You are here

Τρ. Αναπτύξεως: Στις προτεραιότητες της οι ΜΜΕ

06/06/2006 08:42
• Αξιοποιεί προγράμματα ΕΕ για δανειοδοτήσεις

Τα καλά αποτελέσματα που πέτυχε το 2005 η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, της επιτρέπουν να προχωρήσει με περισσότερη σιγουριά στην υλοποίηση των επόμενων της στόχων, αναφέρει σε άρθρο του ο Πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας Ανδρέας Μούσκος. Σύμφωνα με τον κ. Μούσκο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τράπεζας βρίσκονται οι ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ), οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Κύπρο αλλά και προτεραιότητα της ΕΕ. «Για τον εμπλουτισμό των τραπεζικών προϊόντων καθώς και των χρηματοδοτικών πόρων της, η Τράπεζα Αναπτύξεως αποβλέπει στην αξιοποίηση προγραμμάτων της ΕΕ και την εφαρμογή τους στην Κύπρο», αναφέρει.

Ο κ. Μούσκος επισημαίνει ότι στόχος είναι ο σχεδιασμός και διάθεση εξειδικευμένων δανειοδοτήσεων και άλλων χρηματοπιστωτικών διευκολύνσεων, με ευνοϊκούς όρους προς συγκεκριμένους τομείς του επιχειρηματικού κόσμου.

«Ως ένδειξη του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Τράπεζας στο θέμα αυτό, η ΚΤΑ έχει δημιουργήσει μονάδα με έμπειρο προσωπικό για το χειρισμό των εν λόγω εργασιών. Οι ΜΜΕ, τυγχάνουν της ιδιαίτερης προσοχής της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, προς τα τέλη του 2005, η Τράπεζα εξασφάλισε μακροχρόνιο δάνειο από τη Γερμανική Αναπτυξιακή Τράπεζα KfW - η οποία ενεργεί σε συνεργασία με την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης - για τη δανειοδότηση ΜΜΕ. Πρόσφατα επίσης εξασφάλισε εγγύηση από το European Investment Fund, για δάνεια της Τράπεζας σε ΜΜΕ. Και οι δύο διευκολύνσεις εντάσσονται σε σχετικά προγράμματα της ΕΕ και αποσκοπούν στη δανειοδότηση ΜΜΕ, με ευνοϊκούς όρους για τη δημιουργία και αύξηση των θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις αυτές», τονίζει.

Τέλος ο κ. Μούσκος σημείωσε ότι, τόσο για τον επαναπροσδιορισμό του αναπτυξιακού ρόλου της μέσα στην καθ’ όλα αναπτυγμένη σήμερα Κυπριακή οικονομία, όσο και για το μεγάλωμα των τραπεζικών εργασιών της, η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως βρίσκεται στο στάδιο σχεδιοποίησης νέας Στρατηγικής και ετοιμασίας Επιχειρηματικού Σχεδίου και Σχεδίου Δράσης. «Είμαστε σε συνεργασία και συνεννόηση με τους δύο της μετόχους, την Κυπριακή Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το όλο έργο αναμένουμε να συμπληρωθεί περί τα μέσα του 2006 και αφού ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του», καταλήγει.

Του Σωκράτη Ιωακείμ