You are here

Άλμα Κύπρου στην καινοτομία, άλλαξε κατηγορία

23/09/2022 07:03

Στα έξι κράτη – μέλη της ομάδας «δυνατοί καινοτόμοι», κατατάχθηκε η Κύπρος, στον ευρωπαϊκό πίνακα αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022, με απόδοση 106,9% του μέσου όρου της ΕΕ και ένατη στη συνολική δεκάδα των κρατών – μελών.

Η Κύπρος, χαρακτηρίζεται από την επιτροπή ως «δυνατός καινοτόμος», με ρυθμό ανάπτυξης 37,9% σε σύγκριση με το 2015, ο μεγαλύτερος στην ΕΕ και 5,9% από το 2021, αλλάζοντας κατηγορία από «Moderate Innovators» σε «Strong Innovators».

Η απόδοση είναι κάτω από το μέσο όρο της ομάδας «Ισχυροί καινοτόμοι» που ανέρχεται σε 114,5%.

Το European Innovation Scoreboard αποτυπώνει και παρέχει μία συγκριτική ανάλυση των επιδόσεων των κρατών-μελών της ΕΕ - και όχι μόνο - στο πεδίο της καινοτομίας, στη βάση 32 δεικτών μέτρησης υπό τις εξής 4 ενότητες: 1. Συνθήκες πλαισίου, 2. Επενδύσεις, 3. Δραστηριότητες Καινοτομίας, 4. Αντίκτυπος. Η Κύπρος καταγράφει ψηλές αποδόσεις στους δείκτες «Public-private co-publications», «Innovative SMEs collaborating with others», «International scientific co-publications», «Population with tertiary education» και «Trademark applications», ενώ θεωρείται ηγέτιδα χώρα για τη διάσταση «Συνδέσεις» (Linkages) της Ενότητας 3 «Δραστηριότητες Καινοτομίας», καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση με 77% αύξηση από το 2015 έναντι 35% του μέσου όρου της ΕΕ.

Το 2020, η επίδοση της Κύπρου βελτιώθηκε κατά 24,7%, λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) με καινοτομίες προϊόντων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με καινοτομίες επιχειρηματικών διαδικασιών, στις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με άλλες ΜμΕ, στις τεχνολογίες που σχετίζονται με το περιβάλλον, αλλά και στις δαπάνες του επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Η Κύπρος έχασε πόντους σε 10 ενότητες, οι οποίες αφορούν τις δημοσιεύσεις με τις περισσότερες αναφορές (-10,6), τις εταιρικές επενδύσεις (-1,6), τις δαπάνες καινοτομίας εκτός R&D (-25,7), τη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας (-19,6), τις επιχειρήσεις με παροχή εκπαίδευσης ICT (-37,5), στους καινοτόμους (-17,4), στα καινοτόμα προϊόντα ΜμΕ (-33,7), στις επιπτώσεις στην απασχόληση (-1,8), στις εξαγωγές αγαθών μεσαίας και υψηλής τεχνολογίας (-8,6) και στην παραγωγικότητα πόρων (-6,2).

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην βαθμολογία σε σύγκριση με το 2015, σημείωσαν οι τομείς των συνδημοσιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι διεθνείς επιστημονικές συνεκδόσεις και οι καινοτόμες ΜμΕ που συνεργάζονται με άλλες ΜμΕ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην βαθμολογία, συγκριτικά με το 2021, σημείωσαν οι τομείς των συνδημοσιεύσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι διεθνείς επιστημονικές συνεκδόσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Στο κεφάλαιο περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η Κύπρος αν και κατέληξε κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ, ήταν το κράτος – μέλος με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 13,6 μονάδες.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο, «η επιτυχία αυτή της Κύπρου, αντικατοπτρίζει τη στοχευμένη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλλει η Πολιτεία για την ανάπτυξη του τομέα και την καθιέρωση της Κύπρου ως κέντρου έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη της τεράστιας δυναμικής του τοπικού μας οικοσυστήματος, το οποίο και συγχαίρουμε θερμά για τα ποικίλα επιτεύγματά του, τα οποία μας κάνουν περήφανους καθημερινά. Μαζί, μετουσιώνουμε την Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ) σε οριζόντιο πυλώνα ανάπτυξης. Στοχεύουμε στη συνεχή μας βελτίωση, στο European Innovation Scoreboard, και όχι μόνο. Στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε τις προοπτικές εκείνες που θα επιτρέψουν στο επιστημονικό και επιχειρηματικό μας δυναμικό, να συνεχίσει να εξελίσσει τη δημιουργικότητά του, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες και να καταξιώνεται επαγγελματικά, με μακροπρόθεσμο και ουσιαστικό όφελος για τους ίδιους, αλλά και την οικονομία και την κοινωνία του τόπου.»

Σε δηλώσεις του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Νικόλαος Μαστρογιαννόπουλος, τόνισε πως «τα φετινά αποτελέσματα του European Innovation Scoreboard, καταδεικνύουν ότι η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από όλο το οικοσύστημα και τους φορείς του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας, αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, δεν εφησυχάζουμε και εργαζόμαστε, για ενίσχυση των σημείων που ακόμη χρήζουν βελτίωσης, όπως η περιβαλλοντική βιωσιμότητα και το πεδίο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας». Σύμφωνα με τον Δρ Μαστρογιαννόπουλο, «ο πήχης ανέβηκε ήδη πολύ ψηλά, με τον τομέα να χαρακτηρίζεται και επίσημα από τη μεγάλη δυναμική, εξέλιξη και την πρόοδο που σημειώνει. Υπόσχεσή μας, είναι ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα δυνατά μας στοιχεία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και μαζί να οικοδομήσουμε την Κύπρο του αύριο».

Η υπόλοιπη ΕΕ

Όσον αφορά την ΕΕ, αναφέρεται ότι οι επιδόσεις καινοτομίας αυξήθηκαν κατά περίπου 10% από το 2015, ενώ σε σύγκριση με το 2021, οι επιδόσεις βελτιώθηκαν σε 19 κράτη – μέλη.

Σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δημοκρατία της Κορέας και οι ΗΠΑ, εξακολουθούν να σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις από την ΕΕ, ωστόσο σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει μειώσει το χάσμα επιδόσεων.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει ξεπεράσει την Ιαπωνία στις επιδόσεις καινοτομίας από το 2021.

Η Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, ανέφερε πως «ο ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων καινοτομίας για το 2022, καταδεικνύει τη σημασία της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας. Το νέο ευρωπαϊκό θεματολόγιο καινοτομίας, που εγκρίθηκε πρόσφατα, θα θέσει την Ευρώπη στην πρώτη γραμμή του νέου κύματος καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας, ώστε η καινοτομία να φτάσει σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών».

Της Μαρίας Κυριακίδου