You are here

Πέντε συστάσεις στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν

23/05/2018 14:13

Πέντε συστάσεις για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην Κύπρο απευθύνει η Κομισιόν, στη βάση των ετήσιων εθνικών συστάσεων και οι οποίες περιέχονται στο ειδικό κείμενο των συστάσεων για την Κύπρο που διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών σήμερα και θα συζητηθεί από το Ecofin.

Αναλυτικά, η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο να αναλάβει δράση το 2018 και το 2019 σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση βασικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη διακυβέρνηση των κρατικών οντοτήτων και των τοπικών κυβερνήσεων, αλλά και την ενίσχυση των προσπαθειών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος μέσω της αναθεώρησης των αστικών διαδικασιών, της αύξησης της εξειδίκευσης των δικαστηρίων και της δημιουργίας ενός πλήρως λειτουργικού συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.

Στο ίδιο κείμενο συστάσεων η Κομισιόν ζητά λήψη μέτρων για την πλήρη λειτουργία της αφερεγγυότητας και πλαισίων αποκλεισμού και να εξασφαλίσουν αξιόπιστα και ταχέως συστήματα για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ακίνητης περιουσίας.

Επιπλέον ζητά επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με την εφαρμογή συνολικής στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών τροποποιήσεων που επιτρέπουν την αποτελεσματική επιβολή των απαιτήσεων και διευκολύνουν την πώληση δανείων, αλλά και ενσωμάτωση και ενίσχυση της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών και των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Ζητά ακόμη από τις αρχές να μεριμνήσουν ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή βασικών στοιχείων του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη, ιδίως των στρατηγικών επενδύσεων ταχείας παρακολούθησης, και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, αλλά και ως προς τη βελτίωση των επιδόσεων των κρατικών επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων με την επανάληψη της υλοποίησης έργων ιδιωτικοποίησης.

Ακόμη η Κομισιόν ζητά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αύξηση της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και στην ενίσχυση της υποστήριξης και της ενεργοποίησης των νέων που δεν εργάζονται στην εκπαίδευση ή στην κατάρτιση. Κατά την Κομισιόν πρέπει να υπάρξει ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και δράσεων για την αύξηση της ικανότητας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Τέλος η Κομισιόν ζητά από τις αρχές μέτρα ώστε το εθνικό σύστημα υγείας να καταστεί πλήρως λειτουργικό το 2020, όπως είχε προγραμματιστεί.

Ειδικές συστάσεις ανά χώρα

Τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα με τις οποίες καθορίζονται οι κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για τα κράτη μέλη για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν.

Η Κομισιόν είχε στις 7 Μαρτίου παρουσιάσει την έκθεση της για την Κύπρο για την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Η Κύπρος είχε απαντήσει επίσημα στις συστάσεις με το πρόγραμμα εθνικών μεταρρυθμίσεων.

Τον Μάρτιο του 2018, η Κομισιόν είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οκτώ κράτη μέλη αντιμετωπίζουν ανισορροπίες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Σουηδία) και ότι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες (Κροατία, Ιταλία και Κύπρος).
Όπως και τα προηγούμενα έτη, θα πραγματοποιηθεί ειδική παρακολούθηση για όλα αυτά τα κράτη μέλη, και η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις πολιτικές της στο πλαίσιο της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, με το βάθος αυτής της διαδικασίας παρακολούθησης να αντικατοπτρίζει το εύρος των προκλήσεων και τη σοβαρότητα των ανισορροπιών.

Σύμφωνα με το κείμενο των συστάσεων που απέστειλε η Κομισιόν στο συμβούλιο και θα συζητηθεί στο Eocifin κατά το τελευταίο έτος, σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα σε ορισμένα κράτη μέλη, μειώνοντας τόσο το απόθεμα όσο και τις ροές των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

H Koμισιόν αναφέρει στο ίδιο κείμενο ότι «έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα για τη βελτίωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, για την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων μέσω εταιρειών διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων».

