You are here

Η Κύπρος έτοιμη για Brexit χωρίς συμφωνία

10/12/2020 06:05

Για το τέλος της μεταβατικής περιόδου χωρίς συμφωνία για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ αρχές του 2021 ετοιμάζονται οι Αρχές της Δημοκρατίας και οι επιχειρηματικοί φορείς.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης, σημειώνει στη StockWatch ότι «αυτήν την στιγμή όλοι προετοιμαζόμαστε για το τέλος της μεταβατικής περιόδου χωρίς συμφωνία για έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα είναι τρίτη χώρα».

Όσον αφορά τα προϊόντα που εισάγονται από τη Μεγάλη Βρετανία, ο κ. Πασχαλίδης επισημαίνει ότι θα εφαρμοστεί το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανακοινώσει τους δικούς του δασμούς και τους έχουμε στείλει στα μέλη μας», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, οι Αρχές της Δημοκρατίας που εμπλέκονται και κυρίως το Τμήμα Τελωνείων, είναι έτοιμες. Ανέφερε μάλιστα ότι το ΚΕΒΕ πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα διαδικτυακό σεμινάριο με ομιλητές από το Τμήμα Τελωνείων ενώ συμμετείχαν πέραν των 170 ατόμων.

«Επιχειρήσεις κυπριακές που εμπορεύονταν με τρίτες χώρες δεν θα έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Εκείνες που πρέπει να πάρουν πληροφόρηση είναι εκείνες που συναλλάσσονταν μόνο με το Ηνωμένο Βασίλειο», σημειώνει.

«Ότι και να συμβεί, εμείς θα ενημερώσουμε τα μέλη μας έστω και την τελευταία στιγμή. Είτε υπάρξει συμφωνία είτε δεν υπάρξει, σίγουρα θα υπάρχουν τελωνειακές διαδικασίες και κανόνες καταγωγής», προσθέτει, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς υποστηρίζουμε έστω και την υστάτη να υπάρξει συμφωνία γιατί θα είναι προς όφελος της Κύπρου».

Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ουσιαστικά αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου 2020 και τώρα είμαστε στο τέλος μιας μεταβατικής περιόδου ενός έτους. Αυτό σημαίνει ότι το δίκαιο της ΕΕ θα σταματήσει να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Της Γεωργίας Χαννή