You are here

Παροτρύνει χρήση ρυθμίσεων ΕΕ για κρατικές ενισχύσεις ο Περδίος

20/10/2021 17:42

Την χρήση του Απαλλακτικού Κανονισμού της ΕΕ για να λάβουν κρατικές ενισχύσεις, ζητεί ο Περδίος από τις επιχειρήσεις, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι τους επόμενους μήνες το Υφυπουργείο θα ανακοινώσει περίπου 15 σχέδια χορηγιών.
 
Οι επιχειρήσεις του τουρισμού δεν έχουν δώσει τη σημασία που έπρεπε στο να μπορέσουν να αποκομίσουν από το κράτος τις ενισχύσεις που δικαιούνται, τόνισε ο  Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, καλώντας τις επιχειρήσεις του τουρισμού να εκμεταλλευτούν τον Απαλλακτικό Κανονισμό της ΕΕ έτσι ώστε να λάβουν κρατικές ενισχύσεις, χωρίς να εμπίπτουν στους περιορισμούς του de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας).
 
Από την πλευρά της, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων (ΕΕΚΕ) Στέλλα Μιχαηλίδου τόνισε πως υπάρχει ελάχιστη χρήση από την Κύπρο των Απαλλακτικών Κανονισμών οι οποίοι επιτρέπουν κρατικές ενισχύσεις συμβατές με την εσωτερική αγορά, με αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, «η χώρα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις χρήσης των Απαλλακτικών Κανονισμών της ΕΕ σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Συγκεκριμένα, σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση που διοργάνωσε το Γραφείο ΕΕΚΕ, σχετικά με τους τρόπους άντλησης κεφαλαίων από πλευράς της τουριστικής βιομηχανίας, μέσω της χρήσης κυρίως των Απαλλακτικών Κανονισμών και των Κατευθυντήριων Γραμμών της ΕΕ, κατά την οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της βιομηχανίας του τουρισμού και αξιωματούχοι και λειτουργοί του Υφυπουργείου Τουρισμού που συνεργάζονται με το γραφείο της ΕΕΚΕ, ο κ. Περδίος χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό τον Απαλλακτικό Κανονισμό της ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτός ο κανονισμός «δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις «να επωφεληθούν της οποιασδήποτε ενίσχυσης χωρίς να εμπίπτουν στους περιορισμούς του de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας)».
 
«Υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα χρήματα από όλο το φάσμα του κράτους» και «είναι αυτός ο Απαλλακτικός Κανονισμός που θα σας δώσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε την επόμενη πενταετία και τα χρήματα που έχουμε λάβει (ως Κύπρος) από την ΕΕ, ιδιαίτερα για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε.
 
Ανέφερε ότι «πολλά από αυτά τα χρήματα έχουν σχέση με το de minimis» και πρόσθεσε ότι «με αυτές τις μεθόδους θα μπορέσετε να επωφεληθείτε τα μέγιστα».
 
Ο κ. Περδίος ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες το Υφυπουργείο θα ανακοινώσει περίπου 15 σχέδια χορηγιών, εκ των οποία τα 4 θα είναι από το Σχέδιο Ανάκαμψης.
 
«Είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός σχεδίων για ένα Υφυπουργείο τόσο μικρό όσο και το δικό μας», πρόσθεσε.
 
Ο Υφυπουργός είπε ότι αυτά τα σχέδια «έχουν ετοιμαστεί για να συνάδουν με την εθνική στρατηγική τουρισμού για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις αλλαγές της πανδημίας και να φθάσουν εκεί που πιστεύουμε εμείς με στόχο να αναβαθμίσουμε το (τουριστικό) προϊόν μας και να μπούμε και σε άλλες αγορές».
 
Στην δική της ομιλία, η κ. Μιχαηλίδου χαρακτήρισε την βιομηχανία τουρισμού στυλοβάτη, όχι μόνο, της κυπριακής οικονομίας αλλά και αρωγό της κοινωνίας και του πολιτισμού και τόνισε ότι «οι κρατικές ενισχύσεις βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών εγκρίνονται πιο εύκολα και πιο γρήγορα σε σχέση με τις Ενισχύσεις που παραχωρούνται  με  έγκριση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής».  
 
