You are here

Σχέδια χορηγιών €170 εκατ. μέχρι τέλος του χρόνου

08/06/2021 14:55

Σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται ότι θα προκύψουν σύντομα στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.

Αναλύοντας την στρατηγική του υπουργείου Εμπορίου στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα: ‘Επανακαθoρίζοντας το μέλλον: Μετάβαση σε μια πιο ανταγωνιστική και πράσινη οικονομία’ που διοργάνωσαν σε συνεργασία η Ernst & Young Κύπρου και το ΚΕΒΕ,  η κ. Πηλείδου είπε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθούν σχέδια χορηγιών συνολικού ύψους €170 εκατ.

Σημείωσε ότι ήδη τρέχουν σχέδια χορηγιών της τάξεως των €126 εκατ.

Νέα σχέδια το δεύτερο εξάμηνο 2021

Αναφορικά με τα σχέδια που θα προκηρυχθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η κ. Πηλείδου είπε ότι πρόκειται μεταξύ άλλων για σχέδια που αφορούν στην ενίσχυση του γεωργικού τομέα και την ψηφιακή αναβάθμιση επιχειρήσεων. 

Επεσήμανε ότι στόχος των σχεδίων αυτών είναι η στήριξη και ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η συγκράτηση θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πρόσθεσε πως το υπουργείο Ενέργειας, κατά την περίοδο 2021-2027, έχει να διαχειριστεί συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια ύψους €547 εκατ. Από αυτά το 61% αφορά στην πράσινη οικονομία και 38% στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Επεσήμανε ότι τα κονδύλια για την πράσινη ενέργεια θα δοθούν υπό μορφή κινήτρων, προσελκύοντας επενδύσεις, με στόχο να καταστεί η χώρα μας πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική, ενώ θα γίνουν επενδύσεις και στον τομέα της έρευνας, αλλά και σε έργα υποδομής.

Αναφορικά με το υπόλοιπο 38% των χρηματοδοτούμενων πόρων, η κ. Πηλείδου εξήγησε πως αυτό σχετίζεται με την παροχή κινήτρων για ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και έστειλε το μήνυμα προς τους επιχειρηματίες να τα αξιοποιήσουν και να επενδύσουν σε ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας, το οποίο θα τους επιτρέψει να μειώσουν το ενεργειακό και περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αλλά και το κόστος τους, αυξάνοντας ταυτόχρονα την εξαγωγική τους ικανότητα.

Η κ. Πηλείδου, είπε επίσης ότι σχέδια που προωθούνται για στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων, αφορούν και τον επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό διάφορων διαδικασιών που χρήζουν βελτίωσης.

Ε.Χ.