You are here

Η Κομισιόν θέλει να σπάσει το βέτο κρατών για φορολογία

15/07/2020 06:44

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται για άλλη μια φορά ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, με τις Βρυξέλλες να προσπαθούν να βρουν νομική φόρμουλα που να τους επιτρέπει να αποφύγουν το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) που έχουν τα κράτη στα φορολογικά τους θέματα.

Το άρθρο 116 της συνθήκης ΕΕ παρέχει στις Βρυξέλλες τις εξουσίες για τη διόρθωση των «στρεβλώσεων» στην ενιαία αγορά, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για να αρθούν οι αντιστάσεις χωρών όπως της Κύπρου στη δημιουργία ενιαίου φορολογικού συντελεστή.

Το μέσο επιτρέπει στην Επιτροπή να προτείνει μια οδηγία που αποσκοπεί στη διόρθωση των στρεβλωτικών φορολογικών συστημάτων και να μηνύσει τις κυβερνήσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εάν δεν συμμορφώνονται.

Σύμφωνα με τους χθεσινούς Financial Times, το μέτρο στοχεύει σε προγράμματα σε χώρες όπως οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και η Ιρλανδία.

Στο δημοσίευμα δεν γίνεται αναφορά στην Κύπρο αλλά λογιστές εκτιμούν ότι αφορά και τη χώρα μας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε κράτη μέλη που επιβάλλουν χαμηλό φόρο σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες, καθώς αυξάνεται η πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για να καταργήσουν τις φορολογικές συμφωνίες μετά την κρίση του Covid-19.

 «Σε αυτό που θα ισοδυναμούσε με μια άνευ προηγουμένου νομική επίθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τρόπους να πυροδοτήσει ένα αχρησιμοποίητο μέσο της Συνθήκης (της ΕΕ) για τη μείωση της ικανότητας των πολυεθνικών να εκμεταλλεύονται εξαιρετικά πλεονεκτικά συστήματα εταιρικής φορολογίας», αναφέρουν οι FT.

Σε αντίθεση με τη συνήθη φορολογική νομοθεσία στην ΕΕ, η πρωτοβουλία θα απαιτούσε μόνο την υποστήριξη της ειδικής πλειοψηφίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ και όχι ομόφωνη υποστήριξη όλων των χωρών, περιορίζοντας την ικανότητα μιας κυβέρνησης να ασκήσει βέτο.

Το μέτρο θα χρειαστεί επίσης έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η φοροαποφυγή πολυεθνικών έχει πυροδοτήσει την πολιτική ατζέντα μετά την πανδημία καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.

Αξιωματούχοι είπαν στους Financial Times ότι τα σχέδια, σύμφωνα με το άρθρο 116 της Συνθήκης της ΕΕ, βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, αλλά θα είχαν ως στόχο να προσδιορίσουν ορισμένα ανταγωνιστικά εθνικά φορολογικά συστήματα ως στρεβλώσεις της ενιαίας αγοράς. Είναι πιθανό να προκαλέσουν έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών μελών, οι οποίες προστατεύουν έντονα τις φορολογικές τους εξουσίες.

Κάθετα αντίθετη η Κύπρος

Σχολάζοντας το δημοσίευμα των FT, ο συνέταιρος της KPMG και υπεύθυνος για ζητήματα διεθνούς φορολογίας Κώστας Μαρκίδης ανέφερε στη StockWatch ότι η Κύπρος είναι κάθετα αντίθετη με αυτές τις πρακτικές. 

«Ο καθορισμός της φορολογικής πολιτικής επαφίεται στα κυρίαρχα και αναφαίρετα δικαιώματα που εξασκούν τα κράτη μέλη. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το κυρίαρχο αυτό δικαίωμα των κρατών μελών όχι μόνο παραβιάζεται αλλά επιχειρείται να γίνει και με τρόπο που να παρακάμπτει και να αναιρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) από κράτη μέλη που άμεσα επηρεάζονται, με την ούτω καλούμενη λήψη αποφάσεων δια της μεθόδου της ειδικής πλειοψηφίας», τονίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, η Κύπρος πρέπει άμεσα να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας και να αναπτύξει συμμαχίες με κράτη μέλη που επηρεάζονται από τέτοιου είδους πρακτικές ή αποφάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στο οικονομικό τους μοντέλο και αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις πάνω στην οικονομία των κρατών μελών αυτών στο σύνολο της.

Το θέμα της συμμόρφωσης των κρατών μελών με κανόνες που αφορούν στη διασυνοριακή ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών συζητείται και στη βουλή.

Ενώπιον της επιτροπής οικονομικών εκκρεμεί σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, με εμπλεκόμενους φορείς να ταυτίζουν τις προωθούμενες ρυθμίσεις με την ενιαία φορολογική βάση «από άλλη πόρτα».

Την Τετάρτη, το Γενικό Δικαστήριο, το δεύτερο υψηλότερο δικαστήριο της ΕΕ, θα αποφασίσει εάν η επιτροπή είχε δίκιο να διατάξει την Apple να πληρώσει €13 δισ. σε φόρους στην ιρλανδική κυβέρνηση το 2016.

Εάν η απόφαση αυτή απορριφθεί από δικαστές, θα υπήρχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ικανότητα της Επιτροπής να στοχεύει φορολογικά σε διάφορες πολυεθνικές. «Εάν η Επιτροπή χάσει την υπόθεση της Apple, τότε εξαντλούνται τα εργαλεία για να ακολουθήσει επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Οι Βρυξέλλες έχουν καταβάλει στο παρελθόν πολλές προσπάθειες για την καταπολέμηση των επιθετικών συστημάτων φορολογικού σχεδιασμού, αλλά οι κινήσεις έχουν παραδοσιακά μπλοκαριστεί από χώρες με ευνοϊκότερους φορολογικούς κανόνες.

Ο Πολ Τανγκ, ολλανδός ευρωβουλευτής και επικείμενος επικεφαλής της υποεπιτροπής φορολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Η εφαρμογή του άρθρου 116 θα μπορούσε να σταματήσει τις αθέμιτες πρακτικές στους φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ. Είναι ένας αγώνας προς τα κάτω που ωφελεί λίγους σε βάρος των υπόλοιπων. Αυτό είναι απαράδεκτο, ειδικά σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς».

Της Γεωργίας Χαννή