«Συνιστώνται περαιτέρω ενέργειες στη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Μάλτα για την ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στους τομείς όπου οι εθνικές αρχές παραμένουν αρμόδιες», τονίζεται.

«Ορισμένα κράτη μέλη εξακολουθούν να επηρεάζονται από μεγάλα μερίδια μη εξυπηρετούμενων δανείων.  Οι συστάσεις ανά χώρα απευθύνονται στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Μάλτα με αυτή την έννοια», αναφέρει το κείμενο της Κομισιόν.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται δε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στη βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων εκπαίδευσης που αφορούν και την «επαγγελματική κατάρτιση στην Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία».

Επιπλέον καταγράφεται ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον βελτιώθηκε λόγω της έντονης ανάκαμψης αλλά και χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όμως οι προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συνεχιστούν στο μέλλον, ακόμη και στις χώρες με σχετικά καλύτερη θέση προκειμένου να διατηρήσουν το πλεονέκτημα τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Συστάσεις για τη βελτίωση διαφόρων πτυχών της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της δημόσιας διοίκησης εκδίδονται φέτος για την Κύπρο, την Κροατία και την Ιταλία.  Η διακυβέρνηση και οι οικονομικές επιδόσεις των κρατικών επιχειρήσεων εξακολουθούν να αποτελούν ζήτημα σε πολλά κράτη μέλη και έχουν απευθυνθεί συστάσεις στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία», καταγράφει το κείμενο τη Κομισιόν που εστάλη στο συμβούλιο.

Συνολικά, σήμερα η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επιδιώξουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις προϋποθέσεις για επενδύσεις, ιδίως μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, στη στήριξη της καινοτομίας, στη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν την οικονομική ανθεκτικότητα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων προκλήσεων, όπως οι δημογραφικές τάσεις, η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή. «Μόνο οι ανθεκτικές οικονομίες μπορούν να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική σύγκλιση και τη μείωση των ανισοτήτων», σημειώνει η Κομισιόν.

Οι συστάσεις αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή στις κοινωνικές προκλήσεις, καθοδηγούμενες από τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2017. Έχει ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της παροχής επαρκών δεξιοτήτων, της αποτελεσματικότητας και της επάρκειας των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και της βελτίωσης του κοινωνικού διαλόγου.

Σε γενικές γραμμές το πακέτο συστάσεων που παρουσίασαν ο αντιπρόεδρος Ντομπρόβσκις και οι επίτροποι Μοσκοβισί και Τάισεν, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό της σε μια δεκαετία, με ρεκόρ απασχόλησης, ανάκαμψη των επενδύσεων και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.

Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις για το 2018, η ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο έτη θα επιβραδυνθεί ελαφρώς, αλλά θα παραμείνει ισχυρή.

«Οι τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να καταστούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ευρώπης ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές», τονίζει η Κομισιόν.

Συνιστάται επίσης στις χώρες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις που προετοιμάζουν το εργατικό τους δυναμικό για το μέλλον, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών μορφών εργασίας και της αύξησης της ψηφιοποίησης, μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης, ιδίως για τους νέους.

Στο σύνολο της ΕΕ και της ευρωζώνης, η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών συνεχίζεται, αλλά ορισμένες πηγές ανισορροπιών παραμένουν και έχουν προκύψει νέοι κίνδυνοι.

Σημειώνεται ότι ενώ τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών έχουν διορθωθεί σε πολλές χώρες, τα «επίμονα πλεονάσματα» σε άλλα κράτη μέλη παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητα. Η μείωση των επιτοκίων πραγματοποιείται με άνισους ρυθμούς, ενώ τα επίπεδα του ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους παραμένουν υψηλά σε ορισμένα κράτη μέλη. Η διατήρηση του χρέους σε μια σταθερή πτωτική πορεία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των τρωτών σημείων στις χώρες αυτές.

Τέλος η Κομισιόν προειδοποιεί ότι σε αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών, οι προκλήσεις που συνδέονται με τις ισχυρές αυξήσεις των τιμών των κατοικιών απαιτούν στενή παρακολούθηση.