«Το Γραφείο ΕΕΚΕ είναι σήμερα εδώ για να δημιουργήσει κουλτούρα αξιοποίησης των Κρατικών Ενισχύσεων, παρουσιάζοντας όχι μόνο τις Γενικές Αρχές και το Νομικό Πλαίσιο   των κρατικών Ενισχύσεων αλλά για να σας  αναλύσει τα σημαντικότερα άρθρα του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά κατηγορία που αφορούν τον Τουρισμό», υπογράμμισε.
 
Η Έφορος ΕΚΕ ανέφερε επίσης ότι «οι κρατικές ενισχύσεις που παραχωρούνται βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών κρίνονται ως συμβατές με την εσωτερική αγορά και εγκρίνονται σε εθνικό επίπεδο από τον εκάστοτε  Έφορο»,   προσθέτοντας ότι «με τον τρόπο αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εστιάζοντας στο χαρακτήρα κινήτρου, της διαφάνειας και της σώρευσης, να εξασφαλίσουν ενισχύσεις με υψηλότερες εντάσεις σε σχέση με τις πιο γνωστές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis)».
 
Ανέφερε ότι οι οποίες ενισχύσεις de minimis καταχωρούνται πλέον από όλες τις Αρμόδιες Αρχές στο Κεντρικό Σύστημα Μητρώων, και έτσι θα ελέγχονται πιο αποτελεσματικά αναφορικά με το επιτρεπόμενο σωρευτικό υπόλοιπο έκαστης κυλιόμενης τριετίας, περιορίζοντας τη παραχώρηση ενισχύσεων de minimis.  
 
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι κρατικές ενισχύσεις βάσει Απαλλακτικών Κανονισμών παραχωρούνται βάσει κριτηρίων και παραμέτρων με αποτέλεσμα, εκ πρώτης όψεως, να καθιστούν την διαδικασία κάπως δυσκολότερη σε σχέση με την διαδικασία de minimis, αλλά, αυτά είναι τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παρέχουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα στα Κράτη Μέλη, για να Εγκρίνονται σε Εθνικό επίπεδο συμβατές Κρατικές Ενισχύσεις, σύμφωνα με τους γενικότερους σκοπούς και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων διαβεβαίωσε ότι τόσο μέσα από τα ευρύτερα καθήκοντα της όσο και μέσα από την συμμετοχή της στη Τεχνική Επιτροπή για την εφαρμογή των σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 21-26 αλλά και  μέσα από την συνεχή επιμόρφωση για τις συμβατές Κρατικές Ενισχύσεις θα πρωτοστατήσει για την άντληση κεφαλαίων βάσει των Απαλλακτικών Κανονισμών.      
 
Στο σημείο αυτό, η κ. Μιχαηλίδου διαβεβαίωσε τον κ. Περδίο ότι το γραφείο της θα είναι στη διάθεση του Υφυπουργείου Τουρισμού για περαιτέρω ενημέρωση, γνωμοδότηση, έγκριση αποφάσεων, κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επίτευξη του οράματος του βάσεις της εθνικής στρατηγικής τουρισμού 2030.

«Στόχος να ανατραπούν οι προβλέψεις του Επίτροπου της Commission Τζεντιλόνι για ανάπτυξη, εκτός του τουρισμού, σε  4,3%  και 3,8% για το 2021 και 2022 αντίστοιχα, αφού ο τουρισμός παρά την αβεβαιότητα, αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά και να επανέλθει στα επίπεδα το 2019 μέχρι και  το 2024», σημείωσε. 

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα πλεονεκτήματα των Απαλλακτικών κανονισμών και τα σημαντικότερα άρθρα κατά κατηγορίας άντλησης ενισχύσεων που αφορούν τον τουρισμό.
 
Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν την καινοτομία και το Περιβάλλον, τα έργα έρευνας και  ανάπτυξης με κάλυψη έντασης μέχρι 100% για την βασική έρευνα, τη συμμετοχή σε Εμπορικές Εκθέσεις, την επαγγελματική κατάρτιση, τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις επενδυτικές  ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για νεοσύστατες επιχειρήσεις και τις περιφερειακές Επενδυτικές Ενισχύσεις για περιοχές που εντάσσονται στο περιφερειακό χάρτη ως καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Επίσης, αφορούν ενισχύσεις για διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ενισχύσεις για αθλητικές υποδομές και πολυλειτουργικές ψυχαγωγικές υποδομές.  

Επίσης, παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων η έννοια της κρατικής ενίσχυσης για το Υφυπουργείο Τουρισμού, το θεσμικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων σε σχέση με τον τουρισμό και ο Γενικός κανονισμός Απαλλαγής κατά κατηγορία.