You are here

Η Κομισιόν ενέκρινε κυπριακό πρόγραμμα €10,2 εκατ. για κορωνοϊό

01/02/2021 13:39

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα κυπριακό πρόγραμμα ύψους €10,2 εκατ. για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων και των επιχειρήσεων, που πλήττονται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και όπως αναφέρει, στο πλαίσιο του συστήματος, η δημόσια στήριξη θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων που προορίζονται να καλύψουν μέρος των δαπανών λειτουργίας των δικαιούχων.


Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) ΣΛΕΕ-  και οι όροι που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο και σε αυτή τη βάση το ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η Κομισιόν διαπίστωσε ότι το κυπριακό σύστημα είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, (i) η στήριξη δεν θα υπερβαίνει τα 225.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων, 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1 800 000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, και (ii) η ενίσχυση θα χορηγηθεί πριν από τις 30 Ιουνίου 2021.

Επιπλέον  αναφέρει ότι το σύστημα αποτελείται από δύο μέτρα:

- Το πρώτο μέτρο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις των οποίων οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί πλήρως από τις 16 Μαρτίου 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και το σχετικό ποσό των επιχορηγήσεων θα υπολογιστεί με βάση τον αριθμό των υπαλλήλων, έως και 15.000 ευρώ κατ `ανώτατο όριο.

- Το δεύτερο μέτρο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις είτε των οποίων οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί από τον Νοέμβριο του 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων, ή των οποίων ο μηνιαίος κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 80% ή περισσότερο σε έναν δεδομένο μήνα το 2020, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019 και το ποσό αυτής της εφάπαξ επιχορήγησης βασίζεται στον αριθμό του προσωπικού, με ενίσχυση που κυμαίνεται από 500 ευρώ για δικαιούχους με ένα μέλος του προσωπικού έως 3.000 ευρώ για δικαιούχους με 50 υπαλλήλους ή περισσότερους.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ο στόχος του προγράμματος είναι να αντιμετωπίσει τις ανάγκες ρευστότητας των δικαιούχων και να τους βοηθήσει να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα.