You are here

Κάτω από μέσο όρο ΕΕ στο «cloud computing»

21/01/2021 17:22

Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ είναι το ποσοστό επιχειρήσεων στην Κύπρο που χρησιμοποιούν cloud computing.

Cloud computing είναι η παροχή υπηρεσιών υπολογιστών-διακομιστών, αποθηκευτικών χώρων, βάσεων δεδομένων, δικτύωσης, λογισμικού, αναλυτικών στοιχείων και πολλά άλλα μέσω του Διαδικτύου .

Καθώς οι υπηρεσίες cloud παρέχονται στο διαδίκτυο, οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για να μπορούν να τις χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με στοιχεία της  Eurostat, το 2020, το 98% των επιχειρήσεων της ΕΕ που απασχολούν 10 άτομα ή περισσότερα είχαν αυτήν την πρόσβαση. 

Παρά το υψηλό επίπεδο πρόσβασης στο Διαδίκτυο, η χρήση του cloud computing ανήλθε στο 36% το 2020. Αυτό το μερίδιο σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2016 (19%).

Το cloud computing χρησιμοποιείται πιο συχνά στα σκανδιναβικά κράτη μέλη.

Αν και το μερίδιο των εταιρειών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο ήταν σε πολύ παρόμοια υψηλά επίπεδα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η χρήση του cloud computing διέφερε σημαντικά, με τα υψηλότερα μερίδια να αναφέρονται στη Φινλανδία (75%), τη Σουηδία (70%) και τη Δανία (67%) το 2020. 

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, οι υπηρεσίες cloud computing χρησιμοποιήθηκαν από λιγότερες από μία στις πέντε επιχειρήσεις στη Βουλγαρία (11%), τη Ρουμανία (16%) και την Ελλάδα (17%).

Στην Κύπρο, το ποσοστό ανέρχεται λίγο πιο κάτω από το 36/% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ στο 35%.

Το cloud computing χρησιμοποιείται κυρίως για σκοπούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποθήκευσης.

Της Γεωργίας Χαννή