You are here

Ολοκληρώνεται στα τέλη 2020 η εντολή EBRD για Κύπρο

26/11/2020 15:01

Μετά από έξι χρόνια επενδύσεων συνολικού ύψους περίπου €600 εκ., η επιτυχημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ( EBRD) στην Κύπρο ολοκληρώνεται.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εντολή της Τράπεζας για την Κύπρο, λήγει στα τέλη του 2020, οπότε και η EBRD θα σταματήσει να επενδύει σε νέα έργα στο νησί, αλλά θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο .
«Κατά τη λειτουργία της στην Κύπρο, μέσω ενός συνδυασμού επενδύσεων, πολιτικού διαλόγου και τεχνικής βοήθειας, η Τράπεζα συνέβαλε σημαντικά στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρές δυσκολίες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008», τονίζεται.

Όπως σημειώνεται, η EBRD επένδυσε στον τραπεζικό τομέα, υποστήριξε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) και παρείχε εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ολόκληρο το νησί προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Επίσης υποστήριξε «έναν πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό τομέα, ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση και αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα μέσω επενδύσεων σε μετοχές σε δύο συστημικές τράπεζες - την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα».
Μέσω αυτών των επενδύσεων, η EBRD «υποστήριξε ενεργά τα επιτυχή πρότυπα αναδιάρθρωσης και εταιρικής διακυβέρνησης σε αυτές τις δύο τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσει την ανθεκτικότητα ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα και να διευκολύνει μια ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «προώθησε τη διεθνή ολοκλήρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, παρέχοντας εκπαίδευση και συμβουλές σχετικά με τη χρηματοδότηση του εμπορίου σε συνεργαζόμενες τράπεζες και τοπικές επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος Διευκόλυνσης Εμπορίου (TFP)» και «στο πλαίσιο του TFP, €340 εκ. διοχετεύθηκαν σε τοπικές τράπεζες σε περισσότερες από 600 συναλλαγές».

Στον τομέα της ενέργειας, η τράπεζα «υποστήριξε την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρηματοδοτώντας την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία πέντε ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας» και «παρείχε επίσης δάνειο €80 εκ. στην Εταιρεία Υποδομής Φυσικού Αερίου της Κύπρου για την ανάπτυξη νέων υποδομών, επιτρέποντας στην Κύπρο να αντικαταστήσει το ακριβό και ρυπογόνο βαρύ μαζούτ με καθαρότερο φυσικό αέριο και να μειώσει τις εκπομπές CO2 της χώρας κατά 10%».

Τον Νοέμβριο του 2015, η EBRD ξεκίνησε το πρόγραμμα «Συμβουλές για μικρές επιχειρήσεις», το οποίο έκτοτε έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 270 συμβουλευτικά προγράμματα για ΜΜΕ σε ολόκληρο το νησί και επιπλέον, εκατοντάδες ΜΜΕ επωφελήθηκαν από προγράμματα κατάρτισης και καθοδήγησης.

Το έργο της EBRD στην Κύπρο ακολούθησε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Μαΐου 2014 σε απάντηση σε αίτημα των κυπριακών αρχών.
Έκτοτε «υπήρξε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία». «Η σταθερή ανάπτυξη από το 2015 συνοδεύτηκε από μείωση της ανεργίας, προσεκτική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας», αναφέρεται.

Της Γεωργίας Χαννή