You are here

Το εταιρικό χρέος «σκοτώνει» τις επενδύσεις

22/01/2023 06:00

Το ύψος εταιρικού χρέους που καταπνίγει τις επενδύσεις εξετάζει σε τελευταίο της δημοσίευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αναφέροντας ότι ο εταιρικός τομέας έχει ήδη δεχθεί αλλεπάλληλους κραδασμούς και έχει αυξήσει το χρέος του τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΚΤ υποδεικνύει πως οι επιβαρυμένοι ισολογισμοί θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων τα επόμενα χρόνια, με αρνητικές επιπτώσεις στην καινοτομία και την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένας ισχυρός εταιρικός τομέας είναι ζωτικής σημασία για τις επενδύσεις, την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παρά την πανδημία του Covid-19, τον ουκρανικό πόλεμο και τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, η ανθεκτικότητα των εταιρειών διατηρείται.

Ωστόσο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ανάγκης χρηματοδότησης για πράσινες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Συγκριτικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα, λόγω χαμηλότερων κεφαλαίων.

Αυτό οδηγεί σε εταιρικό χρέος, εξηγεί η ΕΚΤ, το οποίο επιδρά αρνητικά στις επενδύσεις εάν το χρέος είναι υψηλό.

Ειδικότερα, το υψηλό εταιρικό κόστος συνεπάγεται με υψηλότερα έξοδα τόκων, συνεπώς και με λιγότερα διαθέσιμα κεφάλαια για επένδυση.

Ακόμη, οι εταιρείες με υψηλό χρέος δυσκολεύονται να αποκτήσουν νέα κεφάλαια από εξωτερικές πηγές, εξαιτίας του υψηλού κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων. Εν τέλει, οι επιχειρήσεις οδηγούνται στην μείωση του χρέους τους ώστε να διορθωθούν οι αδύναμοι ισολογισμοί τους, εγκαταλείποντας επενδυτικές ευκαιρίες.

Επενδύουν λιγότερο 

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, φαίνεται ότι οι εταιρείες με υψηλό εταιρικό χρέος επενδύουν λιγότερο σε σχέση με εταιρείες με χαμηλό χρέος, ειδικά μετά από περιόδους κρίσης.

Αναλυτικά, οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται σε ευάλωτες περιοχές στην ΕΕ, όπου το χρέος και η εξάρτηση από εξωτερική χρηματοδότηση επηρεάζει αρνητικά τις επενδύσεις, ενώ η αποτυχία αντιμετώπισης μόχλευσης τους θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και την ικανότητα του εταιρικού τομέα να στοχεύσει σε μεγαλύτερες επενδυτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια.

Χρειάζονται περισσότερες πηγές χρηματοδότησης

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η ΕΕ έχει ανάγκη από ένα καλά κεφαλαιοποιημένο εταιρικό τομέα ο οποίος να διευρύνει τις πηγές χρηματοδότησης του, πέρα από το χρέος ώστε να επιτευχθούν η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ενεργειακή ασφάλεια και οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Για την επίτευξη τους είναι αναγκαία η πρόοδος, μεταξύ άλλων, προς μια ένωση κεφαλαιαγορών, η μείωση της φορολογική μεροληψίας έναντι της χρηματοδότησης με μετοχές και η διασφάλιση της πρόσβασης σε αξιόπιστες πληροφορίες.

Μ.Κ.