You are here

«Σφάζονται» τα σφαγεία λόγω ΕΕ

30/10/2002 14:51
Τα σφαγεία «σφάζονται» καθώς η κυβέρνηση και η Ένωση Δήμων αποφάσισαν οριστικά την μείωση των σφαγείων από 30 που είναι σήμερα σε 4. Η συρρίκνωση στον αριθμό των σφαγείων γίνεται στο πλαίσιο της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και ειδικότερα επειδή τα υφιστάμενα σφαγεία στον τόπο μας δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Η οριστική αυτή απόφαση λήφθηκε στην πολύωρη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη και στην οποία παρέστησαν οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, η Ένωση Δήμων και το Κεντρικό Συμβούλιο Σφαγείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ανδρέας Παναγιώτου, μιλώντας μετά το πέρας της σύσκεψης ανέφερε ότι η απόφαση για μείωση του αριθμού των σφαγείων γίνεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισής τους στα ευρωπαϊκά πρότυπα και πρόσθεσε πως τα 4 σφαγεία που θα παραμείνουν εν ενεργεία είναι τα σφαγεία Κοφίνου, Αγ. Τριμιθιάς, Πάφου και Πόλης της Χρυσοχούς.

Ο κ. Παναγιώτου σημείωσε ότι για το Κεντρικό Σφαγείο Κοφίνου θα δαπανηθούν γύρω στις £900 χιλιάδες για αναβάθμισή του, ενώ για τα υπόλοιπα 3 σφαγεία η Ένωση Δήμων εισηγείται όπως ανεγερθούν νέα στα πρότυπα των σφαγείων της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση χωρίς να απορρίψει τις προτάσεις της Ένωσης Δήμων, αποφάσισε να μελετήσει το όλο θέμα και εντός 15 ημερών το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει ανάλογα.

Αναφορικά με την αύξηση της κυβερνητικής χορηγίας προς τους δήμους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχτηκε την αύξηση του ποσοστού της χορηγίας πλην όμως ανέθεσε στην υπουργική επιτροπή να εξετάσει κατά πόσον η αύξηση θα είναι 0,5% ή 1% επί των κρατικών εσόδων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Μιχαλάκης Ζαμπέλας, δήλωσε ότι σήμερα οι Δήμοι επιχορηγούνται από την κυβέρνηση με 1% και το αίτημα της Ένωσης είναι να αυξηθεί στο 2%. Να σημειωθεί ότι η αύξηση του ποσοστού της κρατικής χορηγίας προς τις τοπικές αυτοδιοικήσεις μεταφράζεται σε £12 εκατ.

Η αντιμισθία των δημάρχων

Στο μεταξύ θετικά προσεγγίζει η κυβέρνηση τα αιτήματα της Ένωσης Δήμων για την αύξηση των συντάξεων του εφ’ άπαξ ποσού και του φιλοδωρήματος των δημάρχων στο επίπεδο των συντάξεων που απολαμβάνουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ζαμπέλας εξήγησε ότι έχουν αποφασισθεί δύο επίπεδα συντάξεων, ένα μάξιμουμ που αφορά τους μεγάλους δήμους και το μίνιμουμ που αφορά τους μικρούς δήμους. Επίσης πρόσθεσε, ότι μεταξύ των αιτημάτων που η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί είναι και η παραχώρηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους προέδρους των Δήμων.