You are here

Προς νέες φορολογικές απαιτήσεις για shell companies

09/06/2021 07:41

Νέα δημόσια διαβούλευση δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της καταχρηστικής χρήσης εικονικών εταιρειών (shell companies), δηλαδή εταιρειών με μηδενική ή ελάχιστη ουσιαστική παρουσία ή πραγματική οικονομική δραστηριότητα.

Η πρωτοβουλία εμπίπτει στο πλαίσιο ανακοίνωσης σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μελλοντική πρόταση της Επιτροπής μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις όπως η απαίτηση από εταιρείες να αναφέρουν στις φορολογικές διοικήσεις πληροφορίες, προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον έχουν ουσιαστική παρουσία και πραγματική οικονομική δραστηριότητα, καθώς και άρνηση φορολογικών πλεονεκτημάτων που συνδέονται με την ύπαρξη ή τη χρήση καταχρηστικών εικονικών εταιρειών.

Το θέμα έχει απασχολήσει και την Κύπρο με την Κεντρική να εκδίδει σχετικές κατευθυντήριες γραμμές.

Πολλές πρωτοβουλίες της ΕΕ τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει σε εφαρμογή ισχυρά νέα μέσα για την αντιμετώπιση της χρήσης τεχνητών και επιθετικών φορολογικών δομών που χρησιμοποιούνται από φορολογούμενους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται διασυνοριακά για τη μείωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος πολλές από αυτές τις οντότητες να χρησιμοποιούνται σε δομές επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Όπως σημειώνεται, δεν υπάρχουν νομοθετικά μέτρα της ΕΕ που να καθορίζουν τις ουσιαστικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι οντότητες εντός της ΕΕ για φορολογικούς σκοπούς.

Οι εικονικές εταιρείες χωρίς ουσιαστική παρουσία και χωρίς καμία πραγματική οικονομική δραστηριότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους καταχρηστικούς σκοπούς (μεταξύ άλλων για εγκληματικούς σκοπούς, όπως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας).

Ωστόσο, η πρωτοβουλία της ΕΕ όπως σημειώνεται, θα επικεντρωθεί σε καταστάσεις όπου ο απώτερος στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της συνολικής φορολογίας ενός ομίλου ή μιας συγκεκριμένης δομής. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 27 Αυγούστου.

Γ.Χ.