων και αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων καθώς και ισχυρή αύξηση εισοδημάτων», αναφέρουν οι αναλυτές. «Για το σκοπό αυτό θεωρούμε ότι οι τιμές της Λαϊκής και της Ελληνικής Τράπεζας, προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις», προσθέτουν.

Τράπεζα Κύπρου

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, η Τράπεζα Κύπρου θα συνεχίζει μεσοπρόθεσμα να επηρεάζεται θετικά από την ανάπτυξη του ενεργητικού και των καταθέσεων βελτιώνοντας την απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων. Η Τράπεζα Κύπρου θα επωφελείται ακόμη, σημειώνουν οι αναλυτές, από την ανάπτυξη του δικτύου της στην Ελλάδα, τη διεύρυνση των καταθέσεων στην ελληνική αγορά καθώς και τη διατήρηση της ανάπτυξης του ενεργητικού της στην κυπριακή αγορά. Ακόμη, η Τράπεζα Κύπρου θα επηρεάζεται θετικά από τα μετοχικά κέρδη στην Κύπρο καθώς και από τη μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Οι αναλυτές της UBS, εκτιμούν ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων της BOC τα έτη 2006, 2007 και 2008 θα σημειώσει αύξηση 18%, 20% και 23% αντίστοιχα. Η UBS εκτίμησε και τα κέρδη της BOC μετά τη συγχώνευση με την Εμπορική. «Εάν υποθέσουμε ότι ο δείκτης εξόδων προς έσοδα της Εμπορικής θα συγκλίνει με το δείκτη εξόδων προς έσοδα της Τράπεζας Κύπρου μέχρι το 2008 και υποθέτοντας ότι οι συνεργίες εσόδων θα φθάσουν τα €60 εκ. μέχρι το 2008, τότε φαίνεται ότι το deal θα επιφέρει αύξηση 8% και 5% αντίστοιχα στα εισοδήματα τα έτη 2007 και 2008», σημειώνουν οι αναλυτές.

Λαϊκή Τράπεζα

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της UBS, η Λαϊκή Τράπεζα έχει παρόμοια «δυναμική» με την Τράπεζα Κύπρου. «Η Λαϊκή επωφελείται από τη βελτίωση της δανειακής της αξίας, ισχυρή ανάπτυξη καταθέσεων και κάποια σταθερά “περιθώρια” και όπως και η Τράπεζα Κύπρου έτσι και η Λαϊκή αναμένεται να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ και του δολαρίου», σημειώνεται.

Η UBS, στην έκθεσή της αναφέρεται και στην εξαγορά του 9,98% του Ομίλου Λαϊκής από τη Marfin και το στόχο που έχει τεθεί για αύξησή του στο 20% μετά την έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Το γεγονός αυτό, προσθέτουν οι αναλυτές της UBS, κάνει τη Λαϊκή ένα βασικό “παίκτη” σε θέματα συγχώνευσης. Η UBS εκτιμά πως η καθαρή κερδοφορία της Λαϊκής θα φθάσει τα £77 εκ. φέτος, τα £89 εκ. το 2007 και τα £118 εκ. το 2008, ενώ αναμένει ότι η αύξηση ιδίων κεφαλαίων της το 2006, 2007 και 2008 θα είναι 19%, 19% και 23% αντίστοιχα.

Ελληνική Τράπεζα

Η UBS αναφέρεται στη νέα διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας υπό το Μάκη Κεραυνό, τον οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα ως υψηλά εκτιμώμενο πρόσωπο με φήμη όσον αφορά τη ψηλή προσήλωση και αποτελεσματικότητα. «Ο κ. Κεραυνός έχει προωθήσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης εργασιών τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα», αναφέρουν οι αναλυτές της UBS, οι οποίοι εκτιμούν ότι η απόδοση επενδυμένων κεφαλαίων της Ελληνικής θα αυξηθεί από 0,26% το 2005 σε 0,88% το 2008, με αποτέλεσμα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων να αυξηθεί από 4,9% το 2005 σε 19,6% το 2008.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της UBS, οι εξελίξεις στο θέμα της Εμπορικής θα επηρεάσουν και την Ελληνική Τράπεζα. «Υπό το φως της δυναμικής αναδιάρθρωσης της, θεωρούμε ότι θα ταίριαζε “ωραία” σε μια ελληνική ή ευρωπαϊκή τράπεζα που αναζητά την επέκτασή της στην Κύπρο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Για την Ελληνική, η UBS προβλέπει πως τα καθαρά κέρδη του 2006 θα φθάσουν τα £21 εκ., το 2007 τα £30 εκ. και το 2008 τα £42 εκ. και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα σημειώσει τα έτη 2006, 2007 και 2008 αύξηση 12%, 16% και 20% (αντιστοίχως).

«Ευνοϊκή» η συγχώνευση

Σύμφωνα με την UBS, η δημόσια πρόταση της Τράπεζας Κύπρου για απόκτηση της Εμπορικής, η πρόσφατη εξαγορά από τη Marfin Financial Group ελεγχόμενου ποσοστού της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και η συμμετοχή της Πειραιώς στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου, υποδεικνύουν ότι το θέμα της συγχώνευσης θα ενισχύσει τον κλάδο μεσοπρόθεσμα επηρεάζοντας όλες τις εμπλεκόμενες μετοχές.

Καταλύτης για κλάδο η ΕΕ

Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας στη σημερινή τους έκθεση, χαρακτηρίζουν την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως καταλύτη για τον τραπεζικό κλάδο. Μεταξύ αυτών που ευνόησαν τον κλάδο, συνεχίζουν οι αναλυτές, είναι η εισδοχή νομοθεσίας όσον αφορά τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, ( η οποία βελτιώνει τις τιμές στον κλάδο) καθώς και η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις εργατικές ενώσεις και τις τράπεζες.

Της Γεωργίας Χαννή